Ще има нов световен шампион по баскетбол

21:14
Ще има нов световен шампион по баскетбол

Световните шампиони от Испания са аут от тазгодишното издание на надпреварата. Момчетата на Серджо Скариоло не успяха да защитят титлата си и напускат турнира още преди началото на елиминационната фаза, след като бяха победени от друг изключително класен отбор на първенството - Канада, с крайното 85:88 (21:21, 27:17, 25:23, 12:27) в полза на "кленовите листа" в невероятен трилър в Джакарта. Двубоят противопостави два от най-силните тимове на шампионата, които обаче трябваше да се борят за класирането си напред в директен дуел.

Така селекцията на Жорди Фернандес завършва на първото място в група "L" с баланс от 4-1, какъвто е и този на втория Латвия. Испания и Бразилия остават зад тях с актив от по 3-2. На четвъртфиналите канадците ще се изправят срещу Словения, докато Латвия ще премери сили с Германия. Другите два четвъртфинала са Италия - САЩ и Литва - Сърбия. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Мачът започна със силни минути и от двата тима, а след само около минута и половина съдиите допуснаха голяма грешка, след като не зачетоха добавка на Уили Ернангомес, която беше във времето. Селекционерът на Испания Серджо Скариоло моментално поиска видеопреглед, след което реферите се поправиха и зачетоха двете точки на "Ла Фурия" за 6:5 в тяхна полза. Надлъгването между двата тима продължи и, донякъде сковани от натрупаното напрежение, нито един от двата отбора не можа да поведе с по-голяма преднина. Испанците започнаха мача с пет поредни пропуска от тройката, докато от другата страна влезлият от пейката Лу Дорт веднага отбеляза зад дъгата за 10:10. 

В един момент обаче символичните домакини нанесоха по-сериозна серия с шест поредни точки, чрез която си осигуриха аванс при 16:10. Звездата на канадците Шей Гилджъс-Алекзандър обаче се разигра от другата страна и дистанцията остана минимална при 18:14 в полза на световните шампиони. След това пък друга звезда от НБА - Ар Джей Барет, продължи силния си старт и с деветата си точка в мача предизвика обрат при 18:19. Гардът на Ню Йорк Никс показа точен мерник и от наказателната линия, но в крайна сметка с тройка на Алберто Диас първата четвърт приключи при равенство - 21:21. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Много равностойно бе началото и на втората част, в която двата тима продължаваха да си разменят водачеството, преди паритетът отново да се завърне на таблото при 26:26. Испанците постоянно се опитваха да се откъснат напред, но Гилджъс-Алекзандър и компания не позволяваха такова нещо и равенството се задържа при 33:33 с оставащи около четири минути до края на първото полувреме. Ар Джей Барет обаче извърши третото си лично нарушение, но въпреки това щабът на Канада прецени да го задържи в игра поне още малко време. Най-сетне "Ла Фурия" натисна газта и материализира серия от седем безответни точки, чрез която се сдоби с аванс при 40:33 към края на първото полувреме. С ключова роля за щурма на световните шампиони бе Уили Ернангомес, който имаше 16 точки към този момент, а отборът му поддържаше своя актив при 44:37. Страхотна атака към коша на Дарио Брисуела позволи на Испания да разполага с двуцифрена преднина при 48:38.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Канадците взеха мерки в защита в началото на второто полувреме, като именно за тази цел на терена се появи и Лу Дорт, който замени Кели Олиник. "Кленовите" листа записаха старт от 0:4 в третата четвърт, а заедно с това успяха да изкарат четири бързи нарушения на своя съперник и така да си осигурят наказателни удари при всеки следващ фал - 48:42. Баскетболистите на Жорди Фернандес се опитваха да бъдат все по-настоятелни и агресивни в офанзивен план, а доста напрежение вкараха и тримата съдии, които на няколко пъти допуснаха липса на комуникация помежду си и така изнервиха обстановката - 52:46 за символичните домакини. Серджо Скариоло пък бе санкциониран с техническо нарушение, а северноамериканците се възползваха от повечето натрупани нерви в съперниковия лагер и с тройка на Гилджъс-Алекзандър дистанцията бе сведена до само две точки при 52:50. 

Испанците изглеждаха изпаднали в нокдаун, а Дилън Брукс върна равенството при 52:52 в средата на третата четвърт. Бе отсъдено техническо нарушение и на Руди Фернандес заради разкарване на топката, като така канадците отново поведоха при 52:53. Скариоло намери отговор в Брисуела, като новото попълнение на Барселона реализира четири поредни точки и така Испания отново се върна напред при 59:55, преди Кели Олиник да вкара първите си точки в мача за 59:58. Двубоят стана изключително зрелищен в края на третата част, като испанците намериха себе си чрез Санти Алдама, който поведе отбора си към аванс от осем точки при 69:61. "Кленовите листа" не успяха да изпълнят искането на своя селекционер да затворят силно четвъртината, като вместо това те получиха мощна забивка от Усман Гаруба за 73:61 в полза на Испания. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Северноамериканците обаче все още не бяха казали последната си дума. Дилън Брукс реализира трудна тройка през човек за 73:64, а след това Шей Гилджъс-Алекзандър и вкара два от опитите си, за да съкрати дистанцията до седем точки при 73:66. Момчетата на Жорди Фернандес продължаваха да топят разликата след втора тройка на Брукс в четвъртината, като така разликата се скъси до четири при 73:69. "Ла Фурия" нямаше кош в рамките на близо четири минути към този момент, но пропуски от отворени позиции на канадците помогна на световните шампиони да удържат аванса си. Алдама отново изригна с ключова изява, а символичните гости продължаваха да правят пропуски - два неуспешни фала на Лу Дорт и неточен опит на Олиник от тройката - 75:69. 

Уили Ернангомес не сбърка от наказателната линия, но след това Никейл Алекзандър-Уокър най-сетне прекъсна сушата на канадците без тройка за - 78:74 с оставащи около три минути до финалната сирена. Последва поредица от пропуски и грешки от двете страни, но след това Шей Гилджъс-Алекзандър демонстрира офанзивната си мощ и вкара кош плюс фал, за да направи разликата само точка при 78:77. Испанците отново поведоха с три точки, но Дилън Брукс наниза ключова тройка за абсолютно равенство при 80:80 с оставащи около 60 секунди на часовника. Последва фатална грешка на Алекс Абринес, която бе наказана от важна стрелба на Гилджъс-Алекзандър за 80:82 с 42 секунди на таблото. 

След таймаута Дарио Брисуела също направи грешка в атака, като след това SGA бе изпратен на наказателната линия, откъдето той не сбърка за 80:84 с оставащи 21 секунди на часовника. След прекъсването юношата на Реал Мадрид Хуан Нунес отбеляза страхотен пробив с подминаване на коша, за да намали изоставането на "Ла Фурия" до две точки при 82:84. От другата страна Гилджъс-Алекзандър повтори упражнението от по-рано и вкара два от два за 82:86, преди Санти Алдама да реализира тройка за 85:86 с оставащи 4.5 секунди. Суперзвездата на Оклахома отново демонстрира изключително хладнокръвие и донесе три точки аванс на своя отбор, а Алекс Абринес остана много близо да изравни с тройка в близост до центъра - 85:88 за Канада. 

Шей Гилджъс-Алекзандър поведе канадците с 30 точки и 7 асистенции при 14/16 стрелба от наказателната линия. Дилън Брукс наниза още 22 точки с 5 борби, а Ар Джей Барет приключи с 16 точки и 5 овладени топки.

Уили Ернангомес бе най-резултатен за Испания с 25 точки и 6 борби. Санти Алдама постигна 20 точки, а Алекс Абринес реализира 11 точки. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация