Сензацията е факт! САЩ са извън битката за златото на световното по баскетбол

17:35
Сензацията е факт! САЩ са извън битката за златото на световното по баскетбол

Отборът на Германия сътвори най-голямата сензация на Световното първенство по баскетбол, след като елиминира САЩ от битката за златните медали във Филипините. Германската машина на селекционера Гордън Хърбърт се наложи драматично със 113:111 (33:31, 26:29, 35:24, 19:27) над американците в епичен полуфинал на планетарния шампионат. По този начин Бундестима достига за първи път до финала на Световно първенство, като в неделя от 15:40 часа българско време тимът ще се изправи срещу Сърбия в спор за трофея. Както е известно, по-рано днес сърбите елиминираха Канада с 95:86.

Така Германия записа седмата си поредна победа на турнира и остана единствената държава на първенството, която не допусна поражение по пътя към спора за златото. Още от подготвителните си мачове преди началото на шампионата германците показаха, че се намират в страхотна форма, като в един от мачовете си се изправиха именно срещу САЩ. Тогава Бундестима водеше с 16 точки в средата на третата четвърт, но американците намериха начин да спрат нападението на съперника и да обърнат двубоя. Днес обаче не се стигна до същия развой и момчетата на Хърбърт разминаваха с лекота защитата на Щатите, като в последните минути показаха страхотен характер и удържаха преднината си в критични моменти. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Минути преди началото на мача стана ясно, че крилото на американците Брандън Инграм няма да играе в срещата заради здравословен проблем. Иначе самият двубой стартира силно за германците, които направиха ранен щурм и поведоха с 2:7 след няколко добри комбинации. Селекцията на Гордън Хърбърт използваше ръстовото си предимство и се опитваше да сваля топката към високите играчи, като Йоханес Фойтман се възползва от мисмач и вкара за 4:9 в полза на Бундестима. Стрелбата на Андреас Обст също тръгна много добре и гардът на Байерн Мюнхен реализира първите си две точки, а след това Франц Вагнер избухна с мощна забивка за 9:14. Атрактивното изпълнение на крилото на Орландо Меджик не се хареса на селекционера на САЩ Стив Кър, който поиска таймаут, след който Джарън Джаксън-младши върна две точки от другата страна. Обст обаче продължаваше да тормози Щатите по периметъра и този път той си спечели три наказателни удара след фал на Джейлън Брънсън - 11:17 в полза на символичните гости. 

Денис Шрьодер извърши второто си лично нарушение впоследствие, но това не го разколеба нито за момент, тъй като именно той бе пряко отговорен за първата двуцифрена разлика в двубоя - 15:25 в полза на Германия в средата на първата четвърт. Американците възстановиха пет точки от своето изоставане, но германците продължаваха да се представят изключително убедително в офанзивен план в началото - 22:29. Баскетболистите на Стив Кър обаче нанесоха още една минисерия на своя ръка и направиха дистанцията само едно притежание при 26:29. Символичните домакини вече разчитаха действията на своите съперници с постоянното използване на високите играчи, като след една открадната топка Остин Рийвс наниза тройка за равенство - 29:29. В крайна сметка Германия водеше с две точки след края на първата четвърт.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Щатите пропуснаха няколко възможности да си спечелят преднина за втори път в мача, като германците отговаряха на всеки опит на звездите от НБА да обърнат двубоя. Франц Вагнер и Остин Рийвс изригнаха с две поредни далечни тройки, като паритетът се запази при 36:36. Петкратните световни шампиони все пак достигнаха до обрата след страхотна тройка на Антъни Едуардс, но само за кратко, тъй като германският състав не даваше възможност на американците да дишат спокойно - 41:41. Момчетата на Стив Кър започнаха да играят на все по-високи обороти, като така си осигуриха и най-голямата преднина в мача до този момент - четири точки при 45:41. Темпото на срещата бе свръхвисоко, атаките бяха супер бързи, а германците не отстъпваха нито за миг и Даниел Тайс ги поведе към ново равенство в резултата при 48:48. 

Серията на Бундестима достигна седем безответни точки, а страхотната борбеност на Йоханес Фойтман я направи девет поредни при 48:52 в полза на тима на Гордън Хърбърт. Американците отвърнаха на удара и отново поведоха с точка, но след това Даниел Тайс и Йоханес Фойтман засилиха германците напред при 53:57. Антъни Едуардс пък взе нещата в свои ръце и пое отговорност от другата страна, като индивидуалната му класа бе твърде голяма за защитата на германците, а с тройка на Тайрийз Халибъртън водачеството се смени още веднъж - 60:57. Тимът на Гордън Хърбърт отбеляза последните две точки за полувремето, след като Даниел Тайс добави две точки под коша за 60:59.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Третата тройка в мача на Франц Вагнер възстанови крехкото предимство на германците, които поведоха с 62:64 на старта на второто полувреме. Селекцията на Гордън Хърбърт натисна газта и се възползва от неточностите на американците, за да дръпне с шест точки аванс при 64:70 след отлични изяви на Даниел Тайс и Франц Вагнер, които имаха по 19 точки до този момент. В първите три минути игра за третата четвърт Щатите дори нямаха опитана стрелба от игра, като кошовете им дойдоха от наказателната линия, а освен това допуснаха три грешки в нападение. Щатите нямаше как да оставят нещата просто така и Антъни Едуардс напомни за себе си с фантастична забивка, но впоследствие от другата страна Денис Шрьодер също се събуди и реализира осмата си точка в мача за 68:76 в средата на третия период. Тимът на Стив Кър реагира с много важна тройка на Джош Харт, която поне за момента спаси американските звезди от двуцифрен пасив - 71:76. 

Това обаче не бе достатъчно, тъй като германският отбор демонстрираше хладнокръвие и нито за момент не позволяваше да се случи подобен обрат, какъвто имаха в контролата срещу американците преди началото на Световното - 75:84 в полза на Бундестима. Андреас Обст също продължаваше да показва точния си мерник зад дъгата - нещо, срещу което САЩ така и не взе мерки. 19 точки за стрелеца на Байерн и 80:89 в полза на германците към края на третата част. След това дойде момента и на Мориц Вагнер да избухне с тройка за 82:92, като така бе възстановена двуцифрената разлика между двата отбора. Американците не успяха да стопят нито точка от своето изоставане и влязоха в последната четвърт с дефицит при 84:94.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Обст отново надлъга защитата и отново си спечели фал от тройката, като стрелецът достигна до границата от 21 точки за 84:96 в полза на германците. Надвкарването продължи, а Джейлън Брънсън направи резултата 90:98 с оставащи осем минути до края на редовното време. Двата тима не спираха да си разменят точки, което подхождаше на германците, тъй като те се справяха с лекота със защитата на съперника - 94:102 с оставащи по-малко от седем минути от финалния период. Времето течеше твърде бързо за американските звезди, а Йоханес Тийман се погрижи да донесе 12-точкова преднина на своя тим при 94:106. Остин Рийвс се включи с много важна тройка за символичните домакини, а Антъни Едуардс намали дистанцията до шест точки при 100:106 с оставащи четири минути до края на мача. Този път Обст нямаше късмет със своя флоутър, а впоследствие Едуардс отбеляза ключов изстрел зад дъгата през ръката на Франц Вагнер за 103:106. 

Шрьодер и Рийвс си размениха по една успешна изява от двете страни, след което Антъни Едуардс пропусна тройка за изравняване и така двата тима влязоха в последните две минути игра при 105:108 за Германия. Отборът на Хърбърт не можа да увеличи преднината си и Рийвс отбеляза два изстрела от наказателната линия за 107:108 с оставащи 90 секунди до края. Андреас Обст обаче сътвори феноменално отиграване, като прати на земята Тайрийз Халибъртън и след това вкара тройка за 107:111. Американците пропуснаха, а Бундестима се доближи до финала след ключова стрелба със стъпка назад от средно разстояние за 107:113. Остин Рийвс върна двете точки, но до края на мача вече нямаше време за повече и Германия триумфира с крайното 111:113.

Андреас Обст изигра един от най-силните мачове в кариерата си, след като постигна 24 точки и 6 асистенции при 4/8 стрелба от тройката за Германия. Франц Вагнер се отличи с 22 точки и 5 борби, Даниел Тайс допринесе с 21 точки и 7 овладени топки, Денис Шрьодер приключи със 17 точки и 9 асистенции, а Йоханес Тийман и Мориц Вагнер записаха по 10 точки.

Антъни Едуардс се опита да поведе американците с 23 точки и 8 борби. Остин Рийвс прибави 21 точки, Майкел Бриджис приключи със 17 точки, а Джейлън Брънсън се разписа с 15 точки и 7 асистенции. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

САЩ: Джейлън Брънсън, Антъни Едуардс, Майкел Бриджис, Джош Харт, Джарън Джаксън-младши;

ГЕРМАНИЯ: Денис Шрьодер, Андреас Обст, Франц Вагнер, Йоханес Фойтман, Даниел Тайс;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация