Фантастично представяне срещу Канада и нов финал за Сърбия

14:13
Фантастично представяне срещу Канада и нов финал за Сърбия

Националният отбор на Сърбия се класира за финала на тазгодишното издание на световното първенство. Дори и без да разчитат на някои от най-големите си звезди като Никола Йокич и Василие Мицич, момчетата на селекционера Светислав Пешич надиграха Канада с 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23) в първия полуфинал на първенството във Филипините. Така “плавите” ще се борят за трета световна титла, като са финалисти на две от последните три издания на планетарния форум, след като на шампионата през 2014-а достигнаха до среброто. На финала в неделя Сърбия ще се изправи срещу САЩ или Германия, които ще премерят сили по-късно днес във втория полуфинален дуел.

По този начин бе съкрушена мечтата на канадците за първи в историята им финал на планетарния шампионат. Селекцията на Жорди Фернандес не успя да излъже опитните сърби, въпреки че бе фаворит преди началото на срещата. Златната генерация на "кленовите листа" обаче ще се бори за бронзовите медали срещу загубилия от двойката САЩ - Германия в опит да заслужи първо отличие от планетарен форум. 

Сърбия пък ще играе на втория си финал на световни първенства като самостоятелна държава, след като вече спечели два поредни такива през 1998-а и 2002-ра заедно с Черна гора. През 2014-а воденият тогава отбор на Александър Джорджевич извървя пътя към финала, който обаче бе загубен от фаворита САЩ. Със сигурност тазгодишното достигане до финал за отбора на Пешич не беше толкова очаквано от специалистите, тъй като освен с липсата на Йокич и Мицич сърбите трябваше да се справят и с отсъствията на лидери като Неманя Недович, Владимир Лучич, Никола Калинич и Милош Теодосич. 

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Нямаше как самообявилият се за най-добър защитник в света Дилън Брукс да не се залепи за най-добрия реализатор на сърбите Богдан Богданович още в началото на мача. Звездата на "плавите" обаче бързо изкара първо нарушение на своя пазач, а след това първо асистира за Огниен Добрич, а след това вкара и далечен шут през ръката на Брукс за 8:1 в полза на сърбите. "Кленовите листа" не позволиха на своя съперник да мечтае за вихрено начало и бързо разрушиха техния ентусиазъм с две бързи тройки от Ар Джей Барет и Кели Олиник за 8:7. След трудното начало канадците постепенно започнаха да намират себе си и с няколко чудесни отигравания водачеството се смени при 10:13 за символичните гости в срещата. Звездата на американците Шей Гилджъс-Алекзандър закъса с нарушенията още в самото начало на мача и допусна втория си личен фал при оставащи седем минути от откриващия период - 12:13. 

Със страхотна борбена изява на Богдан Богданович "плавите" отново си върнаха водачеството, а след това Канада допусна Никола Йович да се откъсне напред и баскетболистът на Маями Хийт направи разликата четири точки при 17:13. Селекцията на Жорди Фернандес изглеждаше неубедителна след излизането на Гилджъс-Алекзандър, като сърбите продължаваха да се откъсват напред и вече имаха аванс от осем при 21:13. Въпреки че все още нямаха кош от игра от доста време, "кленовите листа" вкараха важни две точки от наказателната линия чрез Кели Олиник. Моментално обаче двете точки бяха върнати от другата страна, след като Алекса Аврамович оформи резултат 23:15 в полза на Сърбия след 10 минути игра. 

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Канадците показаха леко пробуждане на старта на втората четвърт с отбелязани две поредни тройки - нещо, което липсваше на тима в последните няколко минути. Баскетболистите на Жорди Фернандес обаче допускаха твърде лесни кошове в защитен план и продължаваха да позволяват на момчетата на Пешич да поддържат своя аванс при 28:21. Богдан Богданович пък надиграваше Гилджъс-Алекзандър в звездния дуел, като стрелецът на Атланта Хоукс вече имаше 11 точки на сметката си - 31:23. В следващите няколко минути двата тима заредиха поредица от пропуски, преди разликата да стане двуцифрена за първи път в мача при 35:25 чрез фантастично отиграване между Огниен Добрич и Деян Давидовац - 35:25. 

Мачът се накъса в средата на втората четвърт, след като съдиите трябваше да гледат за неспортсменско нарушение на Никола Йович срещу Кели Олиник. Все пак младият състезател се размина със санкцията, но въпреки това канадците съкратиха половината от своето изоставане при 36:30. Резултатността се покачи след фантастични комбинации след пресечки на двата отбора, като по-голямата част от тях бяха за Сърбия, която отново поведе при 45:35. Вече нищо не се получаваше в играта на Канада, като сърбите покачиха преднината си до 15 точки при 52:37, преди Ар Джей Барет да сложи край на първото полувреме с ефектна забивка за 52:39. 

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

Канада показа съвсем различно лице в защита в първите две минути от третата четвърт, като това плюс две тройки на Дилън Брукс спомогнаха на "кленовите листа" да съкратят своя дефицит до девет точки при 54:45. Именно Брукс обаче извърши четвъртото си лично нарушение рано в четвъртината, като Богдан Богданович бе човекът, който провокира фала. Сърбите пък поддържаха предварително натрупания си аванс и така резултатът в средата на четвъртината бе 57:47 в полза на баскетболистите на Пешич. Шей Гилджъс-Алекзандър започваше да става все по-агресивен за канадците, като до този момент защитата на сърбите се справяше успешно срещу него и го лимитираше до едва 7 точки. 

С негови два успешни наказателни удара отборът от Северна Америка продължаваше да се опитва да предизвика обрат в мача - 63:56. Все пак играта на сърбите изглеждаше толкова лесна - флоутъри, пробиви, пресечки, които винаги намираха мрежичката в ключови моменти - 68:58 за тях след кош и фал на Никола Милутинов. Дори и когато Богдан Богданович не бе на паркета, тимът на Сърбия бележеше с лекота. В интерес на истината Боги не се нуждаеше от това да бележи за своя тим в третата четвърт, тъй като останалите му съотборници играеха с достатъчно самочувствие, за да движат тима си напред. Четвъртината завърши с две поредни тройки на Марко Гудурич и Ваня Маринкович, които помогнаха на "плавите" да водят със 75:63 преди началото на заключителната част.

ПОСЛЕДНА ЧЕТВЪРТ:

Западните ни съседи просто летяха по паркета на старта на последната четвърт и не оставяха никакъв шанс на своя съперник да си повярва, че може да обърне мача. Сърбите движеха топката по фантастичен начин, възползваха се от грешките на "кленовите листа" и закономерно поведоха с 82:65 след 90 секунди игра в заключителния период. Дилън Брукс и Ар Джей Барет вдъхнаха доза увереност на своите съотборници с две последователни тройки, но гардовете на Сърбия продължаваха да разминават пазачите си по периметъра и да носят точки на своя тим - 84:71. 

В един момент символичните гости намалиха разликата до десет, преди Богданович да внесе спокойствие в редиците на своя тим със страхотен пробив, а след това и да запише чадър срещу Брукс за 88:76. Отново лидерът на сръбския отбор се прояви с блестяща стрелба зад дъгата за 91:76, като веднага след това трите точки бяха върнати от Брукс за 91:79. Канада не можа да направи решителен финален щурм и в крайна сметка сърбите триумфираха с крайното 95:86 в своя полза.

Богдан Богданович поведе сърбите с 23 точки при 8/12 стрелба от игра. Никола Милутинов прибави дабъл-дабъл от 16 точки и 10 борби, Огниен Добрич също вкара 16 точки, Марко Гудурич финишира с 12 точки, а Алекса Аврамович отбеляза още 10.

Ар Джей Барет бе над всички за Канада с 23 точки. Дилън Брукс наниза 15 точки, Шей Гилджъс-Алекзандър прибави "само" 15 точки и 9 асистенции, а Никейл Алекзандър-Уокър приключи срещата с 10 точки. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

СЪРБИЯ: Стефан Йович, Богдан Богданович, Никола Йович, Огниен Добрич, Никола Милутинов;

КАНАДА: Шей Гилджъс-Алекзандър, Ар Джей Барет, Дилън Брукс, Кели Олиник, Дуайт Пауъл;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация