Канада се класира за първи път в историята си за полуфиналите на световното първенство

20:16
Канада се класира за първи път в историята си за полуфиналите на световното първенство

Националният отбор на Канада по баскетбол се класира за първи път в историята си за полуфиналите на Световното първенство. Тимът на Жорди Фернандес се превърна в последния полуфиналист на шампионата на планетата, след като надигра Словения със 100:89 (26:24, 24:26, 30:21, 20:18) в Манила, Филипините. Така в петък “кленовите листа” ще се изправят срещу отбора на Сърбия в битка за място на финала. Другият полуфинален спор ще се води между САЩ и Германия.

Най-доброто класиране на канадците на световни първенства до момента бе шесто място, завоювано на два поредни шампионата - през 1978-а и 1982-ра. Сега обаче златната генерация на американците, за които се състезават осем състезатели в НБА, пренаписа баскетболната история на страната и оправда предварителните очаквания, че ще се бори до последно за медалите на шампионата в Манила. 

Словения пък не успя до достигне до нов шанс да спечели медал от голям форум и тимът ще се бори в битката за разпределение на местата от 5-о до 8-о. Освен с пропуснатата възможност за полуфинал на Световното, Лука Дончич и компания не успяха да си заслужат квота за Олимпийските игри догодина. Двете места от зона Европа отиват за Сърбия и Германия, които вече се класираха за полуфиналите във Филипините. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Дилън Брукс се зае с мисията да ограничава суперзвездата на словенците Лука Дончич в първите минути от срещата. Лидерът на Канада Шей Гилджъс-Алекзандър започна двубоя с четири поредни точки, докато от другата страна Алексей Николич и Дончич нанизаха по една тройка, за да изведат своята нация напред при 4:6. Неприятната новина за селекционера на символичните гости бе второто лично нарушение на Алексей Николич, който извърши и двете си такива срещу SGA. Изключително важно за еврошампионите от 2017-а бе да се възползват от дублираната защита срещу Дончич и да реализират отворените си тройки след негови пасове, като това продължвавше да се получава след точен шут и на Зоран Драгич за 7:10. Впоследствие обаче "кленовите листа" предизвикаха нова смяна на водачеството след пет поредни точки от Кели Олиник и Ар Джей Барет - 12:10. 

Словенците не позволяваха на техния съперник да се отдалечава твърде далеч в резултата и той остана почти равен при 16:15, като акцент до момента бе феноменалното представяне на Гилджъс-Алекзандър - 8 точки при 4/4 стрелба от игра. Майк Тоби най-сетне се разписа в мача след трудните си първи минути и въпреки че отново показа колебания и бе блокиран от Кайл Алекзандър под коша, веднага след това центърът овладя борбата в нападение и добави за 19:20 в полза на Словения. Водачеството продължаваше да търпи смени, а Ар Джей Барет избухна със страхотна забивка за 23:22. В крайна сметка първата четвърт финишира при две точки аванс за американския тим - 26:24.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Въпреки че успя да реализира две поредни тройки в началото на втората част, отборът на Канада позволи на един от най-добрите стрелци на словенците - Клемен Препелич, да остане сам на периметъра два поредни пъти, като гардът се възползва от възможността и не сбърка и в двата случая - 31:30. Селекцията на Александър Секулич отново достигна до крехка преднина в резултата след тройка на Николич за 34:35. Канада се разколеба при стрелбата, и по-конкретно Дилън Брукс, който пропусна два отворени изстрела зад дъгата, като в резултат на това Словения удържа аванса си и го направи четириточков след добри изяви на Чебашек и Дончич за 36:40. Лидерът на Словения обаче получи техническо нарушение заради поредната си реакция при неотсъдено нарушение в негова полза, като канадците записаха серия на свой ред и обърнаха резултата при 42:40 след втората тройка в мача на Никейл Алекзандър-Уокър. 

Този път Чебашек не успя да реализира от далеч, а в ответната атака Ар Джей Барет продължи щурма на "кленовите листа" с хубав пробив за 44:40. След таймаута от страна на щаба на Словения Дончич изригна с пет поредни точки и възстанови аванса на символичните гости, преди Брукс да го атакува успешно от другата страна за 46:45. Мачът продължаваше да е изключително зрелищен, а този път Никейл Алекзандър-Уокър сътвори мощна забивка през човек, извеждайки страната си напред при 50:47 към края на първото полувреме. Дончич обаче собственоръчно осигури равенство при оставащи 59 секунди до края на втората четвърт - 50:50. Двата тима не можаха да предложат нищо ефективно във финалните моменти от полувремето и се оттеглиха на почивка при същия резултат.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Канадците станаха доста по-настоятелни с пробивите си към коша и след два поредни такива от Ар Джей Барет и Шей Гилджъс-Алекзандър тимът отново поведоха с крехък аванс при 54:52. Постепенно "кленовите листа" достигнаха и до най-голямата си преднина в мача, която бе осигурена от тройка на Дилън Брукс за 59:52. Защитата на канадците вече се ориентираше доста по-добре спрямо Дончич и съотборниците му, а Гилджъс-Алекзандър достави първата двуцифрена преднина на своя тим при 65:55 в средата на третата четвърт. Словения достигна и до лимита си за нарушения за четвъртината, а американците само и това чакаха, за да станат още по-агресивни - два успешни наказателни удара за Ар Джей Барет и 67:55 за символичните домакини. Двата тима започнаха да се обстрелват от далечно разстояние и си размениха няколко тройки, след които обаче Канада продължаваше да се доближава до победата при 77:61 в своя полза. Лука Дончич обаче не смяташе да развява белия флаг все още и отбеляза важни пет поредни точки за своя тим, включително изумителна тройка, а след това Клемен Препелич удължи серията на еврошампионите от 2017-а до седем поред за 80:71 преди началото на последната част. 

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Ар Джей Барет поведе Канада към свръхзвуков старт на последната четвърт, като гардът на Ню Йорк Никс реализира първите пет точки на отбора си във финалния период, а разликата отново бе увеличена до 15 при 89:74. При резултат 92:76 в полза на символичните домакини Дилън Брукс бе дисквалифициран с две технически нарушения, като това остави "кленовите листа" без третия си водещ реализатор в мача. Малко след това и Лука Дончич бе дисквалифициран по същата причина и така словенците трябваше да се борят за невъобразим обрат без най-голямата си звезда - 93:77 с оставащи шест минути до края на редовното време. 

Изгонването на Дончич сякаш посъбуди словенците, които се опитаха да замаскират липсата на своя лидер с добра отборна игра и голям хъс - 94:83 за Канада с оставащи около пет минути до края на последната част. Невероятната поредица на символичните гости продължи с още две точки, които след това имаха шанс да стопят още изоставането си. Шей Гилджъс-Алекзандър обаче взе нещата в свои ръце за водачите в резултата и с кош и фал възстанови двуцифрената дистанция между двете нации - 96:85 с оставащи три минути на часовника. Звездата на Оклахома Сити Тъндър блесна и с две ключови борби в нападение и два точно изпълнени наказателни удара, за да предпази аванса на своя тим - 98:87. Крайният резултат бе оформен при 100:89 в полза на Канада.

Шей Гилджъс-Алекзандър завърши с 31 точки и 10 борби за коефициент от 40 в актива на Канада. Ар Джей Барет допринесе с още 24 точки и 9 борби, а Никейл Алекзандър-Уокър и Дилън Брукс отбелязаха по 14 точки.

Лука Дончич постигна 26 точки и 5 асистенции за отбора на Словения. Клемен Препелич наниза 22 точки и овладя 5 борби, а Зоран Драгич реализира 10 точки. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

КАНАДА: Шей Гилджъс-Алекзандър, Ар Джей Барет, Дилън Брукс, Кели Олиник, Дуайт Пауъл;

СЛОВЕНИЯ: Лука Дончич, Алексей Николич, Зоран Драгич, Бине Препелич, Майк Тоби;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация