Мач, достоен за финал! Канада спечели битката със САЩ за бронза на Мондиала

15:33
Мач, достоен за финал! Канада спечели битката със САЩ за бронза на Мондиала

Отборът на Канада спечели медал от световно първенство по баскетбол за първи път в своята история. Селекцията на Жорди Фернандес се сдоби с бронзовите отличия на планетарния форум във Филипините, след като в сблъсък на НБА звезди “кленовите листа” победиха съперниците си от САЩ с крайното 127:118 (34:25, 24:31, 33:26, 20:29, 16:7) след продължение в “Mall Of Asia Arena” в Манила. По този начин канадците регистрираха ново върхово класиране в историята си на световни първенства. Щатите пък остават без медали на втори пореден шампионат, след като и на изданието през 2019-а в Китай претърпяха крах, тъй като тогава завършиха на седмата позиция.

Големите герои за историческия триумф на канадците се казват Дилън Брукс и Шей Гилджъс-Алекзандър. Ако от втория се очакваше отново да достигне 30-точковата граница, то никой не очакваше Брукс да запише рекорд по отбелязани точки в един мач изобщо в своята професионална кариера. Новото попълнение на Хюстън Рокетс постигна цели 39 точки, като при стрелбата си от тройката бе 7/8. И двамата завършиха двубоя с коефициент от поне 40, като Гилджъс-Алекзандър оформи и дабъл-дабъл с 12 асистенции на сметката си. 

Иначе, мачът бе супер зрелищен, за което допринесоха общо 19-имата баскетболисти, състезаващи се в НБА от двата отбора. Редовното време приключи при 111:111, след като Майкел Бриджис от отбора на САЩ наниза тройка в последната секунда. Канадците обаче останаха здраво стъпили на земята в продължението и чрез точните стрелби на Брукс и SGA победата и медалите отидоха в техните ръце. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Канадците поставиха страхотно начало на двубоя, в основата на което бе гардът на Хюстън Рокетс Дилън Брукс, реализирал първите пет точки в мача. Веднага след това серията на "кленовите листа" достигна 0:8 чрез тройка на Лугенц Дорт. Друг проблем за Щатите бе това, че Майкел Бриджис получи удар в лицето и трябваше да излезе в първите няколко минути, но бързо се завърна на терена и помогна на тима си да отвърне на удара - 6:9 в полза на Канада. Брукс продължаваше да поддържа високия си процент при стрелбата от далечна разстояние и реализира втората си тройка в мача, за да изведе тима си напред с осем точки при 8:16. 

Защитата на американците продължаваше да изпитва сериозни трудности с играта си в защита и позволяваше на своя съперник да получава отворени стрелби, като разликата достигна двуцифрените измерения при 13:23 за Канада. Ар Джей Барет също бе отличен при стрелбата в началните минути, като той наниза осмата си точка в мача, а отборът му поддържаше своя актив при 17:28 с оставащи около две минути до края на първата четвърт. В един момент дистанцията се покачи до 13 в полза на тима на Жорди Фернандес, но все пак Щатите съумяха да намалят малка част от изоставането си и да направят резултата 25:34 след края на първата част.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Вторият период също започна с висока резултатност, като селекцията на Стив Кър продължаваше да топи предварително натрупалата се разлика между двата тима. В основата на всичко бе Остин Рийвс, който отбеляза кош и фал, за да скъси дефицита на САЩ до три точки при 33:36 след минута и половина игра. Стана време и за обрат в резултата, след като Джош Харт и Камерън Джонсън удължиха серията на символичните домакини до 13:2 от началото на втората четвърт, за да могат американците да поведат с 38:36. "Кленовите листа" изпаднаха в тежка криза, от която ги измъкна Дилън Брукс с третия си точен изстрел зад дъгата за 40:39. Голямата звезда на канадците Шей Гилджъс-Алекзандър най-сетне се разигра и благодарение на неговите добри изяви отборът с червени екипи си върна водачеството при 40:44. 

Мачът обаче продължаваше да е много равностоен и резултатът минаваше през равенството доста често - 46:46. В един момент баскетболистите на САЩ отново опитаха да се отскубнат напред при преднина от 54:50 на влизане в последните две минути от първото полувреме. Гилджъс-Алекзандър обаче се грижеше това да не се случва, а Дилън Брукс не спираше да вкарва от тройката - 54:55 в полза на Канада и 4/4 за стрелеца от далечна дистанция. Само една атака по-късно Канада отново стигна до кош за три точки, и то отново от Брукс, който вече имаше 21 точки на сметката си. Гардът на Щатите Джейлън Брънсън оформи резултат 56:58 след края на първото полувреме.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Брукс бе и човекът, който даде вихрен старт на Канада във второто полувреме. Стрелецът първо завърши след пробив, а след това открадна една топка и направи асистенция към Гилджъс-Алекзандър за 56:62 в полза на канадците. "Кленовите листа" увеличиха своята преднина до седем точки при 58:65 след шестата тройка на Брукс в мача. Въпреки невероятния двубой на Брукс обаче американците продължаваха да стоят много близко до своя съперник, като дистанцията бе минимална при три точки в полза на Канада - 67:70. Майкел Бриджис отбеляза важна тройка за 73:74, но след това Гилджъс-Алекзандър запази аванса на своя тим при 73:77. 

Впоследствие на Боби Портис му бе отсъдено неспорстменско нарушение, в резултат на което канадците получиха още две точки чрез Никейл Алекзандър-Уокър - 73:79. Двата тима поддържаха доста високо темпо от началото на второто полувреме, като Щатите продължаваха да се опитват да стигат до нов обрат, но все още неуспешно - 78:84 в полза на канадците при оставащи около две минути от третата част. Антъни Едуардс пое диригентската палка в редиците на САЩ, демонстрирайки добрата си стрелба от средно разстояние - 80:87 в полза на Канада. Минисерия от четири поредни точки на канадците отново им донесе двуцифрен аванс при 80:91, преди Остин Рийвс да фиксира резултат 82:91 преди началото на последната четвърт.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Отборът на Жорди Фернандес отново увеличи своята преднина до десет точки след важна борба и впоследствие кош и фал на Кели Олиник за 84:94. САЩ отвърна с ключова минисерия от седем поредни точки, благодарение на която дистанцията спадна до само три при 91:94 с оставащи седем минути до края на редовното време. Резултатът бе изравнен след страхотна тройка на Тайрийз Халибъртън за 94:94, а след това Антъни Едуардс също не сбърка от средна дистанция, за да предизвика още една смяна на водачеството при 96:94. След това зрителите в "Mall Of Asia Arena" станаха свидетели на яростна гонитба между двата отбора, като паритетът се запази на таблото при 98:98. 

Така в един момент и двата тима достигнаха до кота 100 един след друг, като битката премина отвъд трицифрената граница при 100:100 с оставащи три минути до финалната сирена. Последва невероятна размяна на тройки от двете страни, като първо Ар Джей Барет донесе точка аванс на своя тим, но Майкел Бриджис отвърна с тройка за 105:103 в полза на Щатите. Веднага след това Дилън Брукс изригна във важен момент със седмата си тройка в мача, преди Антъни Едуардс да възстанови преднината на САЩ при 107:106, докато на часовника имаше около 90 секунди. Дилън Брукс си изпроси нарушение и изравни, а след като американците не можаха да поведат отново, Гилджъс-Алекзандър реализира от средно разстояние през човек за 107:109. 

Антъни Едуардс пък не успя да отговори от другата страна, като канадците овладяха борбата и Дилън Брукс се озова на наказателната линия, за да изведе Канада напред при 107:111. В последния момент обаче Майкел Бриджис си извоюва нарушение - вкара първия и умишлено пропусна втория, като успя да изкара късмет и да си догони топката на тройката, откъдето отбеляза феноменална стрелба за равенство - 111:111 с оставащи 0.6 секунди на часовника. В последната си стрелба в редовното време Канада не можа да отвърне, тъй като Кели Олиник не намери целта от тройката.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ:

Събитията от последните секунди в редовното време въобще не попречиха на мотивацията на канадците, които вкараха първите пет точки в продължението, включително страхотен изстрел зад дъгата на Гилджъс-Алекзандър за 114:118. SGA и Брукс продължаваха да доминират, като вторият вече имаше 36 точки, след като вкара трудна стрелба през Остин Рийвс за 114:120 с оставащи 2:20 до края на продължението. Разликата от шест точки се запази, а Щатите допуснаха и неприятна грешка в нападение, която ги лиши от възможност да сведат дистанцията до едно притежание - 115:121 с оставащи 93 секунди. Канадците също не можаха да стигнат до стрелба във времето, но след това селекцията на Стив Кър за пореден път се провали в офанзивен план и впоследствие позволи на Ар Джей Барет да наниже отворена тройка за 115:124 с оставащи 43 секунди. Стрелбата на Барет реши всичко в мача и крайният резултат бе оформен при 118:127 в полза на Канада.

Дилън Брукс избухна с 39 точки и 5 асистенции при 12/18 стрелба от игра за Канада. Шей Гилджъс-Алекзандър се отличи с 31 точки, 6 борби и 12 асистенции, Ар Джей Барет отбеляза 23 точки и овладя 7 борби, а Кели Олиник се разписа с 11 точки.

Антъни Едуардс завърши с 24 точки и 5 борби за отбора на САЩ. Остин Рийвс записа 23 точки и 5 овладени топки, Майкел Бриджис наниза 19 точки и хвана 9 борби, Боби Портис прибави 14 точки и 6 борби, Джейлън Брънсън реализира още 13 точки. Участие в срещата за американците не взеха Джарън Джаксън-младши, Паоло Банкеро и Брандън Инграм. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САЩ: Джейлън Брънсън, Антъни Едуардс, Майкел Бриджис, Джош Харт, Уокър Кеслър;

КАНАДА: Шей Гилджъс-Алекзандър, Ар Джей Барет, Дилън Брукс, Лугенц Дорт, Дуайт Пауъл;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация