Астън Вила ликува срещу шампиона Манчестър Сити

00:40
Астън Вила ликува срещу шампиона Манчестър Сити

Шампионът Манчестър Сити загуби гостуването си на Астън Вила в среща от междинния 15-и кръг в Премиър лийг. "Гражданите" отстъпиха с 0:1 на "Вила Парк" след гол на Леон Бейли в 74-ата минута. Това беше най-малкото, с което се отърва отборът на Джосеп Гуардиола. Вила доминираше през целия двубой и показа, че в резултатите на тима от началото на сезона няма нищо случайно.

Бирмингамци изместиха Ман Сити и вече са на трето място в класирането. Съставът на Унай Емери събра 32 точки, а Ман Сити остана 4-и с 30 пункта - шест по-малко от водача Арсенал.

Астън Вила е много силен домакин и спечели 18 от последните си 19 мача на "Вила Парк" във всички турнири. Единственото изключение е загубата от Евертън за Купата на Лигата през септември. "Виланите" нямаха победа над Ман Сити в Премиър лийг от 2013 година, но прекъснаха негативната серия.

Манчестър Сити не спечели четвърти пореден шампионатен мач и още не може да се похвали с победа срещу съперник от топ 5 в класирането. 

В предни позиции за Вила започнаха Оли Уоткинс и Леон Бейли. В халфовата линия Емери заложи на Юри Тилеманс, Дъглас Луис, Бубакар Камара и Джош Макгин. На вратата беше несменяемият Емилиано Мартинес, а в отбраната си партнираха Езри Конса, Диего Карлош, Пау Торес и Люка Дин.

Заради контузии срещата пропуснаха Бертран Траоре, Емилиано Буендия и Тайрън Мингс.

Атаката на Ман Сити водеше ерлинг Холанд, а зад него действаха Бернардо Силва, Рико Люис, Хулиан Алварес и Фил Фоудън. Мануел Аканжи и Джон Стоунс бяха двойката дефанзивни халфове, а защитното трио пред Едерсон оформиха Кайл Уокър, Рубен Диаш и Йошко Гвардиол.

Освен трайно контузения Кевин Де Бройне, аут за Сити бяха Родри и бившата звезда на Вила Джак Грийлиш, които са наказани заради натрупани картони.

Астън Вила стартира по-активно и Джош Макгин влезе на скорост в противниковото наказателно поле, но стреля в страничната мрежа. В 5-ата минута Леон Бейли напредна опасно и шутира в близкия ъгъл, но Едерсон спаси. Бразилският страж се намеси и след фалцов удар на Пау Торес, а защитата на Ман Сити се огъваше.

В 11-ата минута Холанд пропусна да даде преднина на "гражданите". Норвежецът се озова сам срещу Емилиано Мартинес, който успя да парира изстрела му. Атаката на гостите продължи и топката беше центрирана към Холанд, но Мартинес отново показа отличен рефлекс и спаси.

В 22-ата минута Бейли се освободи пред пеналта и отправи истински снаряд, но Едерсон изби в корнер. След неговото изпълнение топката стигна до Макгин, който не се поклеба да стреля, но ударът му нямаше достатъчно сила, за да затрудни вратаря на Ман Сити. Малко по-късно Конса изпревари Едерсон след центриране на Макгин, но топката прелетя над напречната греда.

Астън Вила не спираше да атакува. В 31-ата минута Бейли опита атрактивно воле, но без успех. Бирмингамци все така съумяваха бързо да си върнат топката и не позволяваха на Манчестър Сити да разиграва спокойно. Секунди преди почивката Дъглас Луис прати топката във вратата на гостите, но голът му беше отменен, защото още преди центрирането кълбото напусна очертанията на терена в аут.

В началото на втората част Ман Сити овладя средата на терена, но не намираше пролуки в добре подреданата защита на Вила. Домакините се преориентираха към контраатакуващ стил и постоянно държаха нащрек бранителите пред Едерсон. В 63-ата минута "виланите" отнеха топката и тя веднага стигна до Макгин, който влезе в наказателното поле, но от чиста позиция стреля в аут.

Гуардиола потърси промяна с включването на Матеуш Нунеш и Матео Ковачич на местата на Люис и Алварес. Фил Фоусън пък беше заменен от младока Оскар Боб. В 74-ата минута Бейли тръгна от центъра, елегантно финтира Гвардиол и шутира, а топката се отклони от крака на Рубен Диаш и влетя във вратата на Едерсон.

В 78-ата минута домакините можеха да вкарат и втори гол, но Едерсон се намеси по отличен начин след удар на Дъглас Луис. Бразилският халф беше близо до това да си отбележи автогол в 82-ата минута при едно центриране от статично положение. Емилиано Мартинес обаче не трепна и улови топката.

Дъглас Луис беше в центъра на събитията и малко преди края на редовното време, когато получи достатъчно пространство пред наказателното поле и отправи фалцов удар, който срещна гредата. Ман Сити дори не успя да организира финален натиск и допусна трета загуба от началото на сезона.

Любопитен факт е, че всяко от последните пет поражения на Ман Сити във всички турнири дойде в отсъствието на Родри. Следващият мач на тима е като гост на Лутън. Вила пък ще посрещне Арсенал в опит да се доближи само на точка от "топчиите".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация