Прогноза група "Г": Франция - Австралия

16:31
Прогноза група "Г": Франция - Австралия

За второ поредно издание на световното първенство по футбол Франция и Австралия ще се изправят един срещу друг в първите си мачове от груповата фаза на турнира. Този път се очаква действащият шампион Франция да надгради върху минималната си победа с 2:1 над Австралия преди четири години, тъй като "петлите" се стремят да станат първите победители, дублирали титлата си, откакто Бразилия стори това през 1962 г..

Франция не се представя добре в последно време. Тя спечели само един от шестте си мача от Лига А на Лигата на нациите (две ремита и цели три загуби), на косъм беше от изпадане от своята група, а на всичкото отгоре падна до четвърто място в световната ранглиста. Много тежък удар за шампионите беше и новината, че носителят на Златната топка за 2022 г. Карим Бензема няма да участва на турнира в Катар заради контузия в бедрото.

Въпреки това президентът на федерацията Ноел Льо Грае постави като задача минимум участие в полуфиналите, който обяви, че удължаването на договора на мениджъра Дидие Дешан "ще зависи от самия него".

Катар '22 е второто поредно първенство, в което Австралия трябваше да се класира чрез плейофите между конфедерациите. Това, заедно с отстъплението от най-високо класираната нация от АФК през юни 2018 г. (№34) до четвъртата позиция през ноември 2022 г. (№38), илюстрира цялостното им състояние в момента.

Това ще бъде първи Мондиал за мениджъра Греъм Арнолд, който е начело от четири години, но има много опит като помощник по време на изданията през 2006 и 2010 г. Арнолд оцеля в няколко атаки, които целяха уволнението му през април след ужасяващия край на тяхната квалификационна кампания (една победа, три ремита и две зауби), но в крайна сметка оправда доверието на ФА в него, като осигури победи в трудните плейофи срещу ОАЕ (2-1) и Перу (дузпи след 0-0). За отбелязване е гениалният ход, който направи в двубоя с южноамериканците, вкарвайки под рамката вратаря Андрю Редмейн (специалист по дузпи).

Играчи на фокус:

Французинът Килиан Мбапе може да затвърди статута си на суперзвезда едва на 23 години, като се сдобие с втори златен медал от световно първенство. Той е готов да допринесе за тази голяма цел, след като участва в реализирането на цели 11 гола (седем попадения и четири асистенции) по време на последните шест мача на клубния си отбор ПСЖ.

Откакто се завърна у дома, Джейсън Къмингс е истинско откритие, бележейки първия си международен гол срещу Нова Зеландия, а за клубния си тим Сентрал Коуст Маринърс има на сметката си 12 попадения.

Гореща серия: 

Австралия не е допуснала 3+ гола срещу никой противник в последните си 39 мача, датиращи от март 2018 г.

Любопитен факт:

Франция направи най-лошата защита на титлата в историята, след като не успя да вкара нито един гол по време на първенството в Южна Корея и Япония през 2002 г.

Начало: 21:00 ч.

Стадион: "Ал Джануб", Уакра

Главен съдия: Виктор Гомес (ЮАР)

Телевизионно покритие за България: Sportal.bg, Диема, Диема Спорт 3

Метеорологична прогноза: 24°, вероятност за валежи: 1%, влажност: 58%, вятър: 5 км/ч

Прогноза: Франция да вкара над 1,5 гола 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация