Григор не позволи на Тиафо дори за миг да си помисли за обрат

15:25
Григор не позволи на Тиафо дори за миг да си помисли за обрат

Григор Димитров довърши безупречно започнатото вчера и осъществи гръмка разгромна победа над световния номер 10 Франсис Тиафо - 6:2, 6:3, 6:2 за 99 минути игра.

Така топ ракетата ни се класира за трети път в кариерата си на осминафиналите на “Уимбълдън”, където ще срещне Холгер Руне, който по крайно драматичен и фрапантен начин вчера осъществи обрат срещу Алехандро Давидович Фокина в дълъг тайбрек на петия сет.

“Бях наясно колко сериозен съперник е той. Трябваше да съм много концентриран, защото той предлага много оръжия на корта - сервис, ретур… Трябваше да съм много силен във всички компоненти. Но аз всъщност се наслаждавам на всеки един ден тук и това много помага, а и публиката е невероятна винаги”, каза Григор в интервюто си на корта. 

"Ще видим колко далеч мога да стигна. Обичам да играя в неделя, защото винаги това е финал, но в тези турнири е просто трети кръг. Страхотно е, че съм във втората седмица на турнира. Всичко се развива много добре и дано картите ми се наредят правилно. 

Аз съм на 32 години, а Холгер е на 20. За мен лично не е важно да се фокусирам върху възрастта на противника. Много ми е приятно да играя тук, колкото по-възрастен ставам, толкова повече оценявам такива мачове. Естествено, че Руне е млад, опасен и талантлив, но аз също съм такъв, ако изключим “млад”, пошегува се накрая Гришо.

Димитров постигна победа номер 19 на “Уимбълдън” в кариерата си и във вечната българска класация изостава вече само от Магладена Малеева, която е с 21, но изпревари другите легендарни сестри Катерина и Мануела.

Успехът над Тиафо е 33-тият над съперник от топ 10 в световната ранглиста в кариерата на Гришо, както и трета през този сезон след онези над Хуберт Хуркач в Ротердам и Тейлър Фриц в Женева.

Най-добрият български тенисист за трети път в кариерата си е осминафиналист в “Уимбълдън” след 2014-та, когато достигна до предпоследното стъпало, елиминирайки актуалния шампион Анди Мъри и губейки в супер мач срещу Новак Джокович, който впоследствие триумфира. Другият такъв случай е през 2017-а, когато Григор беше спрян на осминафиналите от Роджър Федерер, който след това също спечели титлата.

Трети сет

Гришо започна отлично със сервис и форхенд-уинър за 40-0, а после регистрира и неотразен начален удар, за да изравни на 2:2. Двамата изиграха тежко разиграване от основната линия с над 20 удара, което приключи с успех на американеца, макар и след намеса на филето в негова полза - 15-15. Нова размяна на форхенди завърши с грешка на Тиафо за 15-30, а фантастичен прав удар по обратния диагонал на Григор му отвори пътя към спечелване на точка за двоен брейк-бол. Световният номер 10 заложи на сервис-мрежа и отрази първия, но при втория вече Димитров се справи, благодарение на минаващ бекхенд, който провокира сгрешено воле - 3:2 с пробив.

Българинът започна с една от малкото си непредизвикани грешки от форхенд за 0-15, но после компенсира с отличен сервис - 15-15. Още едно перфектно подаване го изведе до 30-15, а сервис-мрежа и лесно воле му осигуриха два гейм-бола в много важен момент. Страхотно разиграване с размяна на подсечени бекхенди и форхенди по диагоналите завърши, естествено, в полза на Гришо, който поведе уверено с 4:2.

Тиафо не само псуваше няколко пъти от началото на разиграването, но направи непредизвикана грешка, след което получи предупреждение за изстрелване на топката към трибуните. Григор го наказа с ретур-уинър за 0-30, а после двамата направиха атрактивно разиграване на мрежата, а американецът го спечели с чудесно бекхенд-воле. Великолепен ускорен форхенд по правата на Димитров затрудни съперника му осигури нови два брейк-бола, още първият от които беше материализиран, защото Тиафо прати в мрежата опита си за воле веднага след подаване - 5:2.

Световният номер 10 пресили форхенд от средата на корта за 15-0, след което Димитров отново спечели размяна на подсечени бекхенди, а завършващото изпълнение беше контрираща къса топка - 30-0. Чудесен минаващ обратен удар, настигане на къса топка на съперника и матиране на мрежата послужиха на Гришо за троен мачбол. Първият не беше материализиран заради грешка от форхенд на българина, но при втория нямаше проблем да завърши на мрежата дори без да се изпоти - 6:2, 6:3, 6:2 за общо 99 минути.

Вчера топ ракетата ни демонстрира най-доброто от арсенала си и разгромяваше съперника с 6:2, 6:3, а дъждът прекъсна срещата при 1:2 и 30-0 за Гришо в началото на четвъртия гейм от третия сет.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация