Везенков отново с поддържаща роля при пореден успех на Сакраменто

05:57
Везенков отново с поддържаща роля при пореден успех на Сакраменто

Отборът на Сакраменто Кингс постигна неочаквана за мнозина лесна победа при гостуването си на Мемфис Гризлис. Тимът на Майк Браун надигра категорично "гризлитата" със 123:92 (34:29, 36:29, 31:21, 22:13) в среща от редовния сезон на НБА, която бе последна за календарната 2023-а за двата тима. Александър Везенков получи само три минути игрово време в края на последната четвърт, като записа 2 точки и 1 борба на сметката си. Включването на най-полезния играч в Евролигата дойде при внушителна преднина в полза на неговия тим, като той игра в т. нар "garbage" минути в двубоя. 

Това е втората поредна победа в актива на Кингс, които се намират на петото място в класирането на Западната конференция с баланс от 19-12. Мемфис пък изигра ужасен мач в нападение и инкасира третото си последователно поражение, като отборът на Тейлър Дженкинс остава далеч от зоната на плейофите - 13-а позиция с актив от 10-22. 

Щабът на Сакраменто направи една промяна в титулярната петица на тима - Крис Дуарте влезе на мястото на Кевин Хъртър. Заедно с Дуарте Дейвиън Мичъл и Алекс Лен затвърдиха местата си в основната ротация, от която напоследък изпаднаха както Везенков, така и Кион Елис и ДжаВейл МакГий. 

Сакраменто първи опита да си осигури по-сериозен аванс в мача, след като поведе при 3:7. Ди'Аарън Фокс беше моторът на "кралете" в началото, отбелязвайки 8 от първите 12 точки на своя тим, но Мемфис отвърна на удара и обърна резултата при 14:12 чрез тройка на Дезмънд Бейн. "Гризлитата" продължаваха да разчитат на висок процент от тройката в началото - 5/7 за старт на мача, като така те се озоваха напред при 19:14. Домантас Сабонис и Харисън Барнс помогнаха на гостите да се доближат на само точка разлика при 22:21 при оставащи около три минути до края на първата четвърт. Трей Лайлс отново се включи много силно от пейката на Кингс и реализира две тройки, за да поведе отбора си към преднина от пет точки при 29:34 след края на първата четвърт. 

Майк Браун отново не залагаше на Александър Везенков, като ротацията на калифорнийци в днешния мач вече достигна 10 състезатели за старта на втората част. Междувременно Сакраменто нанесе най-силната си серия в мача, след като поведе с двуцифрен аванс за първи път при 29:41, благодарение на 13-ата точка на Фокс. Алекс Лен извърши три бързи лични нарушения, което принуди Сабонис да се върне бързо на терена в началото на втория период. Морант и компания скъсиха изоставането си до шест точки при 37:43, но след това "кралете" отвърнаха с кошове на Кийгън Мъри и Трей Лайлс за 37:49. Момчетата на Майк Браун поддържаха идентична дистанция с течението на частта, като при оставащи около две минути тимът водеше с 46:58. Играта на Малик Монк бе неразгадаема за защитата на "гризлитата" и гардът вече имаше 17 точки на почивката при резултат 58:70 в полза на Сакраменто след края на първото полувреме.

Нещата започнаха да се насочват стремглаво към победа за Сакраменто, тъй като отборът на "кралете" направи още една серия - този път от 1:8 от началото на третата четвърт, за да си осигури 19-точкова преднина при 59:78. Баскетболистите на Мемфис почти нямаха вярно отиграване в нападение и дистанцията скочи над 20-те точки при 61:85 в полза на Кингс в средата на третата част. Единственият проблем на "кралете" в този момент бе, че Домантас Сабонис направи четвъртия си фал, като по тази причина той седна на пейката и бе заменен от Алекс Лен. Докато литовецът бе на скамейката Мемфис скъси разликата до 15 точки при 75:90. Лайлс и Монк обаче се погрижиха и за този временен щурм на Мемфис - седем поредни точки за Кингс и 75:97 в тяхна полза. Калифорнийският тим водеше със 79:101 преди началото на финалния период.

"Гризлитата" очевидно нямаха никакви сили да отговорят на огневата мощ на Сакраменто, но така или иначе Браун държеше основните си играчи при близо 30-точкова разлика в хода на последната четвърт. "Кралете" бяха напред при 85:112, като петима играчи все още не бяха получили нито минута в мача - Везенков, Кеслър Едуардс, Кион Елис, Хуан Тоскано-Андерсън и ДжаВейл МакГий. При оставащи 3:25 до края на редовното време и петимата влязоха в игра при резултат 92:121 в полза на Сакраменто. На Везенков не му отне много време, за да отбележи първите си точки в мача, след като се възползва от свободно пространство пред себе си и проби за 92:123. Българинът грабна и борба, но пропусна при втория си пробив към коша. Така всичко в мача приключи при резултат 92:123 в полза на Кингс. 

Малик Монк избухна с 27 точки, 5 борби и 5 асистенции за само 21 минути от пейката на Сакраменто. Ди'Аарън Фокс наниза 24 точки, Домантас Сабонис се отличи с шестия си трипъл-дабъл за сезона с 13 точки, 21 борби и 12 асистенции, Трей Лайлс вкара 12 точки, а Харисън Барнс и Кийгън Мъри допринесоха съответно с по 11 и 10 точки.

Джарън Джаксън-младши приключи с 18 точки за отбора на Мемфис. Дезмънд Бейн и Люк Кенард отбелязаха по 17, колкото има и суперзвездата на тима Джа Морант. Маркъс Смарт прибави още 12 точки. 

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

МЕМФИС: Джа Морант, Маркъс Смарт, Дезмънд Бейн, Джарън Джаксън-младши, Бисмак Бийомбо;

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Крис Дуарте, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация