Феноменален Григор срази световния номер 3 в Париж

15:36
Феноменален Григор срази световния номер 3 в Париж

Григор Димитров изигра феноменален мач и постигна забележителен успех над световния номер 3 Даниил Медведев с 6:3, 6:7(4), 7:6(2) за 2 часа и 56 минути пиршество. 

Двубоят беше “дежа вю” на турнира във Виена миналата седмица, когато Гришо пак трябваше да елиминира 22-рия в света Лоренцо Музети в първи кръг, само за да се изправи още във втория срещу “специалиста на твърди кортове” Медведев. Българинът отново започна изключително силно и взе първия сет с два пробива за 6:3, но във втория трябваше да премине през няколко турбулентни момента.

Медведев подразни публиката и спортните фенове с поведението си при 5:5 гейма във втория сет, когато Димитров му беше върнал пробива. Той отказа да сервира и си седна на стола до корта, като репликираше феновете и със сигурност не направи добро впечатление с поведението си.

Гришо можеше да свърши мача и по-рано от тайбрека на третия сет, но изпусна цели шест мачбола, в голяма част от които реши да бъде по-скоро пасивен от основната линия. Независимо от това той пое контрола върху решителния тайбрек и завърши убедително двубоя, за да затвърди превъзходството си в мача.

Във всеки важен статистически показател нашият топ тенисист имаше предимство и колкото да оцеляваше Медведев, накрая трябваше да приеме заслужено поражението. Следващият противник на Григор е от съвсем различен стил и калибър - Александър Бублик.

Гришо вече има 36 победи над противници от топ 10 в кариерата си, а това е шестата му такава през тази година след онези над Хуберт Хуркач, Тейлър Фриц, Франсис Тиафо, Холгер Руне и Карлос Алкарас. През кампанията той вече е постигнал 37 спечелени мача, а на ниво "Мастърс" има 125, което го поставя на осмо място в класацията сред активните тенисисти по този показател.

Първи сет

Гришо започна с безкомпромисен начален удар и взе подаването си на нула, без да трябва да се въвлича в дълги разигравания. Медведев направи две непредизвикани грешки на своя сервис-гейм, а българинът сбърка два пъти в търсене на уинъри и не можа да осъществи убедителен пробив. В първото дълго разиграване от основната линия обаче Димитров издържа и вкара гейма в дюс. Поредната порция подсечени бекхенди и търпеливи отигравания на Григор му издействаха брейк-бол, а двойна грешка на Медведев означаваше пробив - 2:0.

Гришо спечели продължителна размяна и зад свой сервис, като надхитри съперника на мрежата и реализира бекхенд-уинър. Два безответни начални удара и сервис-мрежа означаваха втори пореден гейм на нула за топ ракетата ни - 3:0 и 13:3 спечелени точки до момента.

Димитров направи отличен ретур-уинър за 0-15, а съперникът му отговори с форхенд-уинър по обратния диагонал - 15-15. Българинът беше разтегнат максимално по ширината на корта и все пак само сантиметър го раздели от минаващ бекхенд-уинър. Руснакът все пак си взе подаването и намали изоставането на 3:1.

Медведев видя, че трябва да започне да връща топката по-съсредоточено и направи точно това, за да дочака грешка на противника за 0-15. Ново дълго разиграване беше спечелено от световния номер 3 с търпелива игра от основната линия и той се промъкна още по-напред в резултата при 0-30. Гришо повиши нивото на сервис и движението си по корта, докато контролираше следващите две размени - 30-30. Страхотно подаване обаче беше последвано от непредизвикана грешка от форхенд пред опразнен корт за българина и той трябваше да защитава точка за пробив. Тя беше неутрализирана с невърнат сервис, но веднага се стигна до нова, защото Медведев прати ретур на линията. Сервис-мрежа свърши работа на Димитров и се получи второ равенство, но пак той сбърка от форхенда си и се постави в неудобно положение. Българинът се справи с майсторски бекхенд-слайси за трети дюс, а грешка на лайнсменът ощети Григор при разиграване, в което той имаше предимство. Точката трябваше да бъде преиграна и руснакът направи чудесен къс диагонал от задната страна на ракетата си за брейк-бол. Димитров сбърка бекхенд и пробивът беше върнат - 3:2 след десетминутен гейм.

Прекрасен форхенд-уинър по обратния диагонал на Гришо беше последван от забележителен завършващ прав удар над най-високата страна на мрежата на съперника му - 15-15. Медведев пак сбърка след подсечен бекхенд на Димитров, а мощен негов ретур му осигури двоен шанс за пробив. Руснакът удари топката с рамката и за нула време отново изостана с брейк - 4:2. Григор този път не позволи никаква интрига на своя сервис-гейм и убедително поведе с 5:2.

Медведев беше близо до втората си двойна грешка в мача, но имаше късмет за 15-0, само че после прати два пъти топката в мрежата - 15-30. Два поредни качествени сервиса на руснака го изведоха до 40-30 и той в крайна сметка взе гейма си - 5:3.

Гениално деми-воле от форхенд край мрежата на Гришо зарадва публиката за 15-0, а той още повече ги вдигна на крака с плонж и контриращо бекхенд-воле, което попречи на съперника да направи минаващ удар - 30-0. Ретур заложи на "чип енд чардж" и имаше успех за 30-15, но ас по правата в полето за предимство на българина доведе до двоен сетбол. Невърнат сервис свърши работа - 6:3 за 42 минути в полза на Димитров.

Втори сет

Гришо "се закачи" още в първия си гейм на посрещане и с минаващ удар затрудни съперника за 30-30, но беше надвит от бекхендите на Медведев за 0:1.

Димитров обаче започна негативно своя сервис-гейм във втория сет и с грешка от бекхенд изостана с 0-30. Невърнат начален удар и форхенд-уинър доведоха до 30-30, а вторият ас обърна съотношението на 40-30. Стигна се до дюс, но още един ас на българина му осигури авантаж, а допълнение с безответен начален удар направи резултата 1:1.

И двамата направиха красиви бекхенди по правите с следващия гейм, а все пак Медведев поведе с 1:2, но по-скоро си отдъхна, че не се навлече в прекалено големи неприятности. Четири смача в две разигравания трябваше да прави Гришо, заради добрата защита на съперника, но все пак нашият топ тенисист поведе с 30-15 и добави невърнат кик-сервис по диагонаал в полето за предимство. Изящен ас беше достатъчен за 2:2.

Медведев направи двойна грешка за 0-15, но после надхитри противника си на мрежата за 15-15, а остана усещане, че Григор е изпуснал добра възможност. Руснакът направи ас, но после беше затруднен от дълбок ретур и се стигна до 30-30. Българинът демонстрира отлична защита, но световният номер 3 излезе на мрежата и завърши със смач за 40-30. Беше ред този път обаче на Димитров да осъществи майсторски защитен удар и да доведе съотношението до дюс. Все пак, Медведев направи втори ас и стигна до 2:3.

Солидният начален удар на Григор продължаваше да му служи уверено във втория сет, но когато се стигнеше до дълго разиграване, Медведев създаваше купища проблеми с късите си диагонали от бекхенд. Българинът сбърка форхенд, а после чудесно разиграване отиде на сметката на противника, за да се стигне до пробив - 2:4.

За пореден път Гришо направи по-трудното, а сбърка при завършека на акцията си - 15-0. Медведев отново се отличи с ускорените къси диагонали, този път от форхенд, които му помогнаха да се откъсне значително в резултата при 2:5. Българинът си свърши работата да спечели сервис-гейм за 3:5 и поне си гарантира да подава първи в евентуален трети сет.

Руснакът направи двойна грешка за 15-30, а после прати форхенд по обратния диагонал в аут и трябваше да брани два брейк-бола. Григор засипа съперника с чудесни слайсове в различни посоки и възстанови паритета при пробивите - 4:5.

Гришо пресили форхенд в търсене на уинър пред опразнен корт (не за първи път в мача) за 0-15, а после прати бекхенд в мрежата за 0-30. Определено сервис-геймовете на българина не се развиваха плавно като в първия сет, но той все пак излезе напред за смач и 15-30. Нова грешка от предната страна на ракетата на Димитров означаваше двоен сетбол за съперника, а първият беше отразен със страхотен рефлекс на мрежата на топ тенисиста ни - 30-40. Нова акция на мрежата и успешно стоп-воле вкара гейма в дюс! Невърнат сервис доведе до авантаж, а изключително разиграване завърши с предизвикана грешка на руснака - 5:5.

Медведев започна да се прави на палячо и отказа да изпълнява сервис, защото публиката го освиркваше. А първоначалната причина за това бе, че той не изчака Гришо да се настани за ретур и демонстрира липса на спортсменство. Той си седна на столчето и поне две минути отказа да изпълнява сервис, което му донесе предупреждение от съдията на стола Рено Лихтенщайн. Медведев репликираше публиката и тя още повече се нажежи срещу него, а Димитров отиде да го посъветва да спре и да продължи играта.

Тя все пак беше подновена и Гришо с поредния си уинър (24-ти) излезе напред при 15-30, но веднага след това прати прав удар в аут за 30-30. Медведев атакува мрежата за 40-30 и впоследствие взе подаването си, за да си гарантира тайбрек - 5:6. Димитров настъпи в неочаквана мини-криза и направи първата си двойна грешка в мача за 0-30, а руснакът по изумителен начин се защити от смач и настигна къса топка  - 0-40. Воле на мрежата и невърнат сервис неутрализираха два от сетболите, но оставаше още един - той се изпари със смач и геймът беше вкаран в дюс по изключително убедителен начин. Медведев излезе напред след ретур и се облагодетелства от неточност на противника за шести сетбол, но сгреши форхенд и се стигна до още едно равенство. Най-сетне с излизане на мрежата Гришо си заслужи гейм-бол, а руснакът сбърка бекхенд за тайбрек - 6:6.

Феноменално разиграване за Гришо с комбинация от великолепна защита и майсторски офанзивни удари доведе до 1-1 и бурни аплодисменти от зрителите в залата. След контакт с филето пък късметът за пореден път в мача се усмихна на Медведев за 2-2. Силите на българина не стигнаха във вълнуваща размяна от основната линия и той изостана с мини-пробив за 2-4. Три поредни фантастични отигравания от българина му трябваха, за да си вземе подаването за 3-4. Руснакът показа класа на мрежата за 3-5, но пък Димитров се постара да провокира грешка за връщане на мини-пробива - 4-5. Топ тенисистът ни се изтегли за форхенд от средата на корта, но го прати в мрежата и изостана ключово с 4-6. Медведев блесна с бекхенд-уинър по правата и изравни сетовете след близо два часа игра.

Трети сет

Григор започна по най-добрия начин с бърз сервис-гейм на своя сметка - 1:0. Той матира впечатляващо съперника на мрежата, а после се облагодетелства от непредизвикана грешка, за да дръпне леко с 15-30. Двойна грешка на Медведев означаваше двоен брейк-бол, а той веднага оспорва решение по форхенд-уинър на българина. Руснакът се оказа прав и топката е била в аут със сантиметър, с което първият шанс за пробив беше неутрализиран. Неуспешен опит за минаващ бекхенд-уинър по правата на Димитров доведе до дюс, а съперникът му показа класа на мрежата с воле за авантаж. Нова акция напред на световния номер 3 го избави от неприятностите - 1:1.

Елегантна къса топка на Григор го изведе до сервис-гейм на нула за 2:1. Двамата размениха по една грешка от бекхенд в следващия гейм за 15-15, преди Медведев да запише ас за 30-15 и да добави двойна - 30-30. Димитров не се възползва от хубав шанс след качествен ретур да завърши и прати топката в аут за 40-30, а после сгрешки и със задната страна на ракетата - 2:2.

Гришо направи втората си двойна грешка за 15-30, след като преди това беше пратил в аут подсечен бекхенд по правата. Два смача на българина доведоха до 30-30, а невърнат сервис - до 40-30. Ас по диагонала в полето за предимство на Димитров му даде аванс от 3:2.

Медведев започна с двойна грешка за 0-15, след което беше принуден да сгреши форхенд по диагонала - 0-30. Григор хвърли много усилия в защита, но прати бекхенд в мрежата за 30-15, а после стана "жертва" на ас - 30-30. Все пак се стигна до дюс, а изумителен атлетизъм и максимално разтягане в търсене на правите осигури на българина брейк-бол. Пробивът стана факт след точно от същото, този път в комбинация с настигане на воле край мрежата и минаващ удар - 4:2.

Медведев не можа да вкара ретур и си хвърли ракетата на пода от яд - 15-0. Българинът направи ас по диагонала в полето за предимство за 30-0, а съперникът пак опита да деформира ракетата си и получи голяма доза освирквания. Тя беше счупена и той не направи успешен ретур за 40-0, като все пак реши да я смени. Невърнат сервис затвърди пробива - 5:2.

Подсечен слайс по правата на Гришо и противникът сбърка форхенда - 0-15. Сервисът заличи неточностите при разиграванията на Медведев за 15-15, а след контакт с мрежата българинът реагира бързо и завърши успешно - 15-30. Опит за минаващ бекхенд не се получи за Димитров и се стигна до 30-30, а неотразен начален удар доведе до 40-30. С помощта на мрежата световният номер 3 си взе гейма - 5:3.

Безответен сервис на Григор му даде позитивно начало на гейма - 15-0, след което обаче невероятната прецизност на съперника допринесе за 15-15. Невърнат втори начален удар на българина му помогна за 30-15, а следващата точка беше изумително постигната с максимално разтягане и падане на корта, но осъществен уинър - 40-15. Медведев матира българина с бекхенд-уинър и отрази първия мачбол, а при втория нашият топ тенисист прати топката в мрежата със задната страна на ракетата си без да рискува много - дюс. Руснакът вкара коварен и случаен ретур, но после сбърка за трети мачбол. За съжаление, най-дългото разиграване в мача с 47 удара със смяна на инициативата беше спечелено от световния номер 3. Сервис-мрежа осигури четвърти мачбол на нашата първа ракета, но дълбок удар на Медведев отрази и него - дюс. Изумителен ретур осигури брейк-бол на руснака, а пробивът беше върнат след бекхенд в мрежата на Димитров - 5:4.

Световният номер 3 проведе безпроблемен сервис-гейм и изравни на 5:5. Гришо започна с воле на мрежата и грешка от бекхенд за 15-15, след което заби ас по правата в полето за равенство - 30-15. Бекхенд-уинър от основната линия изведе българина до 40-15 и той впоследствие затвори гейма - 6:5.

Медведев направи форхенд-уинър, а после Григор майсторски атакува мрежата за 15-15. Провокирано сгрешен бекхенд на руснака го постави в неудобно положение при 15-30, но той веднага отговори с ас - 30-30. Още един чудесен сервис послужи за 40-30, но пък с качествен ретур Гришо вкара гейма в дюс. Грешка на руснака доведе до мачбол за българина, а после се стигна до още един, но той беше отразен с невърнат сервис. Медведев все пак стигна до тайбрек  - 6:6.

Григор натрупа аванс от два-мини пробива за 3-0 и по фантастичен начин ги защити със солиден начален удар - 5-0. Публиката очевидно го подрепяше и се активизира в негова полза, но това не попречи на Медведев да си вземе подаванията за 5-2. Прекарсен сервис означаваше четири мачбола и Димитров го затвори с излизане на мрежата за - 6:3, 6:7(4), 7:6(2) за 2 часа и 53 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация