Последният удар в мача покоси бойкия тим на Лутън срещу лидера Арсенал

00:38
Последният удар в мача покоси бойкия тим на Лутън срещу лидера Арсенал

Арсенал постигна изключително драматична победа с 4:3 в истински спектакъл в мач от 15-ия кръг на Премиър лийг. Габриел Мартинели (20’) откри резултата в полза на гостите, Габриел Ошо (25’) възстанови равенстово, а Габриел Жезус (45’) върна преднината на гостите в края на първата част. “Шапкарите” осъществиха пълен обрат в началото на втората част с голове на Илая Адебайо (49’) и Рос Баркли (57’), но Кай Хаверц (60’) отново доведе нещата до паритет, за да се стигне до изключително драматичното победно попадение на Деклан Райс (90’) дори отвъд края на добавеното време, което донесе трите точки за “артилеристите”. Срещата ще остане в историята и с мач номер 200 с екипа на Арсенал за Букайо Сака.

Двата тима не губиха време и започнаха двубоя по между си на висока скорост, но и с поредица от нарушения в първите двайсетина минути, които издаваха желанието за здрава битка в декемврийската вторник вечер. Интересно е да се отбележи, че “шапкарите” бяха високо разположени по терена и се опитваха с променлив успех да затварят каналите за изнасяне на топката.

Не се получи в 20-ата минута, когато домакините изгубиха контрол върху случващото се на терена за момент, а добре организиралите се гости се възползваха от грешка на вратаря и след тъч Букайо Сака влезе в наказателното поле, намери нахлуващия Габриел Мартинели и той с удар в обратния ъгъл реализира за 0:1.

Преднината на гостите от Лондон изтрая само пет минути, а равенството бе възстановено, когато Габриел Ошо отбеляза с глава след корнер за 1:1.

Играчите на Микел Артета опитаха да увеличат натиска си веднага след гола в тяхната врата. Точно след изминаването на половин час игра те стигнаха до ново много добро положение, след като Габриел Жезус отне топката и намери в наказателното поле Мартинели, но този път ударът му бе спасен от Томаш Камински. В следващите няколко минути гостите осъществиха още няколко опасни атаки, а при една от тях и Камински трябваше отново да се намесва. В 40-ата минута се получи дискусионна ситуация, тъй като след корнер топката срещна ръката на бранител на Лутън, но съдията не обърна внимание на положението.

Гостите от Арсенал възстановиха преднината си минута преди края на редовното време на първата част, когато осъществиха нова добра атака отдясно, Бен Уайт влезе в наказателното поле и центрира, а включилият се в този момент от втора позиция Габриел Жезус прати топката в мрежата с глава за 1:2.

Домакините от Лутън стартираха много амбицирано второто полувреме и успяха да за втори път в двубоя да възстановят равенството след нов ъглов удар, при който Илая Адебайо надскочи Давид Рая и прати топката в мрежата му за втори път. Останаха известни съмнения за нарушение срещу испанския страж, но съдията посочи центъра на терена.

Още в следващата атака Андрос Таунзънд направи много лошо докосване пред собственото си наказателно поле, Якоб Кириор нанесе удар по нея, но и удари лошо играча в оранжево. Ситуацията бе прегледана от ВАР за евентуален червен картон, но отново бе взето решение, че фал няма и играта продължи.

“Шапкарите” продължиха да демонстрират желанието си да се борят за всяка топка в двубоя и това даде резултат в 57-ата минута, когато осъществиха атака с няколко хубави подавания, в крайна сметка Рос Баркли бе намерен отляво и с плътен удар осъществи пълния обрат в полза на домакините.

Играчите на Арсенал на свой ред обаче показаха, че също ще търсят пълния комплект точки и се върнаха в двубоя само три минути по-късно, когато отлична работа на Габриел Жезус успя да спечели топката срещу Менги и с брилянтен пас изведе Кай Хаверц очи в очи с Камински, а германецът без проблеми намери мрежата за 3:3.

След попадението на германеца играчите на Арсенал отново поеха контрола върху двубоя и наложиха нов натиск в търсене на нов гол, който да им донесе евентуални три точки. В 75-ата минута Маритн Йодегор стреля много опасно, но Камински отново спаси. Две минути след това Букайо Сака се възползва от няколко последователни грешки на домакините и вкара топката в наказателното поле, където Леандро Тросар я прати над вратата. В 79-ата минута именно Сака отново влезе в пеналта и се сблъска с бранител, но съдията отново подмина претенциите за дузпа на гостите.

В 87-ата минута появилият се от скамейката Олександър Зинченко центрира отляво и намери Хавец, но Камински отново се намеси отлично. Последвалият корнер донесе нова опасност, но изстрел на Тросар премина покрай лявата греда на вратата на Лутън. “Артилеристите” продължиха да осъществяват натиск, за да се стигне в крайна сметка до наистина последен шанс за за тях отвъд добавеното време, когато Мартин Йодегор прати прецизно центриране в пеналта и там Деклан Райс с глава донесе драматични, но и изключително важни три точки за лондончани.

По този начин Арсенал постигна четвърта поредна победа и продължава да е водач в Премиър лийг с 36 точки, като увеличи преднината си пред Ливърпул (31) и Манчестър Сити (30), но двата конкурента ще изиграят своите двубои утре вечер. Лутън от своя страна продължава да се бори за своето оцеляване и е точно над чертата на опасната зона с 9 пункта.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация