Барселона излиза от зимния си сън

21:30
Барселона излиза от зимния си сън

Отборът на Барселона постигна втора победа за седмицата, след като Чави Ернандес разтърси клуба с решението си да напусне в края на сезона. Този път шампионите надвиха Алавес с 3:1 като гости в мач от 20-ия кръг на Ла Лига.

Както и срещу Осасуна дни по-рано, в главно действащо лице се превърна новият нападател Витор Роке, известен и като Тигърчето. Този път той се появи като смяна през второто полувреме и само четири минути по-късно (63’) успокои своите с попадение за 3:1. Не след дълго обаче - в 72-рата, той беше изгонен за втори жълт картон, за който така и не стана напълно ясно защо му беше показан - дали за опасно влизане, или за реплика към съдията. И с човек по-малко обаче каталунците не дадоха възможност на баските да застрашат преднината им.

Иначе преди това Роберт Левандовски (22’) и Илкай Гюндоган (49’) бяха донесли надежден аванс на Барса, но само две минути след втория гол Саму беше намалил.

След тази победа Барса е с 3 точки повече от Атлетико Мадрид и на 7 от Реал Мадрид преди столичното дерби в неделя вечер.

В 59-ата Гюндоган беше заменен принудително, като точно на неговото място влезе Роке.

Чави изненадващо заложи на централния защитник Андреас Кристенсен като дефанзивен халф. Педри действаше в по-предни позиции при отсъствието на контузените Феран Торес и Жоао Феликс. За Алавес титуляр на върха на атаката беше преотстъпеният от Атлетико Мадрид Саму Омородион, който през есента вкара на Барса още в първите секунди на предишния двубой помежду им.

Още в първите секунди домакините бяха на крачка от дузпа, след като Алекс Сола нахлу в наказателното поле на Барса и там беше фаулиран от Кубарси. Оказа се обаче, че при подаването крилото на Алавес е бил в засада. 

Шампионите застрашиха съперника за първи път в 10-ата, когато Араухо  беше близо до вратата, но ударът му беше блокиран.

Барса поведе с първия си удар изобщо, което се случи в 22-рата минута. Тогава Гюндоган изведе Левандовски и той атрактивно преодоля вратаря Сивера за 1:0.

Тимът от "Камп Ноу" заигра уверено, но пък и позволи на съперника да създаде 100-процентов шанс в 35-ата. Тогава Йон Гуриди беше оставен да засече с глава от 7-8 метра и само блестящия рефлекс на вратаря Иняки Пеня съхрани аванса на Барса. 

И Саму нямаше шанс в 42-рата, когато от воле стреля в аут. 

На почивката Чави замени Кансело с младока Ектор Форт, който заигра на неговия пост вляво на защитата. 

Втората част започна като първата - с много добър шанс за Алавес. В 48-ата Риоха се оказа непокрит в наказателното поле, но е успя да уцели вратата. 

Буквално в ответната атака Барселона стигна до гол за 2:0, след като Педри асистира към Гюндоган, който се разписа от въздуха.

Алавес обаче светкавично намали чрез Саму в 51-вата, който не срещна никаква съпротива от Араухо и спокойно засече с глава за 1:2.

Барселона обаче не предаде инициативата на домакините и в 63-тата си върна преднината от два гола, след като Ел Тигриньо реализира за 3:1. Той се беше появил на терена само няколко минути по-рано. 

Набързо обаче бразилецът си изкара два жълти картона и в 72-рата минута беше отстранен от игра. Изглежда, че второто официално предупреждение му беше вдигнато за реплика. За втори жълт картон обаче няма ВАР.

Численото преимущество на Алавес не доведе до нищо съществено до края на срещата.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация