Гришо записа още една победа срещу Музети

00:03
Гришо записа още една победа срещу Музети

Григор Димитров си усложни задачата на старта на “Мастърс”-а в Париж, но все пак постигна втора поредна победа в рамките на две седмици срещу 22-рия в света Лоренцо Музети - 6:2, 6:7(4), 6:3 за 2 часа и 7 минути игра.

Топ ракетата ни беше изключително убедителен в първия сет и с два пробива го спечели за само 37 минути. Във втората част изглеждаше, че ще се стигне до още една рутинна победа, защото Гришо поведе с пробив, имаше мачбол на посрещане и в крайна сметка сервираше за победата. Точно тогава обаче настъпи спад в сервиса му, който доведе до връщане на пробива, а същото продължи в тайбрека.

Мусети обаче не можеше дълго да се радва на “възкресението” си и “втория си живот” в срещата, защото рано-рано Димитров наложи преимущество в третата част и вече беше безкомпромисен.

"Наградата" на Григор обаче за втори пореден път ще бъде мач с Даниил Медведев още във втори кръг, както беше миналата седмица във Виена, което се случва изключително рядко в световния тенис.

Той все пак спази традицията да печели откриващите си мачове в кариерата в Париж - 11 от 11, а за 2023-та като цяло е губил само два пъти при първото си излизане на корта в турнирите. Изключенията са на “Мастърс”-а в Синсинати при поражението с 2:6, 2:6 от Александър Зверев и на “Мастърс”-а в Индиън Уелс, когато българинът се отказа заради контузия в началото на третия сет срещу Джейсън Къблър.

Първи сет 

Гришо стигна до брейк-бол още в първия гейм, но за съжаление не можа да се възползва от него и с доста усилия Музети поведе с 0:1. Доста по-безпроблемно беше подаването на Димитров, независимо от една непредизвикана грешка от форхенд по правата в търсене на бърз уинър - 1:1.

Двамата размениха по един бърз сервис-гейм без много разход на енергия, като Гришо записа първите си безответни начални удари - 2:2. Топ тенисистът ни се представи на високо ниво в следващите две разигравания и първо провокира грешка от бекхенд на съперника, а после го разпиля от основната линия и завърши с форхенд за 0-30. Италианецът излезе на мрежата, но беше матиран с минаващ прав удар и така се стигна до троен брейк-бол. Последва неуспешна къса топка на Мусети и пробивът на нула стана факт - 3:2.

Димитров продължи със солидното си представяне на сервис, но и Мусети повиши риска от основната линия, защото вече беше в позицията на изоставащ - с форхенд-уинър по правата той направи 30-15. Точката му беше постигната зад втори начален удар на Григор, но в другите четири случая подаванията бяха на висота и българинът затвърди предимството си на 4:2.

Супер бекхенд по правата на Гришо и атака на мрежата му издействаха лек аванс от 0-15, след което за пореден път с минаващ удар матира излезлия си напред противник - 0-30. Два поредни бекхенда от основната линия тип деми-волета обаче не се получиха и българинът изпусна шанс да стигне до брейк-боли. Сервис-воле на Мусети не беше ефективно изпълнен и все пак се получи шанс за пробив на най-добрия ни тенисист. Следващата точка беше преиграна и Димитров постигна така желания брейк за 5:2 след 32 минути.

Гришо сервираше за сета и в първата точка не направи чист контакт с топката, която изхвърча в аут за 0-15. Пресилен форхенд от дъното на корта вече означаваше 0-30, но в подходящ момент дойде прекрасен сервис по диагонала в полето за равенство и последващ форхенд-уинър по обратния диагонал - 15-30. Мусети направи непредизвикана грешка с правата страна на ракетата си и се стигна до 30-30, а фантастичен форхенд на българина намери линията с милиметър за сетбол. Невърнат сервис завърши перфектния сет за Димитров - 6:3 за 37 минути.

Втори сет

Музети почна успешно втория сет със спечелен сервис-гейм, макар Григор да блесна с чудесен бекхенд-уинър от ретур - 0:1. Италианецът обаче също заслужи аплодисментите, дори на българина, с фантастичен печеливш обратен удар над най-високата част на мрежата за 15-15. В крайна сметка обаче Гришо не позволи интрига и взе подаването си за 1:1.

Страхотен ретур, последван от спечелено страхотно разиграване от основната линия, позволиха на Димитров от 30-0 да изравни на 30-30. Мусети направи некачествена къса топка и за българина не беше трудно да реализира уинър от бекхенд за брейк-бол. Фамозно разиграване вдигна публиката на крака, а радостта беше за Григор, който с мощен форхенд по диагонала в движение и излизане на мрежата стигна до предимство от 2:1.

Българинът вървеше към рутинно затвърждаване на пробива, но три страхотни отигравания на италианеца за първи път го изведоха до дюс от посрещане. Негова грешка при подсечен бекхенд от средата на корта обаче даде гейм-бол на Григор и невърнат сервис направи резултата - 3:1.

Два сгрешени ретура и непредизвикана от форхенд на Димитров помогнаха на съперника му да се отърси от разколебаването, като все пак Музети заслужи намаляване на изоставането си - 3:2. Гришо сякаш загуби концентрацията и за първи път в срещата допусна два брейк-бола (направи и двойна грешка), макар първият да беше неутрализиран моментално с ас. Вторият се изпари след нов впечатляващ куршум от форхенд по диагонала на Григор, докато тича - дюс. Безответен сервис и прекрасен минаващ удар с предната страна на ракетата сложиха успешен край на първото проблематично подаване - 4:2.

Разкошен ретур-уинър и две спечелени качвествени разигравания на Димитров му осигуриха брейк-бол, но този път Музети се справи с атака на мрежата и завършващо воле за дюс. Нова успешна атака на италианеца го изведе до авантаж, но беше препариран от прекрасен форхенд-уинър на българина за ново равенство. Поредното страхотно съчетание на подсечен бекхенд по диагонала и дълбок форхенд по правата на Гришо означаваше още един шанс за пробив, но пък Мусети заби ас - трети дюс. В крайна сметка италианецът не допусна нов брейк и намали на 4:3.

Гришо реализира форхенд-уинър върху линията, а после размина съперника на мрежата за пореден път в мача - 30-0. Невърнат сервис и грешка от слайс на италианеца означаваха 5:3. Марков минаващ бекхенд по правата на българина зарадва публиката за 0-15, а контакт с мрежата след прав удар на Мусети доведе до 15-30. Бомба от форхенд на италианеца възстанови паритета, но сгрешена негова къса топка осигури първи мачбол за Димитров. Той беше отразен със сервис на линията и драйв-воле около линията, а впоследствие 22-рият в света си взе гейма - 5:4.

Гришо сгреши воле, което беше ненужно, защото топката излизаше в аут - 15-15. Чудесно излизане напред бе подкрепено с елегантно воле този път за 30-15, но Музети избухна с минаващ удар в следващото разиграване - 30-30. Мрежата се намеси решително в полза на италианеца и му помогна да стигне до шанс за пробив, който беше материализиран след бекхенд в аут на Димитров - 5:5.

Григор сякаш се изнерви, че сервисът му не работеше в предишния гейм и мачът продължаваше, като направи две грешки и изостана за първи път в сета - 5:6. Все пак, българинът си върна концентрацията в следващия гейм и записа уинър плюс две успешни волета и невърнат сервис за влизане в тайбрек.

Григор направи непредизвикана от форхенд за 0-1 и изпусна да потърси ранен мини-пробив, а изумително разиграване беше спечелено от Музети с минаващ бекхенд, след като преди това българинът пропусна да завърши на мрежата - 0-2. Подсечен обратен удар в аут на Димитров съвсем поднесе инициативата на съперника му - 0-3. Първият мини-пробив беше върнат моментално с качествен ретур и дълбок форхенд за 1-3, а късметът за пореден път в последните минути облагодетелства Мусети - решаващ контакт с филето и 1-4. Смяната на полетата дойде при 1-5 след пресилено изпълнение с предната страна на ракетата на Григор, който все пак с хубава атака напред намали изоставането си на 2-5. Италианецът заби ас и стигна до четири сетбола, но при първия беше стъписан от ретура на Димитров за 3-6. Размяна на бекхенди завърши успешно за бившия номер 3 в света и той отрази втори сетбол на противника, но в следващия момент вече сетът приключи - 6:7(4).

Трети сет

Музети съвсем изчисти играта си от средата на предишния сет и продължи по същия начин в началото на втория, стигайки до 30-30. Това, естествено, беше съчетано със спада на първия сервис на Гришо, който все пак поведе с 1:0. Българинът демонстрира солидност от основната линия в следващото качествено разиграване и дръпна с 0-15, но малко по-късно от средата на корта пресили форхенд за 30-15. Бомбен ретур-уинър възстанови паритета, но веднага след това дойде непредизвикана грешка от прав удар - 40-30. Ново качествено връщане на Димитров вкара гейма в дюс, а Григор пласира отличен форхенд по обратния диагонал за брейк-бол. Българинът излезе на мрежата и можеше да реализира пробива, но не беше решителен и се стигна до ново равенство. За трети път в мача по изумителен начин бившият номер 3 в света матира съперника с форхенд по диагонала в движение и получи нов шанс за пробив. Той вече беше материализиран с доста по-убедителна атака и завършек на мрежата - 2:0.

Два невърнати сервиса, един ас и елегантно деми-воле от бекхенд помогнаха на Димитров да поведе с 3:0. Toп тенисистът ни направи три грешки от нелоши позиции в следващия гейм и изостана с 40-0, а спокойно можеше да бъде с предимство в съотношението на точките. Мусети пък си заслужи първия гейм в сета с бекхенд-уинър по правата - 3:1.

Първият сервис се завърна в арсенала на Гришо в третия сет и с четири убедителни подавания той продължи да доминира в резултата - 4:1. Отново на посрещане обаче българинът сгреши три пъти, което определено помогна на противника му да дръпне с 40-0. Ретур сантиметър в аут означаваше 4:2.

На свое подаване в третия сет обаче Димитров изглеждаше безгрешен и изключително ефективен, без да трябва да прибягва до импровизации и магически изпълнения. Невърнатите сервиси свършиха отлична работа за 5:2 и значително приближаване до победата. Доминацията на подавачите продължи с пълна сила, преди Григор да запише ретур-уинър и форхенд-уинър за 40-30. Лош контакт с топката от ракетата на българина все пак направи резултата 5:3.

Гришо започна с мощен форхенд от основната линия за 15-0, а добави и невърнат начален удар за 30-0 в гейма, в който сервираше за мача. Ас по диагонала в полето за равенство вече означаваше троен мачбол, а още първият беше реализиран с форхенд-уинър по обратния диагонал - 6:2, 6:7(4), 6:4 за 2 часа и 20 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация