Чави разкри причината за решението си да напусне Барселона

20:14
Чави разкри причината за решението си да напусне Барселона

Наставникът на Барселона Чави Ернандес говори пред журналистите преди утрешния мач на каталунците вкъщи срещу Осасуна. Разбира се, главната тема бе изявлението на специалиста след загубата от Виляреал с 3:5, в което той обяви, че ще напусне поста си в края на сезона.

"Единството е важно. То е важно послание. В тези трудни времена се нуждаем от единството на цяла Барселона. Феновете не са ни подвели. Благодарен съм им за подкрепата през тези дни след изявлението ми. Бих искал също така да подчертая реакцията на съблекалнята и на управителния съвет. Трябва да действаме стъпка по стъпка. Искаме да се състезаваме, а утре имаме съперник, който е скала в защита. Арасате (б.ред. - треньорът на Осасуна) работи много добре и утре ще ни бъде трудно. Тер Стеген може да е на линия за мача с Гранада. Кристенсен може да бъде готов за утре, а Иниго Мартинес - за следващия мач”, започна Чави.

“Отборът не играе добре, липсва ни и манталитет. Трябва да сме по-организирани, да атакуваме по-добре и да се защитаваме по-добре. В защита сме по-уязвими и представянето ни като отбор е спаднало. Нивото ни на играе не е на нужното, затова реших да не продължавам. Пристигнах тук в един от най-трудните моменти в историята и не мисля, че работата ни се оценява достатъчно, това е и причината да напусна, а не защото не издържам на напрежението. Бях взел решението си още в началото на сезона.

Бях изненадан от съобщенията и обажданията, които получих. Много играчи дойдоха да поговорят индивидуално Това, което има най-голямо значение за мен, е човешкото качество. Има играчи, които са ме карали да се чувствам емоционално. Моето съобщение е да получа положителна реакция. Искам отборът да бъде най-добрият през тези четири месеца”, продължи наставникът на Барселона.

“Резултатите ни провалиха, макар че имаме шанс за още два трофея. Особено сме развълнувани от Шампионската лига. Решението е такова, защото каквото и да направя, работата няма да бъде оценена. Имахме нужда от реакция и повече ентусиазъм. Трябва да продължим. Мисля, че това е най-доброто решение. Барселона се нуждаеше от реакция.

Жестоко е да си треньор на Барселона, точно така се чувствам. Всеки ден те карат да чувстваш, че не  струваш. Като говорих с Пеп, той ми го каза. Видях Луис Енрике да страда. Трябва да се замислим. Имаме проблем с изискванията на тази позиция. Изглежда така, сякаш животът ти е на карта във всеки един момент. Ето защо казвам, че е жестоко, не й се наслаждавате.

Когато се появих тук, казах това, което мислех. Когато казах, че сме в процес на изграждане, вие ме “убивате”. Когато казах, че не сме този тим от 2010 г. - отново критики. Имам чувството, че нищо не се оценява, дори да спечелиш Ла Лига с 12 точки разликата. Не мисля, че това беше историята. Това е въпрос на средата, на клуба, на изискванията и на мен самия”, продължи емоционално наставника на Барселона.

Мога само да благодаря за подкрепата на клуба и на президента Лапорта, винаги съм я чувствал. Мисля, че имаме страхотен президент. Не изключвам възможността да се върна някога. Барса ще има нужда от мен, но сега не мисля, че има нужда от мен. Моят съвет към бъдещия треньор на Барселона? Да бъде себе си, да бъде естествен и да не позволява да му се влияе. Мечтата ми беше да тренирам Барселона и да побеждавам и аз я постигнах. Съвестта ми е чиста, че съм направил това, което е най-добро за клуба. Моят съвет е да се наслаждава, но това е невъзможно”, завърши Чави.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация