Без победител във вълнуващо дерби на Северен Лондон

00:30
Без победител във вълнуващо дерби на Северен Лондон

Отборите на Арсенал и Тотнъм направиха зрелищно 2:2 в мач от 6-ия кръг на Висшата лига. Домакините поведоха след автогол на Кристиан Ромеро в 26-ата минута, но в 42-рата капитанът на “шпорите” Хюн-Мин Сон изравни. Попадение на Букайо Сака от дузпа в 54-тата върна преднината на домакините, но в ответната атака Сон възстанови равенството с второто си попадение.

Така се оправдаха очакванията за атрактивно дерби, след като и двата състава са сред най-стабилните от началото на кампанията и вече имат по четири победи и две ремита. За съжаление и на “топчиите”, и на “шпорите”, този “хикс” позволи на Ливърпул и Брайтън да натрупат повече точки от тях, тъй като те спечелиха своите мачове в неделния следобед.

Заради контузии в дербито за домакините не играха Габриел Мартинели и Леандро Тросар, заради което едновременно стартираха и Габриел Жезус, и Едуардо Нкетия. На вратата отново беше Давид Рая за сметка на Аарън Рамсдейл, а Фабио Виейра започна вместо Кай Хавертц.

Ричарлисон беше резерва за Тотнъм, а изненадата в стартовите 11 беше появата на Бренън Джонсън, който беше привлечен това лято.

Точно Джонсън създаде първата опасност, след като в третата минута получи пас вляво по атаката и стреля, като се стигна до корнер. След неговото изпълнение Хюн-Мин Сон насочи топката в мрежата на Арсенал, но беше в засада и съответно това не беше зачетено като гол. 

"Топчиите" стигнаха до първия си шанс в 14-тата минута, когато Жезус остана непокрит на далечната греда и стреля от въздуха, но Викарио спаси. 

Две минути по-късно Удоджи сгреши при връщане на топката назад, което остави Нкетия сам срещу вратаря под ъгъл, но и неговият шут беше отразен. 

Арсенал беше отборът, който като че ли предпочиташе да играе на контраатака и в 26-ата минута това даде резултат. Тогава светкавична акция на домакините доведе до удар на Сака, който се отклони в коляното на Ромеро и спря в мрежата - 1:0. Това беше записано като автогол. 

Домакините бяха на крачка от второ попадение само три минути след първото, когато Жезус очакваше да засече с глава, но Ван де Вен успя да го изпревари и да избие. 

Жезус пропусна още по-добър шанс в 32-рата, когато отне топката от неочакващия го Мадисън, но от около 15 метра, останал сам срещу Викарио, избра веднага да стреля, с което изпрати кълбото над гредата. 

Тимът на Тотнъм видимо беше в нокдаун, но в 38-ата най-накрая успя да притесни отбраната в червено. Тогава Джонсън завърши добра атака на своите, но Давид Рая блесна със спасяване. 

Испанският страж се отличи с майсторска намеса и в 42-рата след нов удар на Джонсън, но секунди след това нищо не успя да спре Сон да изравни за 1:1. 

На почивката мениджърът на Арсенал Микел Артета направи двойна смяна, пускайки Хавертц и Жоржиньо на местата на Виейра и Райс. 

Няколко минути след подновяването на играта се стигна до дискусионно положение за наказателен удар в полето на Тотнъм. Тогава удар на Бен Уайт срещна ръката на Ромеро. След консултация с ВАР главният съдия, който първоначално беше подминал положението, посочи бялата точка. Сака с лекота реализира от 11-ия метър за 2:1. 

Направи впечатление, че защитникът на Тотнъм не получи дори жълт картон за този фал, макар да имаше очаквания дори за червен такъв.

Тимът на Постекоглу обаче отговори само 38 секунди по-късно, когато Сон беше точен за 2:2. Този път всичко тръгна от грешка на Жоржиньо, който позволи на Мадисън да му вземе топката, след което да я подаде на корееца.

Като че ли психологическото предимство беше на страната на Тотнъм и в 69-ата Сон пак се оказа на голова позиция, но този път ударът му излезе в аут. 

Последва период, в който за Арсенал беше все по-трудно да напада. После обаче дойдоха последните минути, в които се заигра основно в половината на Тотнъм. До нов гол обаче не се стигна.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация