Трета поредна титла във Формула 1 за Макс Верстапен

22:31
Трета поредна титла във Формула 1 за Макс Верстапен

Макс Верстапен спечели своята трета поредна титлата във Формула 1, след като завърши на втората позиция в днешния спринт на пистата „Лусайл“ в Катар. В него съотборникът на Верстапен в Ред Бул Серхио Перес отпадна в 11-та обиколка след инцидент с Естебан Окон и Нико Хюлкенберг, което предварително гарантира титлата на Верстапен, още преди края на спринта.

Самият спринт бе спечелен от Оскар Пиастри, който направи отлично потегляне от първата позиция на стартовата решетка и запази първото си място в първите завой. Австралиецът обаче не успя да стори това в средата на третия тур, когато бе атакуван и изпреварен от Джордж Ръсел в шестия завой след първия от общо три рестарта в хода на спринта днес.

Още преди края на третия тур колата на сигурността отново бе изкарана след завъртана на Логан Сарджънт в деветия завой, след което американецът затъна в чакъла в зоната на сигурността. Първата кола за сигурност бе изкарана заради сходен инцидент за Лиам Лоусън във втората крива на надпреварата.

След втори рестарт Ръсел, който бе с меките гуми, се откъсна на близо две секунди пред Пиастри, но много бързи средно твърдите сликове на пилота на Макларън му дадоха предимство. Така той за само три обиколки влезе в DRS зоната на Ръсел и го изпревари с помощта на отвореното задно крило в началото на 11-я от 19 тура.

Секунди по-късно дойде и инцидентът между Окон Хюлкенберг и Перес във втората крива, който доведе до третото излизане на колата на сигурността. Тя остана на трасето до края на 14-та обиколка, когато Пиастри трябваше да проведе общо третия си рестарт от първата позиция във Формула 1.

Младият австралиец се справи перфектно с тази си задача и още до средата на 15-я тур бе на над секунда пред Ръсел. Това се оказа и напълно достатъчно за Пиастри, за да стигне до първата си победа във Формула 1, макар и в спринтовата дистанция.

Втори финишира Верстапен, който на старта бе изпреварен от Ръсел и пилотите на Ферари Карлос Сайнц и Шарл Леклер, които бяха с меките сликове. В течение на дистанцията световният шампион сравнително лесно си проправи път през тези пилоти със средно твърдите си гуми.

Той обаче нямаше отговор за скоростта на Пиастри и трябваше да се задоволи с второто място днес, но и световната титла. Трети в спринта финишира Ландо Норис, който подобно на Пиастри и Верстапен загуби малко на старта, но по-късно със средно твърдите сликове се върна в тройката в началото на финалния тур.

Точки от спринтовото състезание в Катар взеха още Ръсел, Люис Хамилтън, Сайнц, Леклер и Алекс Албон. От тях само Ръсел, Сайнц и Леклер участваха с меките гуми, а всички останали бяха със средно твърдите сликове на Пирели за този уикенд. 

С второто си място днес Верстапен увеличи своя актив в генералното класиране във Формула 1 на 407 точки и с аванс от 184 спрямо Перес вече няма как да бъде изместен, тъй като до края на кампанията остават само 172 пункта, които да бъдат разпределени. Трети в подреждането е петия от днес Хамилтън, който изостава с 29 точки от Перес. Победителят от спринта в Катар Пиастри запазва деветата си позиция с актив от 65 точки. 

Основното състезание за Гран При на Катар, 18-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, е предвидено за 20:00 часа българско време утре вечерта и ще може да бъде следено на живо със Sportal.bg. В него от полпозишъна ще потегли вече трикратният световен първенец Верстапен, който си заслужи това право с победата си в квалификацията вчера.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация