Още една грозна победа за Барса в Ла лига

21:57
Още една грозна победа за Барса в Ла лига

Барселона поне временно се върна на третото място в Ла лига, след като надви с 1:0 гостуващия Осасуна. В герой за каталунците се превърна новото попълнение Витор Роке. Младият бразилец се появи от пейката в средата на второто полувреме и с първото си докосване до топката отбеляза своя дебютен гол с екипа на "блаугранас", оказал се и победен.

Дни след шокиращата загуба у дома от Виляреал (3:5) и новината, че Чави Ернандес ще си тръгне в края на сезона, Барселона посреща Осасуна в опит да се върне към победите в Ла Лига. Резултатът до момента е 1:0 с гол на резервата Витор Роке в 63-ата минута. Каталунците нямат право на грешка, защото се намират на четвърто място в класирането и само с 2 точки аванс пред петия Атлетик Билбао. 

Осасуна стои стабилно в средата на таблицата и спечели три от последните си 5 мача. Отборът от Памплона рядко печели на чужд терен, но със сигурност си прави сметки да отмъкне нещо от "Естади Олимпик Луис Компанис" предвид колебливата защита на "блаугранас".

През септември Барса се наложи при визитата си на "Ел Садар" с 2:1, а наскоро надви Осасуна и на полуфиналите за Суперкупата на Испания в Рияд.

Чави направи няколко промени в стартовия състав. Жоао Кансело започна като ляв бек вместо младока Ектор Форт, а в центъра на защитата си партнираха Роналд Араухо и Пау Кубарси, който този път беше предпочетен пред Андреас Кристенсен. В средата на терена Ориол Ромеу отстъпи мястото си на Педри, а в предни позиции действаха Роберт Левандовски, Ламин Ямал и Феран Торес, който получи шанс от първата минута заради контузията на Жоао Феликс. 

Аут заради травми бяха Марк-Андре тер Стеген, Алехандро Балде, Иниго Мартинес, Гави, Рафиня, Маркос Алонсо и Сержи Роберто.

Осасуна излезе с петима бранители. В халфовата линия на гостите играеха Йон Монкайола, Лукас Торо и Аймар Орос, а в атака старши треньорът Ягоба Арасате разчиташе на Анте Будимир и Хосе Арнаис.

Двубоя пропуснаха контузените Рубен Пеня и Чими Авила, за когото се заговори, че може да премине в Атлетико Мадрид.

Съвсем очаквано, Барса веднага се настани в противниковата половина и активно търсеше ранен гол. Не бяха изминали и 10 минути, когато Феран Торес получи разтежение и напусна терена със сълзи на очи, а вместо него от пейката се появи Фермин Лопес. Левандовски имаше добра възможност да се разпише с глава след центриране на Илкай Гюндоган, но прати топката в аут.

В тези минути Осасуна изцяло се бранеше, но го правеше много организирано и не даваше на домакините да излизат на чисти позиции пред Айтор. След четвърт час игра капитанът на баските Унай Гарсия получи жълт картон за доста остро влизане в краката на Левандовски, който се беше върнал на центъра, за да помогне на халфовете.

В средата на първото полувреме Осасуна се опита да пренесе действията по-далеч от вратата си. Стигна се и до няколко нелоши атаки на гостите, а Барселона сякаш умишлено намали темпото. В 29-ата минута Йохан Мохика получи пространство и влезе в наказателното поле, но вместо да центрира към свой съотборник, избра да стреля от малък ъгъл и топката премина много далеч от целта.

В 35-ата минута Жул Кунде скочи най-високо при ъглов удар в полза на Барса, но малко не му стигна, за да открие резултата. Последва още една опасност пред Айтор, който обаче излезе навреме и спря пробива на Фермин Лопес. Малко по-късно защитата на Барса "заспа" при един корнер и Анте Будимир остана непокрит, но нямаше как да реагира по-бързо и да насочи топката във вратата.

В 43-ата минута лошо отбита топка попадна на крака на Фермин Лопес. Младокът вложи много сила в удара, но не беше никак прецизен и Айтор можеше да си отдъхне. В добавеното време на първата част Жул Кунде отново отправи изстрел с глава след статично положение, но и този път кълбото премина встрани от целта.

Веднага след почивката Левандовски комбинира добре с Ламин Ямал, но младокът шутира право в ръцете на Айтор. Кансело се активизира и левият фланг на Барса стана по-опасен, отколкото през първото полувреме. 

Натискът на домакините беше осезаем, но липсваха чистите положения за гол. В 62-ата минута Ламин Ямал центрира опасно, но Гюндоган и Левандовски се разминаха с топката. Веднага след тази ситуация Чави реши да замени появилия се като резерва Фермин Лопес с новото попълнение Витор Роке.

Бразилецът имаше нужда само от 30 секунди на терена, за да отбележи първия си гол в испанския футбол. Младокът се възползва от изящно центриране с външен фалц на Кансело и изпревари Айтор с глава - 1:0. 

Попадението ентусиазира публиката, а футболистите на Чави рязко вдигнаха оборотите. В 67-ата минута Унай Гарсия остави Осасуна с човек по-малко, след като си изкара втори жълт картон за нарушение в средата на терена. Ягоба Арасате прибегна към смените и в игра се появиха едновременно Дарко Брашанац, Рубен Гарсия и Раул Гарсия.

В 71-ата минута Ламин Ямал навърза няколко бранители на Осасуна и стреля, но Айтор спаси, а след това нападателят на Барселона не сполучи и при добавката. Малко по-късно Раул Гарсия се озова сам срещу Иняки Пеня, но стреля встрани от вратата и пропиля най-доброто положение за Осасуна. Чави реши да заздрави халфовата линия с включването на Ориол Ромеу вместо изчерпалия физическите си сили Педри.

В 77-ата минута само блестящата намеса на Иняки Пеня попречи на Монкайола да изравни. Ударът на халфа на Осасуна имаше и сила, и точност, но стражът на Барса изби с една ръка. В 79-ата гол на Левандовски беше отменен заради засада. Гюндоган също имаше възможност да се разпише, но от статично положение стреля в стената.

Пет минути преди края на редовното време Пабло Ибанес засече ценриране от корнер, но неточно. В края на двубоя футболистите на Барселона спокойно контролираха топката и не дадоха на съперника никакви шансове да организира атаки. Чак в последните секунди се стигна до напрежение пред Пеня след поредното центриране, но Барса оцеля.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация