Деко: Моето усещане е, че миналогодишната титла не беше оценена достатъчно

17:05
Деко: Моето усещане е, че миналогодишната титла не беше оценена достатъчно

Спортният директор на Барселона Деко призна, че е бил изненадан от решението на наставника на тима Чави Ернандес сам да напусне своя пост след края на сезона. Той беше категоричен, че в момента в клуба не обсъждат кой ще бъде следващият треньор, но посочи какъв трябва да е наследникът на легендарния халф начело на каталунците.

“Не го очаквах. С него съм всеки ден и планирахме трансфери като пристигането на Витор Роке и търсенето на възможен заместник на Алехандро Балде. Винаги има спекулации, но никога не сме мислили за това. Говорихме си за следващия сезон, затова и преподписахме с него. Президентът винаги е искал са бъде с него до края на своя мандат. Чави е този, който от самото начало желаеше по-къс договор. Каза ни: “Ако не печеля, мисля, че няма да продължа”. Той вече даде достатъчно обяснения. Моето усещане е, че миналогодишната титла не беше оценена достатъчно, а трябваше да бъде. Феновете я отпразнуваха, но пресата и като цяло всички останали не ѝ отдадоха значимост. Разбирам взискателността, но също така и разочарованието на Чави, който се чувства недооценен. Той дойде в един труден момент, в който трябваше да покаже голяма смелост, и се застъпи за клуба. Оттам нататък всеки знае за себе си доколко му се отразяват нещата и дали е готов да издържи, или не.

Все още не сме разговаряли с нито един треньор. Асимилираме напускането на нашия наставник. Неговият наследник трябва да продължи линията на работа. Ще бъде трудно да сме отбор, който не иска да играе добре и да притежава топката. Тръгвайки от тази идея, всеки треньор си има свои характеристики, но този, който дойде, трябва да има амбиция и глад за големи неща, както и да знае къде пристига. Юрген Клоп е голям наставник, но не е сега моментът да говорим за това. Новият треньор ще иска да направи промени, но първо трябва да му обясним проекта и идеите. Има много опции. Не следя много работата на Тиаго Мота, защото той не е в някой от италианските отбори, които имам навика да гледам. Рафаел Маркес обаче го познавам добре, защото той е тук. Това е един млад треньор, който израства сред трудностите. Да бъде тук ще го направя по-добър наставник.

Когато Пеп Гуардиола дойде в Барса, се говореше за една голяма революция, което е една голяма лъжа. Тръгнахме си аз и Роналдиньо, но там бяха Чави и Иниеста, налагащият се Бускетс, най-добрият африкански играч Яя Туре, Меси, разбира се, Самуел Ето’о… Гуардиола беше интелигентен и когато дойде, той наложи ред и качество като треньор, за да изгради най-добрия отбор, който съм виждал в моя живот. Той беше умен, знаеше  да не си губи времето с други неща. Първенството не е свършило. Съботната победа ни дава някакви надежди. Следващите мачове преди този с Наполи ще бъдат важни за наш и съперниците ни. Доволен съм, когато играем така, както в събота, с тази зрялост. Знаят го Чави и президентът. Винаги съм им казвал, че ако имаме късмета да разполагаме с целия ни състав, ще стигнем далеч. Ако играем с всичко налично, ние сме силен отбор”, коментира Деко в интервю за “Ла Вангуардия”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация