Напрежение между президента на ФИА Мохамед бин Сулайем и "Либърти Медия"

15:09
Напрежение между президента на ФИА Мохамед бин Сулайем и "Либърти Медия"

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем даде изключително важно интервю за агенция Ройтерс в дните на Гран При на Катар, с което демонстрира, че темата за това дали ще има нови отбори във Формула 1 е затворена и припомни на всички на кого точно принадлежи световният шампионат.

Формула 1 и главният изпълнителен директор на шампионата Стефано Доменикали все още не са излезли с ясна позиция, след като ФИА одобри кандидатурата на Андрети-Кадилак, но десетте отбора не спират да се оплакват, че новият тим ще намали приходите им и няма да допринесе с нищо за развитието на спорта.

„Ние не сме доставчик на услуги – обясни Бин Сулайем. – Ние (ФИА) сме собственикът на този шампионат. Дали сме го под наем, но аз представлявам собственика. Това също трябва да се уважава.”

Бин Сулайем напомни нещо, което често се пропуска, а също така и не се знае от много хора – Формула 1 е световен шампионат на ФИА, ФИА е спортната власт в тази надпревара. Либърти Медия е собственик на търговските права на спорта, не на самия спорт и медийната компания, както и отборите нямат отношение към това кой участва и кой – не в световния шампионат. Все пак, от ФИА са им осигурили възможност да влияят на това чрез споразумението „Конкорд”, но пък в него също така пише, че в спорта могат да влязат до два нови отбора.

Също така, Бин Сулайем уточнява, че след като Андрети-Кадилак отговаря на изискванията на ФИА за участие във Формула 1, то американският тим ще получи място на стартовата решетка.

„Никога не съм имал намерението да засрамя или да поставя някого в ъгъла, Либърти или ФОМ – допълни Бин Сулайем, въпреки че с това интервю прави точно това. – Аз съм тук заради духа на спорта.”

Президентът на ФИА допуска и възможността Андрети да участва във Формула 1 без обаче да има достъп до финансите, които Либърти Медия и ФОМ разпределят между другите 10 отбора. Друг въпрос е дали американците биха искали да участват при тези условия, но пък такъв казус със сигурност ще стигне до ЕК и Формула 1 ще стане обект на разследване, което тя всячески се опитва да избегне.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация