Край на дългото чакане! Григор Димитров отново спечели титла от Тура!

11:33
Край на дългото чакане! Григор Димитров отново спечели титла от Тура!

Григор Димитров триумфира с титлата в Бризбейн и прекрати над шестгодишната суша откъм трофеи, продължавайки отличната си серия от резултати в последните месеци. Гришо надделя с убедително представяне и красива игра над световния номер 8 Холгер Руне със 7:6(5), 6:4 за 2 часа и 18 минути игра.

Триумфът за Димитров е втори в Бризбейн след онзи от 2017 година, като той е лидер по спечелени мачове в тази надпревара от категория АТР 250 с 23. Той също така е и едва вторият тенисист с дубъл от титли в австралийския град след Анди Мъри (2012 и 2013).

Финалът беше номер 18 за Гришо, а титлата му е девета в кариерата и първа от Финалите на АТР 2017 насам. Димитров оттогава беше изиграл финали в Ротердам (2018), Женева и Париж (2023), но не беше успявал да увеличи колекцията си от трофеи до днес.

Григор ще се изкачи до 13-то място в световната ранглиста от понеделник, доближавайки се на само 65 точки от 12-тия Тейлър Фриц и на 175 от десетия Алекс де Минор. Успехът над Холгер Руне е номер 38 за българина срещу противници от топ 10.

Първи сет

Руне започна бляскаво с бекхенд-уинър за 0-15, а после Гришо не можа да завърши атака на мрежата и изостана с 0-30. Нова акция в предни позиции за българина вече приключи успешно за 15-30, но после негов пресилен форхенд означаваше два брейк-бола за съперника. Първият беше отразен след грешка на датчанина, а вторият - с комбинация сервис-форхенд. Димитров подсече бекхенд и затрудни противника, стигайки до авантаж, а с невърнат начален удар геймът приключи успешно - 1:0.

Руне започна с ас, а после отново прати форхенд в мрежата за 15-15. Световният номер 8 заби още една директна точка, а Гришо не намери очертанията с предната страна на ракетата - 40-15. Сервис-форхенд свърши работа на Руне за 1:1.

Едно успешно и едно неуспешно излизане на мрежата за Гришо в първите две точки на следващия гейм означаваха 15-15, след което съперникът пресили бекхенд за 30-15. Добър рефлекс на мрежата на Димитров му позволи да реализира бекхенд-уинър по правата, но същото направи и Руне за 40-30. Все пак българинът си взе подаването и поведе с 2:1, този път без особена интрига.

Руне дръпна с 30-0 с бързи точки, но впоследствие двойна грешка направи съотношението 30-30. Втора поредна такава вече доведе до брейк-бол за Гришо, а точно тогава се получи най-дългото разиграване с над 20 удара. За съжаление, подсечен бекхенд на българина не премина мрежата и се стигна до дюс. С два поредни аса Руне се измъкна за 2:2.

Димитров реализира първия си ас във финала, а веднага след него добави и втори за 30-0. Последва двойна грешка (30-15), но и още един неотразен начален удар за 40-15. Три поредни дълбоки форхенди на Григор сложиха край на гейма в единственото разиграване - 3:2.

Димитров направи ретур-уинър от форхенд за 0-15, а после отново допусна неточност от подсечен бекхенд. Прав удар в аут на датчанина доведе до 15-30, а с невърнат сервис се стигна до 30-30. Фамозен минаващ форхенд на българина му издейства брейк-бол, само че Руне го отрази с ас - дюс. Още един минаващ прав удар на Григор вдигна публиката на крака и донесе ново равенство в гейма. С два хубави сервиса обаче датчанинът отново се опази от неприятностите - 3:3.

Димитров направи една от редките си непредизвикани грешки за 15-15, след като преди това с лоб бе елиминирал съперника на мрежата. Елегантна къса топка на Руне му донесе аванс от 15-30, но Гришо веднага отговори с драйв-воле за 30-30. Ас по правата означаваше 40-30, а изумителен ретур на Руне му помогна да вкара гейма в дюс. Форхенд в мрежата от водеща позиция на българина даде брейк-бол на противника, но той беше отразен с убедително излизане на мрежата. Сгрешен агресивен ретур на Руне и невърнат сервис сложиха край на гейма - 4:3.

Пореден великолепен минаващ бекхенд на Димитров направи съотношението 30-30, а след това Руне най-накрая направи успешно излизане на мрежата. Невърнат начален удар възстанови равенството 4:4. Григор пък започна с двойна грешка следващия гейм, след което компенсира с два поредни невърнати сервиса и се самонадъха: "Хайде, момче". Датчанинът пак пресили след подсечена топка от противника, а ас направи резултата 5:4.

Димитров отново зарадва феновете с красив бекхенд по правата за 15-15, но и Руне заслужи аплодисменти с чудесна къса топка - 30-15. Още един обратен удар по правата на българина матира противника и се стигна до 30-30. Световният номер 8 обаче отново измъкна подаването си и отпразнува бурно със силен вик - 5:5.

Брилянтен лоб на Руне му даде лек аванс от 0-15, но после Димитров регистрира невърнат втори сервис - 15-15. Ред беше на българина да блесне с лоб и да се добере до 40-15, а пък датчанинът отговори с минаващ бекхенд по правата - 40-30. В крайна сметка Димитров си гарантира тайбрек - 6:5.

Руне наниза два поредни аса за 30-0, а после размина противника си на мрежата за 40-0. Ретур-уинър от бекхенд на Димитров доведе до 40-15, но все пак се стигна до тайбрек - 6:6.

Гришо го започна позитивно с ас за 1-0, а после с бекхенда си провокира грешка на опонента, за да дръпне с мини-пробив - 2-0. Руне откровено побесня при пресилен форхенд и изостана с 3-0 и два мини-брейка. Димитров обаче стори същото и при 3-1 загуби половината от предимството си. Неточност със задната страна на ракетата на датчанина онзачаваше 4-1. Руне извади късмет и стигна до 4-2, а Григор имаше възможност за още един мини-пробив.

С мощен сервис световният номер 8 намали изоставането си на 4-3, а Димитров направи ас за 5-3. Българинът натисна с бекхенд и си осигури три сетбола, а Руне отрази първия със сервис-форхенд. Гришо атакува мрежата, но беше разминат - 6-5. Мощен начален удар и смач осигури първия сет на шампиона от 2017-а.

Втори сет

Руне започна втория сет с първия във финала сервис-гейм на нула - 0:1. Серията му продължи и във втория гейм, като той поведе с 0-30 след агресивни ретури. Хубава комбинация от бекхенд по диагонала и воле на мрежата позволи на Григор да открие сметката си при 15-30. Изумителна точка доведе до 30-30, след като Димитров беше паднал на корта, но все пак реализира минаващ бекхенд. Нови две впечатляващи разигравания бяха поделени от съперниците за 40-40, след което българинът пласира добри сервис и форхенд по обратния диагонал - авантаж. Неотразен начален удар сложи край на проблематичния гейм - 1:1.

И Руне изпита доста трудности в следващото си подаване, като форхенд в мрежата го изправи пред 30-30. Той се отърси от напрежението с печеливш прав удар за 40-30, но Гришо го матира на мрежата с размяна на волета - дюс. Неотразен сервис осигури авантаж на датчанина, но Димитров го наказа с бекхенд-уинър по правата за ново равенство. Страхотна акция с разнообразни изпълнения завърши с воле на мрежата за българина и брейк-бол. Руне за пореден път в мача се спаси чрез ас, но после направи грешка от форхенд, след като Григор демонстрира отлична защита - втори шанс за пробив. Отново с ас датчанинът неутрализира възможността, а после се премина през още един дюс (пети). Димитров матира съперника на мрежата и си осигури трети брейк-бол, но Руне отрази и него с форхенд-уинър след хубав сервис. Световният номер 8 сгреши прав удар и геймът навлезе в седмо равенство, а не след дълго и в осмо. Тежко разиграване завърши с неточност от форхенд на Гришо, а датчанинът "върна жеста" - девети дюс. Руне най-сетне взе две поредни точки - 1:2.

Гришо започна с непредизвикана грешка следващия гейм, но после натрупа три бързи точки за 40-15. Българинът не очакваше минаващ удар по правата и не се справи с волето - 40-30, но след това неотразен сервис доведе до 2:2.

Особено от началото на втория сет Григор имаше подчертано предимство в дългите разигравания и точно такова му донесе 15-15. Три поредни хубави начални удара на Руне му осигуриха повеждане с 2:3. С форхенд-уинър и безвъзвратен сервис Гришо дръпна с 30-0, а още една директна точка от подаване го изведе до 40-0. Още един уинър му осигури първия сервис-гейм на нула - 3:3.

Фантастичен бекхенд по правата от защитна позиция на българина му осигури леко предимство при 0-15, а още един минаващ обратен удар вече означаваше 0-30. Любимият подсечен сервис по диагонала в полето за равенство намали изоставането на Руне на 15-30. Хубав ретур на Димитров му издейства двоен брейк-бол, а с голям късмет датчанинът отрази първия. Форхенд в аут на световния номер 8 вече означаваше пробив - 4:3.

Гришо заби ас за 15-0, а после пласира отличен бекхенд по диагонала за 30-15. Форхенд в мрежата обаче доведе до 30-30, но сервисът осигури гейм-бол. Бекхенд в аут на датчанина го накара да се ядоса за пореден път - 5:3. Хубав лоб на Димитров провокира съперника да пресили смач за 0-15, а после българинът имаше шанс да спечели размяна на мрежата, но противникът се справи. Бекхенд в мрежата на Руне означаваше 30-30, а двойна грешка - мачбол за Гришо още на посрещане. Световният номер 8 получи предупреждение за забавяне на сервис, но след това отрази възможността с деми-воле - дюс. Намеса на филето помогна на Гришо да реализира бекхенд-уинър за втори мачбол, но Руне пак се справи с печеливш форхенд. Красив обратен удар на датчанина му даде авантаж, а с ас той направи 5:4.

Гришо започна агресивно и със смач от средата на корта дръпна с 15-0. Провокирано пресилен бекхенд на Руне доведе до 30-0, а ас по правата - до 40-0 и троен мачбол. Страхотно разиграване по бекхенд диагоналите завърши с успешно излизане на мрежата на българина, който можеше да отпразнува деветата си титла - 7:6(5), 6:4.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация