Верстапен пред Перес и Албон в първата тренировка във Великобритания

17:55
Верстапен пред Перес и Албон в първата тренировка във Великобритания

Световният шампион Макс Верстапен оглави класирането след първата свободна тренировка за Гран При на Великобритания във Формула 1. Нидерландецът беше единственият пилот, който слезе под 1:29 за обиколка на „Силвърстоун“ в хода на първия час за подготовка.

Пилотът на Ред Бул постигна 1:28.600 с меките гуми на Пирели и победи с 0.448 секунди своя съотборник Серхио Перес, който също записа своя рекорден резултат със софт. Изненадващо челната тройка допълни бившият пилот на „биковете“ и настоящ такъв на Уилямс Алекс Албон, който беше със само 0.489 по-бавен от Верстапен. Тайландецът също бе с меките гуми в най-бързата си обиколка.

Четвърти и пети се класираха Фернандо Алонсо и Шарл Леклер, които изостанаха със съответно 0.668 и 0.680 от лидера. Миналогодишният победител в Гран При на Великобритания Карлос Сайнц зае седмото място, на 0.757 зад Верстапен. Точно пред испанеца се класира и Естебан Окон от Алпин.

В хода на тренировката единствено пилотите на Мерцедес не се появиха на трасето с меките гуми. Вместо това Люис Хамилтън и Джордж Ръсел използваха два комплекта от гумите медиум, като те се класираха съответно 12-ти и 14-ти.

Първата тренировка на „Силвърстоун“ беше изключително важна за всички отбори, тъй като този уикенд дебютират новите гуми на Пирели, които са с по-различна конструкция спрямо тези, които бяха използвани до миналата седмица. В първия половин час на сесията почти всички пилоти се оплакаха от липсата на сцепление, но не се знае дали това се дължи на тази нова конструкция, или на липсата на отложена гума по пистата.

Втората тренировка преди Гран При на Великобритания, 11-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, започва днес в 18:00 часа българско време.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация