Много, много силен Григор е на полуфинал в Париж

16:50
Много, много силен Григор е на полуфинал в Париж

Григор Димитров се класира за втори път в кариерата си на полуфиналите на “Мастърс”-а в Париж, след като записа четвърта победа в четвъртия си мач срещу световния номер 11 Хуберт Хуркач - 6:1, 4:6, 6:4 за 1 час и 40 минути игра.

Следващият противник на Гришо ще бъде победителя от битката на Карен Хачанов и Стефанос Циципас.

За втори път в кариерата си след 2019-а Димитров е полуфиналист в Париж, а това е и втори пореден полуфинал в “Мастърс” турнирите за него, след като достигна до тази фаза и в Шанхай. Там той беше спрян от Андрей Рубльов, а преди четири години във френската столица отстъпи в оспорван дуел на Новак Джокович.

Григор прегази противника си в първия сет, но във втория Хуркач се превърна в добре познатата машина за сервиси и направи ключов пробив в десетия гейм. В третата част обаче Димитров остана все така солиден от основната линия и направи поредица от спечелени точки, за да пробие за 4:3 и да затвори мача.

Гришо вече има 40 спечелени мача през 2023-та, а за трети път в кариерата си след 2017-а (48) и 2014-та (50) натрупва толкова много победи за един сезон. В “Мастърс” сериите в кариерата си той вече има 128 победи, като е само на една от седмия в класирането на активните тенисисти Фернандо Вердаско.

Първи сет

Григор започна с форхенд по диагонала за 15-0 и невърнат сервис за 30-0. Излизане на мрежата свърши работа за 40-0, преди Хуркач да се отчете с първия си печеливш прав удар - 40-15. Полякът пресили с предната страна на ракетата и сложи край на гейма - 1:0.

На посрещане Димитров също имаше ранна успеваемост и стигна до двоен брейк-бол, благодарение на две поредни двойни грешки за съперника. След това българинът дочака пресилване от бекхенд на поляка и поведе с ранен пробив - 2:0.

Непредизвикано сбъркан форхенд от основната линия на Гришо обаче го постави в неудобно положение при 0-30. Най-дългото разиграване от дъното на корта беше водено от бившия номер 3 в света и той дочака неточност на опонента си за 15-30. След това полякът не можа да се настрои за къса топка, тъй като беше изненадан от форхенд на Димитров - 30-30. Непредизвикано сбъркан бекхенд на Григор означаваше шанс за рибрейк, но майсторски той беше отразен с магически подсечен обратен удар под формата на къса топка. Хуркач си хвърли бясно ракетата на земята и получи освирквания - дюс. Невърнат сервис и грешка от форхенд на поляка сложиха край на гейма - 3:0.

Хуркач заби два аса и поведе убедително с 40-0, но точно тогава пък беше наказан с перфектен печеливш ретур от бекхенд - 40-15. Неотразен сервис означаваше първи гейм за 11-тия в света - 3:1. Гришо също започна безкомпромисно от сервис този път и с два безответни такива дръпна с 30-0, след което полякът записа нов красив форхенд-уинър. Два поредни аса обаче не позволиха интрига - 4:1.

Фамозен бекхенд-смач с гръб към мрежата на Григор зарадва публиката за 15-15, след което Хуркач направи ас - 30-15. Българинът опита атрактивно изпълнение с ракета зад краката и удар между тях, но не намери очертанията на корта. 11-тият в света обаче взе грешно решение да пробва къса след добър сервис и вкара гейма в дюс. Бекхенд-уинър тип контрапие свали от напрежението върху Хуркач, но то бързо се върна след форхенд в аут - нов дюс. Бекхенд по диагонала "далеч от целта" продължи тенденцията полякът да бърка, като трябваше да брани нов шанс за пробив. Сгрешено воле край мрежата означаваше още по-комфортен аванс за Григор - 5:1.

Димитров изключително скоростно стигна до три поредни сетбола с убедителен сервис, а точно с невърнат такъв беше сложен край на сета - 6:1.

Втори сет

Двамата започнаха с по един изразително спечелен сервис гейм без сериозен разход на усилия и съответно без загубена точка от подавача - 1:1. Хуркач направи две успешни излизания след сервис и дръпна с 30-0, преди Димитров да реализира бекхенд-уинър от ретур. Полякът все пак си взе началния удар и поведе с 1:2.

Гришо не даваше признаци на умора и разколебаване на свой сервис, като асовете не спираха да се нижат в негова полза (вече пет), както и безответните подавания. Отново без загубена точка той стигна до 2:2. Хуркач пак започна със силен начален удар, но после взе грешно решение на мрежата, а Димитров го размина с форхенд - 15-15. Сгрешен бекхенд на поляка означаваше 30-30, но вече доста по-успешна атака на мрежата му донесе гейм-бол. Прекрасен ретур на българина все пак вкара гейма в дюс, като Хуркач пласира качествени сервиси за 2:3.

Добра атака от форхенд на Хуркач му донесе една от малкото точки на посрещане за 15-15, преди Димитров да осъществи смач на мрежата - 30-15. Полякът сбърка форхенд, а Григор направи двойна грешка за 40-30, но не позволи повече интрига в гейма - 3:3.

Българинът матира съперника на мрежата за 0-15 с бекхенд-уинър, но Хуркач отговори с четири поредни аса за 3:4, след като в първия сет общо беше нанизал три. Гришо пак направи смач от бекхенд с гръб към противника, но той самият получи шанс да контраатакува и намери основната линия. Григор обаче доведе резултата до 40-15, а съперникът му не можа да осъществи "туинър". В крайна сметка доминацията на сервиращите продължи до 4:4.

Световният номер 11 изобщо не сваляше нивото си при изпълнение на начални удари и набързо поведе с 40-0, преди да бъде надхитрен на мрежата чрез бекхенд по диагонала на Димитров. В крайна сметка той не пусна инициативата и поведе с 4:5. Гришо сервираше за оставане в сета и започна с форхенд-уинър по обратния диагонал за 15-0, но пък добави и двойна грешка - 15-15. Хуркач направи великолепно воле от бекхенд за 15-30, а после пласира отличен ретур и затрудни противника - 15-40. Отново акция напред на 11-тия в света означаваше изравняване на сетовете - 6:1, 4:6.

Трети сет

Димитров избегна мини-криза в началото на третия сет, след като си взе убедително сервис-гейма за 1:1. Полякът обаче продължаваше да бъде машина от полето за сервис, а в трите случая, в които Гришо влезе в разиграване, ги спечели и се стигна до дюс. Два аса обаче заличиха каквито и да е проблеми на Хуркач - 1:2.

Димитров направи грешка от форхенд за 0-15, но после обърна съотношението до 30-15 с две последователни добри акции. Уинър със 139км/ч свърши работа за 40-15, а безответен сервис - за 2:2. Полякът спечели разиграване за 30-0 чрез хубав бекхенд по правата, а мощта на началните му удари също не беше изчезнала - два поредни невърнати такива за 2:3.

Григор беше наясно с повишеното напрежение да бъде убедителен на свой сервис, защото рядко получаваше шансове "да се закачи" от посрещане. Той наниза ас по правата за 40-0 и добави още един от втори сервис по диагонала - 3:3. Българинът дръпна с 0-15 след спечелена размяна на мрежата, но после сгреши форхенд за 15-15. Хуркач направи две от позабравените в последния около час грешки от предната страна на ракетата и се стигна до 15-40. Фамозен минаващ удар на Гришо матира съперника му и му осигури аванс от 4:3.

Хубаво разиграване беше спечелено от Хуркач за 0-15, след като Димитров загуби сили при изпълнение на поредния бекхенд. Нова размяна от основната линия беше проведена пасивно от българина и съперникът му го наказа с форхенд-уинър за 0-30. Ас по правата в полето за равенство намали изоставането на 15-30, а невърнат начален удар възстанови паритета - 30-30. Отлична атака към мрежата на Гришо му осигури гейм-бол, който беше реализиран със спечелена размяна на форхенди от основната линия - 5:3.

Прекрасен ретур по правата беше последван от воле на мрежата на Григор за 0-15. Още едно качествено връщане на топката от нашия топ тенисист провокира грешка на противника - 0-30. Ас по правата се появи в подходящ момент за поляка (0-15), а той блесна с успешен бекхенд за 30-30. Отново началният удар помогна значително на 11-тия в света да намали изоставането си на 5:4.

Фантастичен форхенд на Хуркач хвана линията със сантиметър и се стигна до 0-15, след което Гришо с елегантно деми воле от бекхенд осъществи разминаване - 15-15. Ас по правата в полето за равенство означаваше 30-15, а невърнат втори сервис - двоен мачбол. Неотразено подаване сложи край на мача - 6:1, 4:6, 6:4.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация