Прогноза група "Б": САЩ - Уелс

18:35
Прогноза група "Б": САЩ - Уелс

След като умишлено пропуснаха световното в Русия през 2018 г., САЩ се завръщат на най-голямата футболна сцена тази година в Катар. Сега янките са изпълнени с увереност, като те ще искат да продължат традицията да преминават редовно груповата фаза, а защо не и да се опитат да направят нещо за историята.

Момчетата на Грег Берхалтер избраха да нямат подгряващи приятелски мачове, така че влизат в този турнир отпочинали, но също така сякаш и в не най-добрата си форма, тъй като не успяха да спечелят нито едно от последните си три международни мача (две равенства и една загуба), отбелязвайки само веднъж в тях. Може би сблъсъкът с Уелс ще повиши настроението, като се има предвид, че САЩ никога не са губили от този съперник (една победа и един равен). Не бива да се забравя обаче, че американците не съумяха да спечелят нито един мач с европейски опонент на финали на световно в последните си девет сблъска с представители на Стария континент(четири загуби и пет ремита).

Днес е голям ден за Роби Пейдж, който ще стане първият мениджър, извел Уелс на световно първенство след Джими Мърфи, който стори това през далечната 1958 г.. Това ще е едва  второ участие във финали за "драконите". Два напрегнати плейофни мача срещу Австрия и Украйна пратиха Уелс в Катар и може би те им дават увереност, че ще прескочат своята група, както го направиха през 2016 и 2020 г. на европейско първенство.

Уелс успя да стигне до фазата на елиминациите в единственото си предишно участие на световното през 1958 г., печелейки плейоф с Унгария,за да достигане до четвъртфиналите. Тогава на пътя им стоеше бъдещият, а футболна легенда Пеле е последният играч, отбелязал гол срещу "драконите" в този турнир, така че възпроизвеждането на духа на 58-а и тяхното участие във фазата на елиминациите ще бъде на преден план за уелските умове след толкова дълго отсъствие от най-голямото футболно състезание в света.

Играчи на фокус

С прякора си Капитан Америка Кристиан Пулишич ще бъде в центъра на вниманието. Той може да се похвали, че е замесен във впечатляващите 19 гола в квалификациите (12 попадения и седем асистенции). 

Острието на Уелс Гарет Бейл загря за този турнир със спиращ дъха изравнителен гол във финалите на МЛС, плюс два от общо трите гола на Уелс в плейофите.

Гореща статистика

 Уелс загуби само една от последните си седем срещи с отбори извън Европа, допускайки само два гола в тази серия.

Любопитен факт

Първият играч, отбелязал хеттрик на финалите на световното първенство, е Берт Патеноуд от САЩ през 1930 г. срещу Парагвай.

Начало: 21:00 ч.

Стадион: "Ахмад бин Али", Ал Раян

Главен съдия: Абдулрахман Ал Ясим (Катар)

Телевизионно покритие за България: БНТ 1, БНТ 3

Метеорологична прогноза: Слънчево, температура: 23°, вятър: 7 m/s

ПРОГНОЗА: над 2,5 гола Х

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация