Григор продължава да гази всичко живо в Париж

13:22
Григор продължава да гази всичко живо в Париж

Григор Димитров разгроми машината за сервиси Александър Бублик с 6:2, 6:2 за 67 минути игра и за втори път в кариерата си се класира на четвъртфиналите на “Мастърс”-а в Париж. 

Гришо беше изключително убедителен в първия сет, а във втория трябваше да се справи със значително вдигане на нивото на отигравания от страна на съперника му. Независимо от това топ ракетата ни постигна необходимите пробиви и завърши срещата категорично на свой сервис.

Така за втори път след 2019-а Димитров е четвъртфиналист в Париж, както се случи преди четири години, когато отстъпи на полуфиналите в два оспорвани сета срещу Новак Джокович.

Гришо и Бублик вече имат по три победи помежду си, а за българина тя беше номер 38 през годината, като за никого вече не е тайна, че той изживява най-добрия си сезон от 2017 насам в това отношение.

Следващият противник на Димитров ще бъде Хуберт Хуркач или Франсиско Серундоло, от които няма загуба досега в кариерата си - три победи над поляка и една над аржентинеца.

Първи сет

Първото разиграване, в което Гришо успя да влезе, беше контролирано и съответно спечелено от него, за да дръпне на посрещане с 0-30. Хитър опит за минаващ бекхенд над най-високата част на мрежата на българина не сполучи, а Бублик веднага използва любимите си къси топки - 15-30. Брилятна контра-къса на Димитров му осигури двоен брейк-бол, първият от които беше неутрализиран с ас по правата в полето за равенство - 30-40. Двойна грешка на казахстанеца означаваше пробив за 1:0 - първи, който той допуска в турнира.

Григор отново застигна къса топка на съперника и имаше успеваемост за 30-15, а Бублик направи фантастичен форхенд-уинър по диагонала с повече дълбочина, отколкото скорост - 30-30. Сервис-форхенд на Димитров му послужи за 40-30, а хубав първи начален удар затвърди брейка - 2:0.

Бублик направи двойна грешка за 0-15, а после не се справи със слайса на българина и изостана с 0-30. Солиден сервис и форхенд-уинър на казахстанеца намалиха от напрежението върху него при 15-30, но предстоеше важна точка. Гришо пласира качествен ретур и подсечен бекхенд, с което накара противника да сбърка - двоен брейк-бол. 33-тият в света се справи с първата опасност, но после направи отново двойна грешка - 3:0.

Фантастични отигравания от основната линия на Бублик му издействаха аванс от 0-15, независимо от добрата защита на Гришо. Последва и минаващ удар на казахстанеца след неубедително воле на нашия топ тенисист - 0-30. Страхотни къси диагонали и форхенд-уинър за Бублик му издействаха троен брейк-бол и след грешка на Димитров за нула време се стигна до връщане на единия пробив - 3:1.

33-тият в света повиши нивото на началния си удар и с две излизания на мрежата си помогна да вземе втори пореден гейм за 3:2. Подаването на Гришо започна с негова грешна преценка и 0-15, което означаваше 14-та точка на съперника му за само 3 "български" в последните 17 разигравания. Тя обаче не се оказа изобщо решаваща за гейма, защото Димитров сервираше достатъчно солидно, за да си издейства преднина от 4:2.

Две качествени къси топки на Гришо означаваха аванс от 0-30, а после той прати бекхенд в краката на излезлия напред съперник и си заслужи троен брейк-бол. Първият беше неутрализиран с помощта на мрежата, а вторият - с прекрасен сервис. Минаващ форхенд след добър ретур възнагради Димитров с още един пробив и комфортна преднина от 5:2.

Григор направи втората си непредизвикана грешка в сета за 30-15, но после "отрови" противника с бекхенд-слайс по правата за двоен сетбол. Сервис-мрежа свърши работа за убедителен край на първата част - 6:2 за 29 минути.

Втори сет

Отново майсторска комбинация от слайс-бекхенди позволи на Григор да излезе на мрежата и да завърши за 15-15. Бублик обаче пласира три качествени сервиса за 40-15, след което направи двойна грешка - 40-30. Още едно добро изпълнение от начален удар означаваше - 0:1.

Най-дългото разиграване от 24 качествени удара в мача изненадващо отиде на сметката на Бублик за 0-30 и той доказа, че има способности от основната линия. Едва третата непредизвикана грешка на Гришо пък доведе до брейк-бол, но той беше отразен след ново тежко разиграване от дъното на корта. Казахстанецът караше българина да работи много за всяка точка, защото и първият сервис не помагаше на Димитров в тези моменти. Ас (първи) по правата в полето за равенство дойде в точния момент за авантаж, а размяна на дълбоки форхенди в средата на корта осигури равенство - 1:1.

Казахстанецът определено затвърди впечатлението, че започва да играе на пълни обороти и без да загуби точка стигна набързо до 1:2. Два поредни невърнати сервиса на Димитров бяха последвани от двойна грешка, но тя дойде за 40-15. Втора последователна такава вече индикираше за мини-криза от начален удар, а дълбок ретур го затрудни максимално и неусетно се стигна до дюс. Малко по-трудно от необходимото, но все пак с две рутинни точки след това Гришо изравни резултата на 2:2.

Българинът застигна къса топка и завърши с хубав бекхенд за 15-15, след което пласира рядко срещан ретур по къс диагонал, а оттам имаше шанса да завърши с форхенд - 15-30. Бублик пресили с предната страна на ракетата си и осигури два брейк-бола на противника. Поредната къса топка беше пак лесна плячка за Димитров, който допълни със смач за пробив - 3:2.

Никак рутинно обаче не започна следващия сервис-гейм на българина, защото с двойна грешка направи 15-30. Той веднага обаче отговори подобаващо на предизвикателството с неотразен начален удар за 30-30, но изненадващо загуби продължителна размяна на бекхенди по диагоналите - шанс за рибрейк. Отново безответно подаване беше пласирано в подходящ момент за дюс, а вече страхотен слайс-бекхенд по правата се оказа прекалено тежък за съперника. Форхенд по диагонала и стоп-воле на мрежата означаваше затвърждаване на брейка за Гришо, а съперникът му строши ракетата си, както направи и Медведев вчера - 4:2.

Двойна грешка на Бублик беше последвана от непредизвикана от форхенд - 0-30. Още един прав удар далеч в аут означаваше двоен шанс за пробив, а Димитров с прав удар по обратния диагонал и лесно воле на мрежата си осигури комфортно предимство от 5:2.

Казахстанецът направи страхотна къса топка от бекхенд за 0-15, но след това Григор завърши със смач на мрежата - 15-15. Безответен сервис и ас номер 2 в мача донесоха два мачбола на топ ракетата ни, а с още един невърнат начален удар мачът приключи - 6:2, 6:2 за 67 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация