Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран при на Катар

22:55
Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели Гран при на Катар

Световният шампион Макс Верстапен с Ред Бул спечели 14-ата си победа във Формула 1 този сезон, след като беше начело от старта до финала в Гран При на Катар. Зад Макс завършиха двамата пилоти на Макларън Оскар Пиастри и Ландо Норис, които получиха заповеди от бокса малко преди финала да запазят позициите си. Това е втори пореден двоен подиум за Макларън след състезанието в Япония. 

Гран При на Катар стартира драматично за двамата пилоти на Мерцедес Люис Хамилтън и Джордж Ръсел, като Люис стартира отлично с меките гуми и атакува Ръсел и лидера Макс Верстапен, но на влизането в първия завой удари отвън Ръсел, двамата се завъртяха и Люис отпадна. Ръсел мина през бокса и се върна на пистата, като демонстрира отлично темпо и се пребори за 4-ото място на финала, като дори беше заплаха за двамата пилоти на Макларън. 

Пиастри и Норис успяха да излязат на второ и трето място при първите два от трите задължителни бокса, но нямаха състезателно темпо, за да атакуват Верстапен. За първи път от Австрия насам пилотите имаха проблеми с ограниченията на трасето, като стюардите раздадоха доста наказания от по 5 секунди, като най-много получи Серхио Перес – три, но въпреки това мексиканецът завърши на 10-о място. Вижте по-долу как се разви Гран При на Катар.

Старт: Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен вчера си осигури трета поредна титла, а днес стартира от първа позиция в Гран При на Катар на пистата „Лусайл”. Хамилтън и Ръсел се удариха на влизането в първия завой и се завъртяха.

Малко преди началото на състезанието стана ясно, че Карлос Сайнц ще пропусне Гран При на Катар заради повреда в горивната система на автомобила му.

1 об. Пиастри и Алонсо излязоха втори и трети. Хамилтън атакува от външната страна Ръсел, но го закачи, завъртя се и излетя от трасето. Кола на сигурността след инцидента. Хамилтън атакува Ръсел и Верстапен, но не остави място на Джордж.

2 об. Ръсел в бокса, връща се със средно твърди гуми. Хамилтън обвини Ръсел за удара, а Ръсел - Люис. Ръсел е 18-и, последен в колоната.

4 об. Няколко спирания в бокса зад колата на сигурността: Ботас, Магнусен, Строл, Лоусън. Колата на сигурността се прибира в края на тази обиколка.

5 об. Рестарт. Верстапен с 1 секунда аванс пред Пиастри. Алонсо има почти 0,9 секунди аванс пред Леклер в борбата за третото място.

6 об. Ръсел изпревари Перес за 13-ото място. Раъсел е със средно твърдите гуми Перес - с твърдите. Хюлкенберг с 10 секунди наказание за неправилна позиция на стартовата решетка.

7 об. Верстапен с най-бърза обиколка, преди него най-бърз тур записа Пиастри. Разликата между двамата е почти 1,5 секунди.

8 об. Ръсел е вече 12-и, след като изпревари Джоу. Веднага след това изпревари и Сарджънт и е 11-и.

10 об. Верстапен води с 2,4 секунди пред Пиастри, няколко изтрити обиколки заради неспазване на ограниченията на трасето. За последно в Австрия имаше толкова сериозен проблем с ограниченията на пистата.

12 об. Алонсо спира в бокса, връща се на пистата със средно твърди гуми, бокс за 2,3 секунди. Пиер Гасли също смени гуми. Перес е 10-и и не успява да изпревари Джоу за 9-ото място.

13 об. Пиастри в бокса за средно твърди гуми, Леклер също в бокса. Верстапен остава начело, с 10 секунди аванс пред Норис с другата кола на Макларън. С тези гуми Макс трябва да спре най-късно в 17 об.

14 об. И Норис в бокса. 2,5 секунди и средно търди гуми за Ландо, боксът на Пиастри беше за 2,6 секунди. Ръсел излиза втори, на 17 секунди зад Верстапен.

15 об. Ръсел в бокса, 2,6 секунди. Пилотите с нови гуми атакуват след бокса, Алонсо е вече девети, Леклер - 11-и. Предстои спирането в бокса на Верстапен, който записва най-бърза обиколка в 15-я тур.

17 об. Още една най-бърза обиколка за Макс, който иска да натрупа максимален аванс преди бокса. Трябва да спре в 17-я тур. Сред 26 секунди е един бокс тук.

17 об. Верстапен в бокса. Средно твърди гуми за 2,4 секунди. Веднага след него влиза и Перес. Верстапен се върна втори, на 2 секунди зад новия лидер Албон.

18 об. Заповед от бокса към Строл да пропусне Алонсо, двамата са 6-и и 7-и. Албон в бокса, Верстапен отново начело.

19 об. Норис атакува Леклер и го изпревари, за да излезе 6-и на влизането в първия завой.

20 об. Верстапен има аванс от 7,5 секунди пред Пиастри, Алонсо е трети, на 4 секунди зад Оскар. Започва следващата серия боксове, много сериозно разминаване в стратегиите на пилотите заради различните комплекти гуми, с които разполагат. Ръсел опита атака срещу Гасли за 9-ото място, но французинът го избута извън трасето на излизането от първия завой.

22 об. Ботас и Строл в бокса. Магнусен и Лоусън - също. Лоусън и Албон с последно предупреждение за нарушаване ограниченията на трасето.

23 об. Ръсел успя да изпревари Гасли от външната страна и излезе 7-и.

24 об. Верстапен има аванс от 8 секунди пред Пиастри. Ръсел преследва Окон за 6-ото място, разликата между тях е по-малко от 0,9 секунди.

25 об. Пиастри е повикан в бокса, има 6,5 секунди аванс пред Алонсо. Бокс за Пиастри - 2,1 секунди, Леклер и Окон също в бокса - 2,3 и 3 секунди.

26 об. Алонсо се оплаква от много гореща седалка. Алонсо в бокса от трето място, бокс за 2,3 секунди. Гасли - бокс за 4 секунди. Перес е първият, който получава 5 секунди наказание за неспазване на ограниченията на трасето.

28 об. Верстапен с почти 16 секунди аванс пред Норис, който спира в бокса. Средно твърди гуми за Ландо, Ръсел излиза втори, следван от Перес. Пиастри се бори с Албон за 4-ото място, но не успя да го изпревари.

29 об. Пиастри излиза 4-и, след като атакува успешно Албон на влизането в първия завой. Алонсо е 8-и с твърдите гуми, за да може да довърши състезанието със средно твърдите.

32 об. Перес в бокса. 5 секунди наказание плюс средно твърди гуми. Албон също в бокса от 10-о място. Започват последните втори боксове в състезанието.

33 об. Ръсел в бокса. 2,6 секунди бокс и се връща на пистата с твърдите гуми. Всички пилоти започнаха състезанието с по един комплект (поне) чисто нови твърди гуми и предпочитат да ги използват в средата на състезанието. Алонсо излетя от трасето с висока скорост и като се върна на пистата Леклер го изпревари и излезе шести.

34 об. Верстапен в бокса. Двамата пилоти на Макларън Пиастри и Норис излязоха втори и трети след първите два бокса. 2,5 секунди бокс за Верстапен. Макс се връща на пистата с твърдите гуми и с 8 секунди аванс пред Пиастри.

36 об. Оскар сви разликата с Верстапен на 5,7 секунди. Норис е на 4,6 секунди зад съотборника си. Двамата пилоти на Макларън са със средно твърдите гуми, Макс - с твърдите.

39 об. Перес с още 5 секунди наказание заради неспазване ограниченията на трасето.

40 об. Трети боксове: Лоусън, Ботас, Хюлкенберг, Магнусен. Сарджънт се оплаква за втори път по радиото, че не се чувства добре, от бокса му казаха той да избере дали да спре или не.

43 об. 10 секунди е авансът на Верстапен пред Пиастри, Норис се доближи на 2,9 зад съотборника си. Двамата пилоти на Макларън се състезават за второто място. Строл с 5 секунди наказание.

44 об. Пиастри в бокса - 2 секунди и твърди гуми. 5 секунди наказание и за Гасли. Леклер в бокса - 2,1 секунди, Перес също в бокса за гуми и второто наказание.

45 об. Норис в бокса, 2,1 секунди, Ландо се връща на метри зад съотборника си Пиастри, като и двамата са с твърдите гуми. Алонсо влиза в бокса от петото място, връща се 7-и със средно твърдите, с които ще кара до финала.

46 об. Верстапен затваря с една обиколка Перес. Ръсел е втори, но има още едно спиране в бокса, което ще върне Пиастри и Норис на второ и трето място, разликата между тях е 2,3 секунди.

47 об. Заповед от бокса на Макларън към Норис, че двамата с Пиастри няма да си променят позициите до финала. Норис се опита да оспори с това, че е по-бърз от Оскар в момента. И Албон с 5 секунди наказание.

48 об. От бокса отговарят на Норис, че се притесняват заради Ръсел и че по-бързото темпо на Ландо няма значение. Норис контрира, че трябва да го оставят дза покрие Ръсел. Норис е на 1,9 секунди зад Пиастри.

50 об. Ръсел в бокса от второ място. Ще се отърве от твърдите гуми, 2,5 секунди бокс и получи меките сликове за последните обиколки.

52 об. Верстапен в бокса, 4,1 секунди бокс, върна се първи пред двете коли на на Макларън. Забавиха се механиците при смяната на предна лява гума.

55 об. Строл с 5 секунди наказание, точно след като се пребори за деветото място срещу Перес и Гасли.

56 об. Гасли атакува Перес на влизането в първия завой и успя да го изпревари за десетото място.

Финал. 14-а победа за Макс Верстапен този сезон, отново двоен подиум за Макларън - второ поредно второ място за Пиастри, трети - Норис. Двамата завършиха на 1 секунда един зад друг след заповеди от бокса. 49-а победа за Макс във Формула 1.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация