Литва изнесе баскетболна лекция на... звездния отбор на САЩ

17:59
Литва изнесе баскетболна лекция на... звездния отбор на САЩ

Националният отбор на Литва дълго време ще се радва на стореното днес. Селекцията на Кадзис Максвитис победи звездния тим на САЩ със 110:104 (31:12, 23:25, 17:28, 39:39) в "Mall of Asia Arena", Манила в последния си мач от втората фаза на Световното първенство по баскетбол. Баскетболистите на прибалтийската страна нямат победа над Щатите от Олимпийските игри през 2004 година в Атина, когато надиграваха опонента с 94:90 в първия рунд, само за да изгубят бронза от него в битката за третото място седмица по-късно. 

Иначе и двата състава вече имат билети за четвъртфиналите, като победителят ще срещне Сърбия, а загубилият Италия - мачовете ще се проведат на 5 септември.

Двата отбора започнаха равностойно в откриващите минути. Тогава Тадас Седекерскис вкара впечатляваща тройка за 7:4, която даде аванса на Литва. Освен това защитата на тима с Йонас Валанчюнас се справяше страхотно със скоростните пробиви на САЩ, а малко след това центърът на Ню Орлиънс зарадва феновете на родината си с още три точки. 

С важни отигравания на Рокас Йокубайтис литовците стигнаха до голяма разлика, която след тройка на Вайдас Кариниаускас стана двуцифрена при 20:10. Изключително успешната стрелба на Литва за три точки 6/6 се оказа ключова, след като тимът направи шокираща първа четвърт с 19 точки преднина при 31:12. 

Американците вкараха бързи 7 точки чрез тройка на Камерън Джонсън и две двойки на Брандън Инграм и Антъни Едуардс, които стреснаха литовците. Донатас Мотеюнас и Миндаугас Кузминскас обаче изглежда повече от всички искаха да донесат победата на родината си и нанизаха по една тройка за 42:26. Въпреки че европейците започнаха да пропускат извън дъгата, Валанчюнас и Йокубайтис се явяваха, когато бяха най-нужни и не след дълго разликата бе повече от 20 точки. САЩ все пак съумя да се прибере с повече точки за 10-те минути, след като периодът завърши при 25:23, а общият резултат бе 54:37. 

Мравката, Джейлън Брънсън и Джарън Джаксън-младши върнаха Щатите в играта, а литовците не успяваха да вкарат в първите минути на третата част. След почти четири минути игра от 17-те точки аванс на селекцията на Кадзис Максвитис останха само 6. Американците направиха чудесна трета част, но не беше достатъчно, за да се приберат с аванса. Литва не искаше по никакъв начин да се предаде и това си пролича и в последната четвърт, когато тимът правеше всичко възможно преднината му да не спадне под 10 точки. 

Защитата на САЩ обаче изглеждаше възможно най-стабилна и драмата беше огромна. Едуарс сякаш изплаши литовците с тройка, но Игнас Браздейкис веднага отвърна със същото в другия кош. След това още три точки дойдоха и от Еймантас Бенджиус. Поредната стрелба от далеч бе на Тайрийс Халибъртън, който с известна доза късмет направи резултата 88:81. Когато изглеждаше, че САЩ е на крачка от обрат - Кузминскас вкара шокираща тройка със сирената, въпреки че защитата на Едуардс го бе притиснала максимално. Изглежда това бе решаващият кош, след който САЩ бе сломен. В самия край американците изпуснаха уникална възможност, след като не вкараха от тройката. Борбата впоследствие бе спечелена от баскетболистите на прибалтийската страна, които ликуваха след 110:104.

На върха за победители бе Вайдас Кариниаускас с 15 точки. Зад него с 14 се нареди Кузминскас и с 12 Валанчюнас. С по 11 бяха Браздейкис, Димша и Седекерскис.

Въпреки 35-те си точки Антъни Едуардс пък не успя да донесе победата на Щатите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация