Арсенал нанесе звучен шамар на Манчестър Сити! Битката за титлата този път ще е истинска

21:16
Арсенал нанесе звучен шамар на Манчестър Сити! Битката за титлата този път ще е истинска

Арсенал постигна изключително важна победа с 1:0 над Манчестър Сити в голямото дерби в Премиър лийг, благодарение на което "топчиите" излязоха на върха във временното класиране. Габриел Мартинели отбеляза единственото попадение в 86-ата минута след щастлив рикошет в лицето на Нейтън Аке.  Така лондончани прекъснаха негативна серия от 12 поредни загуби от "гражданите" за първенство. Иначе двата отбора изиграха доста скучен мач, в който Сити имаше три ситуации в самото начало, но не ги използва. Арсенал игра по-активно през второто полувреме, но положения нямаше, като за целия двубой двата тима нанесоха общо три точни удара. Все пак късметът се усмихна на домакините, които за втори път надделяват над Сити, след като победиха след изпълнение на дузпи и в двубоя за "Къмюнити Шийлд". "Гражданите" пък допускат две поредни загуби в шампионата едва за трети път при Джосеп Гуардиола. И това дерби бе белязано от много спорно съдийско решение, тъй като още през първото полувреме Манчестър Сити трябваше да остане с човек по-малко заради две опасни нарушения на Матео Ковачич. Хърватинът обаче бе пожален и остана на терена. 

Голямата новина в състава на Арсенал бе, че Букайо Сака, който получи контузия в мача с Ланс и бе под въпрос, не се възстанови навреме и изобщо не попадна в групата. Габриел Мартинели и Томас Партей бяха готови, но останаха на пейката за началото. Леандро Тросар и Габриел Жесус действаха по фланговете, а Еди Нкетия бе на върха на атаката. Жоржиньо също стартира, а Хавертц седна на пейката.

Джосеп Гуардиола направи три промени в сравнение с мача с РБ Лайпциг. Матео Ковачич започна на мястото на наказания Родри. Нейтън Аке замени Мануел Аканжи, а Джак Грийлиш отстъпи мястото си на Хулиан Алварес.

Шампионите имаха три чудесни възможности до 17-ата минута. Още в шестата гостите можеха да поведат. Гвардиол засече с глава центриране на Фоудън от корнер и отправи топката към ъгъла. Рая бе далеч, но Райс изчисти от голлинията. Секунди след това Аке получи шанса да стреля отблизо, но изпрати топката високо над вратата. Давид Рая продължи да бъде много нервен и в 17-ата минута се забави да отиграе след едно подаване назад на Габриел към него. Алварес притисна стража и го блокира, но за късмет на стража топката се оплете от външната страна на мрежата.

В 29-ата минута Ковачич влезе много рисковано и бутоните му срещнаха задната част не десния крак на Йодегор. Майкъл Оливър му показа жълт картон, а ВАР прегледа ситуацията за евентуален червен такъв, но в крайна сметка остана първоначалното решение. В 35-ата ситуацията стана още по-спорна, след като Ковачич отново закъсня и този път бутоните му срещнаха глезена на Райс. Това спокойно можеше да бъде втори жълт картон и от лагера на Арсенал бурно настояваха за такъв, но реферите отново пожалиха Ковачич.

Артета пусна Мартинели за началото на второто полувреме, като бразилецът влезе на мястото на Тросар. Това веднага раздвижи играта на домакините в офанзивен план.  В 51-вата минута именно Мартинели нанесе първия точен удар в актива на лондончани. Той обаче отиде право в ръцете на Едерсон.

Арсенал бе много по-активният тим в първите десетина минути на втората част. В 56-ата Рико Люис проби през центъра при една контра на гостите, Мартинели го фаулира, но талантът се изправи и продължи, след което прати топката във вратата на Рая. Това обаче стана след като вече бе прозвучал сигнал за нарушение.

В 68-ата минута Пеп Гуардиола предприе тройна смяна - Стоунс, Нунеш и Доку замениха Люис, Ковачич и Алварес. В този период Сити се настани в половината на Арсенал, а домакините се прибраха, но положенията отново липсваха. 

В 75-ата минута и Артета направи тройна смяна - Томиясу, Хавертц и Партей замениха Зинченко, Нкетия и Жоржиньо.

Двата отбора имаха по един точен удар в целия мач до момента и дербито вървеше към нулево равенство, но в 86-ата минута най-опасният играч на домакините - Габриел Мартинели, донесе изключително ценния успех на Арсенал. Томиясу свали с глава дълго подаване на Партей, с което намери Хавертц в полето. Германецът върна към Мартинели, който стреля от границата на наказателното поле. Топката рикошира в лицето на Аке и залъга Едерсон - 1:0 и победа за Арсенал.

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Жоржиньо, Райс, Йодегор, Жезус, Нкетия, Тросар;

Манчестър Сити: Едерсон, Уокър, Диаш, Гвардиол, Аке, Люис, Ковачич, Алварес, Фоудън, Холанд, Бернардо;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация