Джокович се оказа прекалено силен за Григор

17:55
Джокович се оказа прекалено силен за Григор

Григор Димитров не можа да се противопостави на рекордьора по титли от “Големия шлем” Новак Джокович и загуби финала на “Мастърс”-а в Париж с 4:6, 3:6 за 1 час и 39 минути игра.

Джокера изигра най-добрия си двубой в турнира именно на финала, с което спечели безапелационно седмата си титла и вече има общо безпрецедентните 40 от категория “Мастърс”. Един пробив реши изхода на първия сет, а ранен брейк във втория също наложи преимущество в полза на Ноле.

Джокович беше изключително солиден в разиграванията от основната линия и не започваше както в някои предишни срещи да трупа една след друга непредизвикани грешки. Физически също изглеждаше да няма проблеми, като беше и по-ефективен на сервис.

Първи сет

Григор започна с пресилен форхенд по обратния диагонал след свой втори сервис за 0-15, но после пък Ноле сгреши ретура си за 15-15. Стигна се до 30-15 след сбъркан бекхенд-слайс на сърбина, но след това и българинът му "върна жеста" чрез форхенд в мрежата - 30-30. Джокович пресили със задната страна на ракетата за 40-30, след което бе ред на Димитров да сбърка с правия си удар по диагонала - дюс. Най-после Гришо пласира първи сервис и допълни със смач за авантаж, а отново с помощта на началния удар нашият топ тенисист затвори гейма - 1:0.

Ноле стартира с ас по правата в полето за равенство - 15-0, а грешка на лайнсмена ощети Димитров при негов форхенд върху линията. Точката трябваше да бъде преиграна и предимството на българина в разиграването се изпари, но след това Джокович сгреши бекхенд по правата - 15-15. Още една неточност със задната страна на великия сърбин доведе до 15-30, а прекомерният риск на Григор при ретур не се оправда - 30-30. Добра защита демонстрира българина в следващата размяна, но Новак излезе на мрежата и завърши с воле за 40-30. Невърнат сеервис сложи край на гейма - 1:1.

Дълбок ретур на сърбина затрудни Гришо и той прати форхенд в мрежата за 0-15, но веднага след това той направи първия си ас - 15-15. Димитров направи поредица от прави удари и пресили последния от тях, за да изостане с 15-30. Отново първият сервис послужи по предназначение за 30-30, а с чудесна комбинация от бекхенд-слайс по правата и завършващ форхенд българинът стигна до 40-30. Начален удар - форхенд-уинър беше успешно упражнение за край на гейма - 2:1.

Джокович направи двойна грешка за 0-15, а след това агресивен ретур на българина го провокира да сбърка отново - 0-30. Хубава акция на мрежата и качествено воле на сърбина намалиха изоставане му до 15-30. Невърнат начален удар на Ноле му осигури възстановяване на паритета, а пък след това Димитров пресили бекхенд за 40-30. Сърбинът по прекрасен начин разходи съперника си по ширината на корта и дочака неточност за 2:2.

И двамата не бяха на най-високото си ниво и личеше нервност в отиграванията, като Григор не вкарваше достатъчно често първи сервис и рядко печелеше лесни точки. Той скъса кордаж в неподходящ момент и трябваше да приеме 30-30, но с отлични подавания си свърши работата за 3:2 след 24 минути игра.

Джокович пласира три поредни безответни начални удара за 40-0, а с още една директна точка от сервис взе първия гейм на нула в мача - 3:3. И Гришо беше убедителен със своето подаване за 15-0, като записа втори ас. Ноле обаче блесна с форхенд-уинър от дъното на корта - 15-15, след което пък българинът пресили сериозно с предната страна на ракетата си за 15-30. Сервис-мрежа се оказа печеливша тактика за Димитров и той стигна до 30-30, но отново последва непремерено изпълнение от форхенд, което вече означаваше брейк-бол за световния номер 1. За съжаление, бекхенд в мрежата от сервис-полето на Григор доведе до пробива за съперника - 3:4.

Димитров направи несполучлив опит за бекхенд-уинър по правата и изостана с 30-0, като беше спечелил само две от последните разиграни 12 точки. Ноле пък записа още един ас за 40-0, като добави и неотразен начален удар за 3:5. Гришо започна следващия гейм с безответен сервис, но след това отново пресили форхенд от основната линия - 15-15. Ново невърнато подаване на българина означаваше 30-15, а впоследствие Джокович спечели размяна на бекхенди по диагоналите - 30-30. Безответен сервис на топ тенисиста ни доведе до 40-30, само че пак форхендът подведе Григор - дюс. Отличен начален удар и форхенд по диагонала на Гришо му донесе авантаж, а после сервис-мрежа затвори проблематичния гейм - 4:5.

Грешките и от бекхенд-страната на Димитров не спираха, което доведе до 15-0 в следващия гейм, в който Ноле сервираше за сета. Чудесна комбинация от форхенди на българина обаче му издейства възстановяване на паритета при 15-15, но той не можа да я повтори в следващото разиграване, въпреки че го контролираше от основната линия - 30-15. То беше осмото от началото на мача с повече от девет удара и за шести път отиде на сметката на Джокович, а следващата размяна беше най-красивата в срещата (33 удара) и вече беше спечелена от Григор, с което публиката се активизира в негова полза - 30-30. Ноле обаче затри неприятностите си с невърнат сервис и сетбол, но Димитров се постара да провокира дюс с поредица от подсечени бекхенди. Българинът се ядоса на пропуснат шанс отново със слайс да затрудни съперника и се стигна до втори сетбол, а пресилен бекхенд на топ тенисиста ни означаваше край на частта - 4:6 за 51 минути.

Втори сет

Гришо започна позитивно втория сет с убедителен сервис-гейм на 15 за 1:0, като в него спечели и дълго разиграване по бекхенд-страните от основната линия. Джокович пресили със задната страна на ракетата за 0-15, а веднага след това пък българинът не намери корта със сантиметър с ретура си - 15-15. Безответен начален удар на Ноле го изведе до 30-15, след което размина съперника на мрежата с бекхенд по правата - 40-15. Грешка от обратния удар на Димитров сложи край на гейма - 1:1.

Хубав ретур на сърбина му позволи да постави под напрежение Григор и да дочака грешка за 0-15, но след това българинът се поправи с излизане напред и атрактивен смач - 15-15. Отлична защита и техника със задната страна на ракетата на Димитров доведоха до 30-15, след което дойде и безответен начален удар за 40-15. Ас по диагонала свърши работа за 2:1.

Джокович започна с два аса за 30-0, макар при първия всъщност топката да е била извън сервис-полето. Той след това пресили форхенд, благодарение на солидността на съперника от основната линия - 30-15. Последва разиграване с над 20 удара, при което за съжаление Гришо прати в аут опит за бекхенд-уинър по правата - 40-15. Безответен сервис на Ноле направи резултата 2:2.

Димитров дръпна с 30-0 след две хубави акции, след което направи първата си двойна грешка в мача - 30-15. Неточност от задната страна на ракетата му доведе до 30-30, но веднага последва убедителна комбинация сервис-форхенд за 40-30. Филето се намеси в полза на сърбина и се стигна до дюс, като в него Джокович също демонстрира неточност от задната страна на ракетата си. Гришо обаче отново не можа да контролира форхенда си по обратния диагонал и въвлече гейма в ново равенство, а скоро след това и подари брейк-бол на съперника със същата грешка. Бекхенд в аут на българина направи пробива факт - 2:3.

За пореден път в двубоя хубав форхенд по диагонала на Григор не беше последван от втори такъв, като той прати топката в мрежата за 15-0. Невърнат сервис на Ноле му осигури аванс от 30-0, а скоро се стигна и до 40-0, след като пак българинът сгреши прав удар. Ас по диагонала на Джокович му затвърди пробива - 2:4.

Грешка от бекхенд и от форхенд на Димитров го поставиха в неудобно положение при 15-30, но той се справи с излизане на мрежата и атрактивно воле, което беше аплодирано и от Ноле. Дълбок ретур на сърбина му издейства нов брейк-бол, който беше отразен с перфектна форхенд-акция на Гришо - дюс. Стигна се и до авантаж след нова добра серия прави удари на българина, а той все пак си взе сервис-гейма за 3:4.

Хубав ретур на Григор го изведе до 15-15, но сервисите на Джокович като цяло продължаваха да са отлични от началото на двубоя. Българинът заслужи нова порция овации с форхенд-уинър за завършек на чудесно разиграване от дъното на корта, но винаги началните удари на Ноле заличаваха всякакви други трудности. Два поредни невърнати такива доведоха до 3:5.

Джокович пласира петия си в мача бекхенд-уинър, но всичко започна с великолепен негов ретур за 0-15. Той обаче пресили форхенд над най-високата част на мрежата и се стигна до 15-15, след което пък Димитров вкара ас по диагонала за 30-15. Двойна грешка след контакт във филето доведе до 30-30, а с ретур-уинър Ноле си осигури мачбол. Разиграване по бекхенди беше спечелено от Джокович и мачът приключи - 4:6, 3:6.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация