Слабаците от Лутън поизпотиха здраво Ман Сити

20:39
Слабаците от Лутън поизпотиха здраво Ман Сити

Манчестър Сити постигна трудна, но сладка победа с 2:1 като гост над Лутън в мач от 16-ия кръг на Премиър лийг. По този начин “гражданите” прекъснаха серията си от четири последователни двубоя без победа в първенството, а точни за пълния обрат на шампионите бяха Бернардо Силва (62’) и Джак Грийлиш (65’), след като Илая Адебайо (45’) бе открил за “шапкарите” в добавеното време на първата част. 

Лошата новина за Джосеп Гуардиола дойде преди срещата, когато стана ясно, че Ерлинг Холанд е с травма и ще е аут за неопределено време.

Футболистите на Джосеп Гуардиола започнаха срещата по типичния си активен начин. Те можеха да се поздравят с ранна преднина още във втората минута, когато Бернардо Силва намери Фил Фоудън, Камински се намеси добре, а добавката на португалеца не бе успешна. Домакините се опитаха да овладеят първоначалния импулс на своя противник с малко по-твърди влизания и ранно накъсване на опитите за по-продължително разиграване. В 19-ата минута Родриго опита едно от запазените си изпълнения от границата на наказателното поле, но отново Томаш Камински направи впечатляващо спасяване с една ръка.

“Гражданите” продължиха активно да насищат с играчи в бели екипи последната третина на игрището, а разигравания по ширина на терена между Грийлиш, Ковачич, Хулиан Алварес, Фил Фоудън и Бернардо Силва търсеха пробойни в отбраната на домакините. Фил Фоудън отправи опасен удар в 27-ата минута, но белгийският страж отново се намеси много добре. Само минутка след това Грийлиш намери по отличен начин дълбоко в наказателното поле Алварес, но той само от няколко метра не успя да реализира. Точно след изминаването на половин час игра отново Фоудън успя да събере няколко играчи на Лутън около себе си и влезе в пеналта, но там за пореден път Томаш Камински се намеси блестящо.

Възпитаниците на Роб Едуардс отчетоха първия си точен изстрел едва след 35-ата минута, когато Андро Таунзенд се пробва стреля опасно. Малко след това Алфи Далфи влезе опасно в пеналта и дори принуди Нейтън Аке да чисти топката панически напред. Така шокиращо се стигна до последните секунди на добавеното време, когато Рос Баркли се справи с трима играчи в центъра на терена, подаде към Таунзенд напредна и достави отлично центриране на Илайджа Адебайо, който от около метър прати топката в мрежата на Едерсон за 1:0.

Гостите от Манчестър Сити започнаха второто полувреме с подновена енергия и в търсене на бързо изравняване на резултата. Те продължиха да разиграват топката търпеливо пред наказателното поле, като малко преди изминаването на час игра “гражданите” стигнаха до първата си отлична възможност, когато отново Фил Фоудън се озова зад гърба на отбраната в оранжево, но изстрелът му срещна горната греда. Този натиск все пак даде резултат в 62-ата ситуация, когато отново Родри пое топката в средата и напредна много добре, той влезе в пеналта, където бе блокиран от бранител, който по-скоро го фаулира, но топката отиде в краката на Бернардо Силва, който с брилянтен изстрел с левия крак се разписа за 1:1.

Шампионите показаха високата си класа и само три минути след това “гражданите” завършиха пълния си обрат, след като Хулиан Алварес отне в средата на терена, напредна в наказателното поле и пусна успореден пас в разредената отбрана на домакините, който достигна до Джак Грийлиш, а английският национал отблизо реализира за 1:2.

Домакините не се поддадоха на разочарованието, а по-скоро опитаха бързо да дадат отговор на своите гости. Почти веднага те имаха хубава ситуация, а изстрел на играч в оранжево бе блокиран с тяло от бранител. Малко след това Едерсон трябваше да се намесва. Двайсетина минути преди края ситуация за неспортсменско влизане бе разгледана с перспектива за червен картон за домакините, но до такъв не се стигна.

Постепенно случващото се на терена премина в по-спокойно темпо, а играчите на Манчестър Сити се опитаха да установят контрол върху срещата. Зачестиха и споровете между играчи на двата тима и претенциите към съдията. С изтичането на редовното време Рубен Диаш направи необмислено нарушение пред наказателното поле, което пък доведе до корнер. Именно от него се създаде добра ситуация, но играч в оранжево не успя да нанесе хубав изстрел. В създалия се хаос кълбото отиде към Таит Чонг, след което срещна тялото на Грийлиш, което предизвика сериозни претенции за дузпа, но съдията подмина ситуацията, но до нещо по-сериозно не се стигна, а играчите на Манчестър Сити в крайна сметка се поздравиха с победата.

Възпитаниците на Джосеп Гуардиола продължават преследването си в челото на класирането, като в момента заемат третото място с 33 точки, но на четири от водача Ливърпул. От своя страна Лутън направи пореден силен мач като домакин, но отново пропусна да се поздрави поне с точка от него.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация