Задава се грандиозен скандал във Формула 1

20:21
Задава се грандиозен скандал във Формула 1

Нов скандал е на път да разтърси света на Формула 1, при това още преди предходният да е намерил своя край. Този път в центъра на скандала е президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Мохамед бин Сулайем, който е разследван за манипулация на резултати в хода на сезон 2023, информират световните медии.

По информация на BBC Sport, който се позовава на свой анонимен източник във ФИА, Бин Сулайем е оказал директно влияние върху решението на стюардите да анулират 10-секундното наказание на Фернандо Алонсо в миналогодишната Гран При на Саудитска Арабия.

Тогава двукратният световен шампион финишира трети в състезанието в Джеда, но малко след края на церемонията по награждаването бе санкциониран с въпросните 10 секунди. Причината за това наказание бе неправилно изтърпяване на 5-секунда санкция, която му бе дадена още в началото на надпреварата.

Впоследствие екипът на Астън Мартин обжалва решението на стюардите да накажат Алонсо повторно и този претенциите на екипа бяха уважени, което доведе до анулиране на наказанието на испанеца. Изглежда обаче това се е случило след намесата на Бин Сулайем.

Според източника на BBC Sport дубаецът се е обадил на отговорника на ФИА за Близкия изток и Северна Африка Шейх Абдула бин Хамас бис Иса Ал Халифа, който е бил официално лице по време на уикенда за Гран При на Саудитска Арабия. По време на този разговор Бин Сулайем е изискал от стюардите те да обърнат своето решение за повторно наказание на Алонсо, с което да върнат подиума на испанския пилот.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация