Невероятен Григор на втори "Мастърс" финал в кариерата си след успех срещу Циципас (видео)

17:53
Невероятен Григор на втори "Мастърс" финал в кариерата си след успех срещу Циципас (видео)

Григор Димитров изигра поредния си изключителен мач в Париж и за втори път в кариерата си се класира на финал в турнир от сериите “Мастърс”.

Гришо постигна нова престижна победа на кортовете в зала “Берси”, сразявайки световния номер 6 и традиционно неудобен съперник в лицето на Стефанос Циципас - 6:3, 6:7(1), 7:6(3) за 2 часа и 34 минути игра.

Първи сет

Димитров започна с двойна грешка за 0-15, но после пласира качествен форхенд по диагонала и стигна до 15-15. Следващото разиграване беше от десетина удари и беше завършено със смач от българина - 30-15. Циципас сбърка с предната страна на ракетата си за 40-15, след което със сервис-мрежа Григор затвори гейма - 1:0.

Григор блесна с първия си бекхенд-уинър по правата за 0-15, а малко по-късно повтори упражнението по същия красив начин - 15-30. Циципас сгреши бекхенд край мрежата, затруден от подсечения ретур на съперника - 15-40. Гришо се облагодетелства от пресилен форхенд на гърка и поведе с ранен пробив - 2:0.

Димитров наниза неотразен сервис и ас по диагонала за 30-0, а с още един безответен начален удар си осигури отличен аванс от 40-0. Циципас отново пресили с предната страна на ракетата си и почивката дойде при 3:0. Гъркът свали от напрежението върху себе си с позитивно начало на следващия гейм при 30-0, но Гришо го попари с нов бекхенд по правата за 30-15. Световният номер 6 комбинира успешно сервис с форхенд и стигна до 40-15, след което отново беше изненадан приятно от ретура на съперника - 40-30. С безответен начален удар все пак Циципас откри сметката си - 3:1.

Българинът продължи с безапелационните изпълнения на подаванията си и набързо поведе с 30-0, а скоро след остър форхенд по диагонала - и с 40-0. От основната линия към този момент Димитров беше спечелил 10 от разиграни 11 точки. Без да допуска отпускане той убедително затвори гейма за 4:1.

Циципас беше принуден да се потруди за точките си следващия сервис-гейм, но излизаше на мрежата и въпреки отличната защита на българина, стигна до 4:2.

Неточностите с предната страна на ракетата на световния номер 6 продължиха и се стигна до 15-0, а той беше провокиран да сбърка отново за 30-0. Излизане на мрежата му осигури аванс от 40-0, след което дойде първата истински качествено спечелена точка от Циципас след разиграване от основната линия - 40-15. С помощта на филето българинът отби акция на съперника му напред в корта и резултатът стана 5:2.

Фантастичен смач на Димитров с максимално протягане назад му осигури аванс от 0-15, а изключително разиграване с доминация на българина му донесе преднина от 15-30, като той спечели и атрактивна размяна на мрежата. Сервис-воле на гърка доведе до 30-30, но прекрасен форхенд върху линията на Гришо му донесе сетбол още на посрещане. Циципас се справи с предизвикателството и провокира дюс, а след това се премина през още един дюс. Непредизвикана на световния номер 6 означаваше втори сетбол, но гъркът се справи чрез навлизане навътре в корта. Геймът продължаваше вече осем минути, преди най-после Стефанос да вземе авантаж, но не можа да се възползва от него заради форхенд в мрежата - 11-та грешка от тази страна до момента за него. Два поредни безответни сервиса най-после осигуриха гейма на Циципас за 5:3.

Циципас се пребори и за 15-15 с добра поредица от форхенди по диагоналите, но навременно дойде безответен начален удар в полза на Григор - 30-15. С хубав прав удар по обратния диагонал българинът си издейства два сетбола, след което спечели размяна на бекхенди за 6:3.

Втори сет

Циципас започна със сервис-гейм на нула, но същото направи и Димитров, завършвайки с елегантно воле на мрежата за 1:1. Гъркът намекваше, че повишава нивото при подаванията си и с повече излизания напред и изчистени удари си осигури втори гейм - 1:2.

Гришо загуби едно от редките си разигравания от основната линия след свой сервис, благодарение на дълбок бекхенд-слайс на Циципас. Българинът обаче отговори подобаващо с форхенд-уинър по правата за 15-15, а ново чудесно негово отиграване му осигури аванс от 30-15. С невърнат начален удар се стигна до 40-15, преди да дойде грешка от предната страна на ракетата - 40-30. Прекрасен форхенд по обратния диагонал на Димитров му затвори гейма - 2:2.

Изящна къса топка на Григор от дъното на корта го изведе до 15-15, но Циципас имаше все повече успеваемост с форхендите си от основната линия. Точно когато и статистиката показваше позитивизъм за него в това отношение, той сбърка непредизвикано за 30-30. Два безответни сервиса позволиха на гърка да дръпне с 2:3.

Гришо заби ас по диагонала за 15-0, след което опита да размине съперника с бекхенд по правата, но Циципас настигна топката и заслужи 15-15. Опит за труден контриращ форхенд на българина, докато бяга от бекхенда, мина леко в аут и се стигна до 30-30, но размяна на обратни удари беше спечелена от Димитров за 40-30. Хубаво разиграване завърши с пореден атрактивен смач на Григор за 3:3.

Циципас направи двойна грешка за 15-15, а после се премина и през 30-30, но в крайна сметка не допусна изненада в подаването си - 3:4. Гъркът за малко не записа минаващ удар, но вместо това се стигна до 30-0, след което пък Гришо излезе на мрежата и доведе съотношението до 40-0. Втората двойна грешка в мача означаваше 40-15, но това не означаваше, че беше допусната интрига - 4:4.

Изящен бекхенд-ретур-уинър на Димитров го изведе до 0-15, след което обаче Циципас не позволи да бъде разминат на мрежата и се добра до 30-15. Това се случи в следващото разиграване - минаващ печеливш обратен удар на българина за 30-30. Фантастична продължителна акция с търпение и майсторство позволи на Гришо да си издейства брейк-бол, но гъркът го отрази с воле на мрежата - дюс. Димитров "отрови" противника с бекхенд-слайс и дочака грешка за втора възможност за пробив. Помощта на филето се оказа решителна за Циципас и той отново се спаси, а после пласира и качествен начален удар за авантаж. Гъркът отпразнува бурно спечелването на гейма, повеждайки с 4:5.

Гришо не изглеждаше разочарован от пропуснатите шансове за пробив и започна убедително следващия си сервис-гейм, макар съперникът му да направи ретур-уинър за 30-15. Начален удар и излизане на мрежата на българина му донесе аванс от 40-15, а след това дойде ас - 5:5.

Димитров с малко сбърка първо опит за ретур-уинър, а после и сложно изпълнение на минаващ форхенд - 30-0. Циципас не спираше да излиза напред след сервисите си и това му носеше успех, но все пак се стигна до 40-30 след остро връщане на българина. С ас обаче световният номер 6 не позволи повече интрига и си гарантира тайбрек - 5:6.

И Григор показа, че е майстор на играта на мрежата - 15-0, след което грешно отсъждане на лайнсмен го ощети и провокира преиграване на точка. Така се стигна пък до 15-15, но директна точка от сервис послужи за 30-15. Поредно убедително излизане напред на Димитров спомогна за 40-15, а невърнат начален удар вкара сета в тайбрек - 6:6.

Форхенд в аут на Григор доведе до мини-пробив за съперника при 0-2, а феноменален бекхенд-уинър на Циципас му заслужи и втори - 0-3. Световният номер 6 не допусна отпускане при подаванията си и поведе убедително с 0-5, а българинът сбърка още един форхенд - 0-6. Димитров записа печеливш прав удар за 1-6, но сетът приключи точка по-късно - 6:7(1).

Трети сет

Гришо спечели убедително сервис-гейма си за старт на третия сет, а същото направи и съперника му, за да продължат двамата тенденцията от втората част - 1:1. Българинът започна с "фалстарт" следващия гейм при 0-15, но веднага се поправи с качествена акция от форхенд. Страхотно разиграване (17 удара) завърши, за съжаление, с грешка от лоб на Димитров за 15-30. Филето отново помогна на Циципас за двоен брейк-бол, а първият беше отразен със супер бекхенд-уинър по правата - 30-40. Вторият се изправи след любимата тактика сервис и драйв воле за дюс, но гъркът стигна веднага до трети, благодарение изначално на изключителен ретур. Директна точка от начален удар спаси и този шанс, но пак след прекрасен ретур на Циципас се получи четвърти брейк-бол. Сервис и смач свърши работа на българина, който после заслужи авантаж с неотразено подаване, а с форхенд-уинър затвори близо 9-минутния гейм.

Гришо пласира бекхенд-уинър за 15-15, а после само със сантиметър изпусна да дублира отиграването си - 30-15. Форхенд в аут на топ тенисиста ни доведе до 40-15, а аут по правата на Циципас направи резултата 2:2. Димитров със сервис-форхенд-уинър дръпна с 15-0, а добави и невърнат начален удар за 30-0. Още един уинър от задната страна на ракетата му осигури комфортен аванс от 40-0, а ас по правата приключи перфектния гейм - 3:2.

Циципас направи една от редките си грешки за 15-15, но после имаше късмет с намирането на линията в тежко за него разиграване, стигайки до 30-15. Филето на мрежата пак се намеси изцяло в полза на гърка и му донесе поредна точка за 40-15, а ас по правата свърши работа за 3:3.

Супер елегантно воле на мрежата на Гришо му даде да дръпне с 15-0, а ас номер 5 - с 30-0. Невърнат сервис беше достатъчен за 40-0, а пресилен бекхенд на световния номер 6 означаваше 4:3. Циципас също започна уверено с ас (осми за него), а после българинът пресили форхенд по обратния диагонал - 30-0. Деветият ас на гърка съвсем свали от напрежението при 40-0, а той добави и десети за 4:4.

Гришо зарадва публиката с форхенд-уинър по обратния диагонал в оспорвано разиграване за 30-0, а след това Циципас не издържа от основната линия - 40-0. Топ тенисистът ни затвори безкомпромисно сервис-гейма си за 5:4. И световният номер 6 почна с директна точка от сервис, а добави и още една за 40-0. Той също затвори гейма си без много трудности и продължи тенденцията - 5:5.

Циципас взе точка на посрещане за 0-15 и феновете му в залата се обнадеждиха, но Гришо подтикна своите да аплодират в следващото разиграване, завършено с воле - 15-15. Размяна на лифтирани бекхенди по диагонала завърши с грешка на гърка и се стигна до 30-15, а после той пресили форхенд за 40-15. Бекхенд-уинър по правата на Димитров му гарантира тайбрек - 6:5. Циципас беше безупречен на начален удар и доведе до очаквания завършек този изключителен полуфинал - 6:6.

Гришо този път започна тайбрека с невърнат сервис за 1-0. Циципас сгреши воле на мрежата и изостана с мини-пробив за 2-0, а после пресили и форхенд за 3-0 и два мини-пробива аванс. Смач след изумителен защитен лоб на българина му осигури още повече комфорт за 4-0. Фамозен бекхенд-уинър по диагонала направи съотношението 5-0, а Циципас се отчете в резултата точно за почивката - 5-1. Гъркът си взе и второто подаване за 5-2, а Димитров изуми зрителите с контраатакуващ минаващ форхенд за четири мачбола. Световният номер 6 отрази първия и върна един мини-пробив с печеливш прав удар по обратния диагонал - 6-3. Минаващ бекхенд-уинър на Гришо сложи точка на спора и узакони финала на българина!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация