Везенков изгледа отстрани успеха на Сакраменто над Орландо

08:21
Везенков изгледа отстрани успеха на Сакраменто над Орландо

Отборът на Сакраменто Кингс се нуждаеше от две продължения, за да пречупи съпротивата на Орландо Меджик и да победи "магьосниците" със 138:135 (27:30, 40:25, 24:34, 27:29, 20:17) в домакински двубой от редовния сезон на НБА. Българският национал Александър Везенков за втори пореден път не получи шанс за изява от старши треньора Майк Браун и остана на пейката през всички 58 минути игрово време. "Кралете" можеха да празнуват с победата малко по-рано, ако съдиите не бяха направили колосална грешка - в самия край на първото продължение при 127:125 в полза на Кингс гостите от Орландо имаха притежание, но топката излезе в аут от ръцете на Паоло Банкеро. Реферите обаче прецениха, че Хуан Тоскано-Андерсън е докоснал топката и позволиха на Меджик да завърши атаката си, като Банкеро изпрати мача във второ продължение при 127:127. 

В хода на двубоя "кралете" пропиляха аванс от 16 точки, но имайки предвид, че тази сутрин Орландо счупи рекорда си за най-много тройки в един мач в своята история. Момчетата на Джамал Моузли реализираха 25 тройки при страхотна успеваемост от игра - 57%, като през по-голямата част от времето процентът надвишаваше 60, което бе наистина впечатляващо. Мачът можеше да има и съвсем различен развой, ако звездата на Меджик Франц Вагнер не бе получил контузия в глезена още в самото начало. В негово отсъствие Паоло Банкеро постави нов рекорд за точки в кариерата си с 43. 

По този начин Кингс продължават да се намират на петото място във временното класиране на Западната конференция с баланс от 20 победи и 13 загуби, докато Орландо е седми на Изток с актив от 19 успеха и 15 поражения.

Сблъсъкът между двата тима започна със скорострелна размяна на успешни стрелби, преди домакините от Сакраменто да натрупат няколко поредни пропуска и да позволят на Франц Вагнер и компания да поведат при 7:12. Кийгън Мъри обаче даде искра за обрат на "кралете" с шест точки от своя страна, за да изведе Сакраменто напред при 15:14. Именно тогава една от младите звезди на "магьосниците" - Франц Вагнер, получи контузия в десния глезен и с помощта на членове от треньорския щаб се отправи към съблекалнята за медицинска намеса. Дистанцията в резултата не се промени и след преполовяването на първата четвърт - 21:20 в полза на калифорнийци. Естествено, Орландо е сред водещите отбори в Източната конференция и логично не се даваше лесно на своя съперник - 25:27 в полза на гостите. Везенков пък отново бе извън основната ротация, като вече на паркета се появиха Трей Лайлс и ДжаВейл МакГий в подкошието. Баскетболистите на Меджик стреляха 5/6 от тройката в първата четвърт и заслужено бяха напред след нейния край при 27:30.

Орландо се чувстваше все по-комфортно в залата на "кралете" и на старта на втория период дръпна със седем точки аванс при 27:34. С две поредни тройки на фурията Малик Монк домакините си върнаха водачеството при 37:36, а след това гардът наниза още два снаряда отдалеч, за да поведе отбора си при 48:39 в средата на втората четвърт. Паоло Банкеро върна три точки от другата страна, но "хийт чек"-ът на Монк бе преминат успешно и той реализира петата си тройка само за тази част - 51:42. Повишеният процент успеваемост от далечна дистанция позволи на Сакраменто да се докопа до двуцифрената преднина при 57:44 в своя полза. Мъри вече имаше три забивки в мача, разликата скочи до 15 точки, но все пак Орландо успя да свали малка част от нея до края на първото полувреме, което завърши при 67:55. 

Сакраменто не оставяше шанс на Орландо да го настигне на старта на третата четвърт и двата тима си разменяха кошове един след друг - 76:64. Двубоят се превърна в кошмарен за гостите, тъй като и Паоло Банкеро получи контузия и също се насочи към съблекалнята, както по-рано стори Франц Вагнер. Няколко минути по-късно Банкеро се завърна на терена без да си личат наранявания по проблемния глезен. Джейлън Съгс настъпи газта за "магьосниците" и благодарение на негови три поредни тройки Орландо се върна в мача при 79:75 в средата на третата част. Таймаутът на Майк Браун също не помогна - Съгс отново беше сам на периметъра и порази мрежичката на Сакраменто за четвърти последователен път за 79:78. Възпитаниците на Майк Браун успяха да удържат натиска на съперниците си и да разполагат с аванс от три точки при 86:83 при оставащи около две минути от третата част. "Магьосниците" продължаваха да поддържат нереален процент при стрелбата от тройката - 16 успешни от 24 опита, а Банкеро изравни резултата при 88:88. Третата четвърт приключи при 91:89 в полза на Сакраменто.

Лайлс изведе Сакраменто със седем точки аванс, но не за дълго, защото баскетболистите на Орландо отвърнаха с две поредни тройки, за да сведат разликата до само една точка при 96:95. Чума Океке вкара 19-ата тройка за Меджик и така тимът поведе при 96:98, поддържайки 65% стрелба зад дъгата. Кингс допуснаха ужасни грешки в кратък период от време и серията на Орландо достигна 16 последователни точки при 96:103. Монк и Фокс се погрижиха Сакраменто да настигне "магьосниците" при 102:103 с оставащи шест минути на часовника. Кийгън Мъри вдигна залата на крака с тройка за 105:103, но веднага след това Банкеро и Съгс станаха автори на тройки №20 и №21 гостите за 105:109. Последва поредният обрат в този впечатляващ двубой - Малик Монк и неговите пет поредни точки отново донесоха крехко предимство на Кингс при 110:109. Последваха още няколко размени на водачеството, като Сабонис поведе Сакраменто за две аванс при 115:113. Дистанцията в последната минута бе само точка при 116:115 след кош на Банкеро, а след това именно той вкара ключова тройка, за да осигури преднина на Орландо при 116:118 с оставащи 16 секунди на часовника. Малик Монк предизвика равенство с успешен пробив за 118:118 и 10 секунди на таблото. Този път Съгс не успя да намери целта от тройката и така мачът влезе в продължение при 118:118.

Развитието и на допълнителните пет минути бе изключително интересно - първо Паоло Банкеро наниза нова тройка за 118:121, а след това Харисън Барнс извади чутовен късмет и вкара далечен шут от краче в последната секунда за 121:121, какъвто бе резултатът на влизане в последните две минути от продължението. Сабонис осигури точка аванс на Кингс при 122:121, но Орландо имаше притежание на старта на последната минута и го оползотвори успешно със запазената марка на Банкеро - стрелба от средно за 122:123. След прекъсването Малик Монк отново влезе в ролята на спасител за Сакраменто, след като поднесе през Гога Битадзе за 124:123 с оставащи 34 секунди на часовника. Банкеро вкара два фала, но след това Сабонис заби през Битадзе за 126:125 със 17 оставащи секунди. Лайлс изкара фал в атака на Банкеро и така Сакраменто имаше възможност да затвори мача в своя полза с оставащи 8 секунди. 

Монк вкара един от двата си наказателни, а след това Банкеро беше близо да сътвори още една грешка, но все пак успя да изравни резултата при 127:127. На повторението се видя, че всъщност топката излиза в аут от ръцете на Банкеро, а не от тези на Тоскано-Андерсън, но въпреки това реферите дадоха притежание на Орландо, благодарение на което американският национал изравни резултата. Малик Монк пък пропусна от тройката със сирената и така двубоят влезе във второ продължение.

В началото на второто продължение Орландо счупи рекорда си за най-много тройки в един мач - 24. "Магьосниците" обаче прибързаха в следващите си нападения и позволиха на Монк да изравни също с тройка за 130:130. Банкеро и Съгс се вихреха от едната страна, а от другата в тази роля бяха Фокс и Мъри, като двубоят бе далеч от своя завършек - 135:135 с оставащи около 80 секунди. Фокс намери целта от средна дистанция за 137:135, след което Съгс не успя отдалеч и така Кингс отново бяха напред в заключителните секунди. Фокс вкара веднъж от линията, а Банкеро не успя да реализира тройка и така победата най-сетне отиде в ръцете на Сакраменто след 138:135.

Малик Монк изведе Сакраменто към победата с 37 точки и 9 асистенции. Кийгън Мъри завърши с 28 точки и 12 борби, Домантас Сабонис постигна седмия си трипъл-дабъл за сезона - 22 точки, 23 борби и 12 асистенции, Харисън Барнс реализира 17 точки, Ди'Аарън Фокс бе удържан до едва 15 точки и 7 асистенции, а Трей Лайлс вкара 10.

Паоло Банкеро изригна с 43 точки и 5 асистенции за Орландо. Джейлън Съгс записа 24 точки, Кейлъб Хустън приключи срещата с 15 точки, а Чума Океке прибави 11.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация