С много майсторство и с много късмет Германия достигна до полуфиналите на световното

13:38
С много майсторство и с много късмет Германия достигна до полуфиналите на световното

Националният отбор на Германия спечели четвъртфиналния си мач срещу Латвия с 81:79 (13:16, 23:18, 26:25, 19:20) на Световното първенство по баскетбол в зала "Mall of Asia Arena" в Манила, Филипините. По този начин селекцията на Гордън Хърбърт е на полуфинал срещу САЩ, който ще се играе на 8 септември от 15:40ч.

Днешната битка може спокойно да бъде определена като най-равностойната и драматична четвъртфинална схватка до момента. Преднината постоянно се менеше, а двата състава си разменяха кош след кош. Прибалтийската страна пък трябва само да се гордее с дебюта си като отделна държава на Мондиала, доказвайки, че с правилната подготовка може да се стигне наистина далеч.

За Бундестима пък това е първият полуфинал от 2002 година, когато Дирк Новицки и компания отиват на крачка от финалите в САЩ, където обаче Аржентина се оказва твърде силна.

Първа четвърт:

Първата атака на Латвия завърши с две точки за Роланд Шмиц, а първите точки за Бундестима отбеляза Андреас Обст от далеч - 3:2. Една от звездите на прибалтийската страна Артурс Жагарс отново поведе след пробив. Още една двойка на Шмиц и две тройки на Бертанс дадоха първия двуцифрен аванс в срещата при 13:3 за Латвия. Германците пък изпитваха огромни проблеми с мернка, като след 5 минути игра имаха успеваемост 1/9 при стрелбите от игра. 

След първия таймаут Войгтман избухна с тройка за 6:13. Даниел Тайс пък взе борбата в нападение, последвала след пропуск на Шрьодер, вкарвайки първите две точки за селекцията на Гордън Хърбърт. Бертанс обаче отговори с третата си поредна успешна стрелба извън дъгата за 8:16. Франц Вагнер се завърна подобаващо - с три точки, които стопиха още повече разликата. В последната атака за първия период Маодо Ло проби, но изпусна, а след това Йоханес Тийман направи нужното, за да премине топката през мрежичката - 13:16.

Втора четвърт:

Тийман откри резултата във вторите 10 минути 2/2 от линията, като така Бундестима се доближи на точка пасив от опонента си - 15:16. Мориц Вагнер пък се възползва от грешка на Бертанс и след забивка Германия поведе - 17:16, което пък накара Лука Банки да поиска първия си таймаут в двубоя.

Артурс Куруц вкара много дълга и трудна двойка, за да си върне Латвия преднината, но Тийман веднага отвърна с две точки в коша на съперника. Крилото на АЛБА Берлин се оказа точен още веднъж за 21:18. След това комбинация на Куруц и Гражулис зарадва феновете на Латвия, които бяха близо 2000 в залата във Филипините. Чрез две точки от игра и след това 2/2 от линията Мо Вагнер направи разликата - 25:20, преди Гражулис да отговори светкавично с двойка в срещуположния кош. 

Важно е да се отблежи, че Денис Шрьодер бе с кошмарна стрелба 0/7 и след поредния му неуспешен опит Гражулис вкара поредните си две точки, което накара Хърбърт да поиска таймаут. Латвия поведе отново след феноменална стрелба на Артурс Жагарс за три. Обст обаче направи същото веднага след това, добави и още две, за да направи аванса на своите - 30:27. Две поредни двойки на Шмиц и Жагарс пък дадоха преднината на Латвия за 30:31. Маодо Ло изравни от линията, вкарвайки 1/2 за 31:31, но Бертанс напомни за себе си с още една тройка. Моадо Ло вкара две точки, а след това добави и още три, принудвайки Банки да вземе таймаут секунди преди почивката. Роланд Шмиц имаше шанса да изравни, но не успя и Германия се прибра с водачеството след първите две части при 36:34.

Трета четвърт:

Бертанс върна радостта в лагера на Латвия след три точки и още една от линията за 36:86. Обст и Жагарс си размениха по една двойка, а Гражулис даде 4 точки преднина на тима си при 38:42. След това Шрьодер най-после вкара две точки, а Франц Вагнер добави още две и една от линията. Жагарс обаче веднага върна водачеството на родината си след тройка за 43:45. В отговор Шрьодер и Тайс направиха алей-уп комбинация, която изравни при 45:45, а след това баскетболистът на Индиана бе точен и при спечеления наказателен удар.

Изключително равностойния мач отново бе в ръцете на Бундестима, след като Тайс отново бе точен за две точки, а Франц Вагнер вкара 2/2 от линията за 50:47. Артурс Жагарс наниза чудесна тройка, за да изравни, но Вагнер върна трите точки и водачеството на страната си. Кристерс Жорикс реализира много трудна и впечатляваща далечна двойка, а Куруц върна и преднината на тима при 53:54. Размяната на кошове продължи с тройка от Обст. 

Резултатът отново стана равен след 2/2 от линията за Куруц, но Тийман отбеляза след пробив за 58:56. Шрьодер отново се събуди и вкара втората си стрелба от игра, а Банки викна таймаут. Пак на паркета Бертанс добави своята поредната си тройка, а Мо Вагнер бе успешен и с двата си шута от линията. В последните секунди и двата отбора бяха неточни и резултатът остана 62:59.

Последна четвърт:

Франц Вагнер даде най-големия аванс за тима си - 5 точки, след двойка в началото на четвъртия период. Айзък Бонга реализира тройка, а Мо Вагнер добави и забивка за първата двуцифрена преднина на Бундестима при 70:59. Шмиц отбеляза първата точка за тима си в последната четвърт при 1/2 от линията.

Франц Вагнер вкара две точки, увеличавайки лидерството на тима си до 14 точки при 74:60, но Шмиц върна три точки веднага след това. Втора поредна тройка за Латвия вкара Жагарс и Хърбърт реши да не рискува, свиквайки таймаут. С още една стрелба от далеч Шмиц върна сериозно родината си в играта при 74:69. Шрьодер пък спря серията на съперника си със светквавичен пробив. Отново предината на Бундестима стана двуцифрена след пореден пробив на гарда на Рапторс и последвалата още една точка от наказателен удар. Куруц обаче върна три точки, а Жагарс бе успешен при 2/2 от линията и след това проби успешно за 79:77. Хладнокърво пък Тайс вкара и двата си наказателни удара, но отново Жагарс реализира двойка за тима си. Тогава Шрьодер изпусна и с 10 оставащи секунди Бертанс стреля за три точки, но изпусна. По този начин Германия се класира на полуфинал след 81:79. 

Завърналият се след контузия Франц Вагнер бе най-резултатен за родината си с 16 точки и 8 борби. Андреас Обст вкара 13, другият Вагнер - Мориц, пък се разписа с 12. С 10 точки и 7 борби си тръгна Йоханес Тийман.

Артурс Жагарс поведе Латвия с 24 точки и 8 асистенции. Давис Бертанс също изигра чудесен мач с 20 точки и 6/13 срелби от тройката, които се оказаха ключови за доброто представяне на прибалтийската страна.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

Германия: Денис Шрьодер, Даниел Тайс, Андреас Обст, Айзък Бонга, Йоханес Войгтман;

Латвия: Давис Бертанс, Роландс Шмиц, Андрейс Гражулис, Родионс Куруц, Артурс Жагарс;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация