Дъждът прекъсна мача на Григор срещу Тиафо при отличен резултат за българина

23:39
Дъждът прекъсна мача на Григор срещу Тиафо при отличен резултат за българина

Григор Димитров изигра два от най-добрите сетове в кариерата си в “Големия шлем” срещу световния номер 10 Франсис Тиафо, но дъждът в Лондон отложи доиграването на мача им от третия кръг на “Уимбълдън” за утре.

Гришо разгромяваше противника си по всички параграфи, но при 6:2, 6:3, 1:2(30-0) след 80 минути игра лошите метеорологични условия в Лондон прекъснаха срещата. Половин час по-късно пък организаторите обявиха, че на кортовете без покрив (какъвто е именно арена на българо-американската битка) повече няма да се играе днес.

Димитров имаше пълно превъзходство във всеки аспект от играта - ефективност на сервис, къси и дълги разигравания от основната линия, излизания на мрежата, разминаване на противника на мрежата. Единствено дъждът спря устрема му и той ще се стреми да продължи инерцията си утре, макар прогнозата в английската столица отново да предполага дълги валежи.

Първи сет

Григор стигна до 30-15 след грешка от бекхенд на Тиафо, а американец още от самото начало се стремеше да прави агресивни ретури и да взима рано топката. Първият сервис на Димитров свърши работа за 40-15, а ас номер 1 направи резултата 1:0. 

Тиафо направи три поредни страхотни сервиса над 210 км/ч и напредна с 40-0, след което неловък удар с рамката на ракетата му помогна да надиграе съперника на мрежата - 1:1. Отново благодарение на отлично подаване по правата българинът си издейства лесна точка за 15-0, след което двамата направиха най-доброто разиграване с около 15 удара. С плосък бекхенд по правата Гришо взе предимство и после завърши с воле на мрежата, въпреки прекрасната защита на американеца - 30-0. Първата двойна грешка се случи за 30-15, а веднага след нея последва още една - 30-30. Неотразен начален удар по правата осигури предимство за 40-30, но после "стана жертва" на перфектен форхенд по диагонала на Тиафо - дюс. Комбинация сервис-форхенд с атака на мрежата подействаха за Димитров да поведе с авантаж, а след това размяна на прави удари по диагоналите беше спечелена от българина за 2:1.

Тиафо реализира два невърнати мощни сервиса за 30-0, а после направи страхотен кик от второто си подаване по правата - 40-0. Григор успя да вкара ретур, направи контраатакуващ форхенд от защитна позиция и после наказа излезлия напред съперник с бекхенд-уинър. Къса топка на Тиафо беше настигната от Димитров, но той не можа да запише втори директен уинър - 2:2.

Страхотен печеливш форхенд по обратния диагонал и чудесен сервис на Григор доведоха до 30-0, а после той реализира по-техничен прав удар от ъгъла на корта за 40-0. Ас номер 2 направи резултата 3:2 след 15 минути игра.

Тиафо започна с двойна грешка за 0-15, но веднага компенсира със сервис-мрежа за 15-15. Прекрасна защита и великолепен минаващ бекхенд по диагонала на Димитров му заслужи 15-30, след което вдигна публиката на крака за край на изключително разиграване - нов минаващ бекхенд, този път с китково движение - 15-40. Второ поредна атрактивна размяна отиде този път на сметката на Тиафо, който спаси първия брейк-бол, а веднага след това последва ас с над 210км/ч за дюс. Американецът стигна до авантаж след спечелена размяна на форхенди, а после направи непредизвикана от бекхенд - ново равенство. Сечен втори сервис беше посрещнат с рамката от Гришо и топката излетя над трибуните, но после предложи страхотен подсечен ретур и вкара гейма в трети дюс. Българинът надделя от основната линия и провокира сбъркан бекхенд, за да стигне до трети брейк-бол, който вече материализира с два поредни подсечени обратни удара и пропуск на съперника - 4:2.

Дълга размяна на форхенди завърши всъщност със сгрешен слайс-бекхенд на Гришо в опит да смени темпото, но после компенсира с невърнат сервис и ас номер 4 за 30-15. Трета поредна "бомба" от начален удар доведе до 40-15, а петият ас затвърди пробива - 5:2. Българинът изтормози противника с нов подсечен бекхенд и дочака грешка за 0-15, но после Тиафо направи ас за 15-15. Фантастичен бекхенд-ретур на Григор матира опонента за 15-30, а после ново връщане на самата линия му осигури двоен сетбол. Неотразен начален удар елиминира първия шанс за пробив, но с още едно прекрасно връщане и форхенд-уинър с топспин Димитров затвори сета - 6:2 за 32 минути.

Втори сет

Само за 60 секунди Димитров с четири невърнати сервиса поведе с 1:0. И Тиафо се облагодетелства от два поредни неотразени начални удара, след което българинът сгреши слайс - 40-0. Нова грешка на американеца след слайс на съперника доведе до 40-15, а после още един марков минаващ бекхенд по правата на Гришо му позволи да намали на 40-30. Световният номер 10 все пак се справи с остър форхенд по къс диагонал - 1:1.

Тиафо отново не можеше да върне дори втори сервиси на българина - 30-0, а Гришо допълни с ас с 222км/ч за 40-0. Втори пореден ас беше достатъчен за 2:1. Американецът също записа директна точка от подаване, а после Димитров направи една от редките си непредизвикани с подсечен бекхенд. Още два невърнати сервиса направиха резултата 2:2.

Тиафо най-накрая спечели първата си точка от ретур за 0-15, след като Григор прати бекхенд в мрежата. Последва невърнат сервис за 15-15, но нова грешка с обратен удар доведе до затруднение при 15-30. Американецът отново пресили ретур и допринесе за 30-30, а Димитров заби деветия си ас за 40-30, след което затвори леко проблематичния гейм - 3:2.

Тиафо направи непредизвикана грешка от форхенд, а после се облагодетелства от ас на милиметър "вътре", благодарение на "ястребовото око" - 15-15. Григор подкани съперника на мрежата и го надигра с минаващ форхенд за 15-30, след което с разкошен удар си издейства два брейк-бола. Дълга размяна от основната линия беше спечелена от българина след серия подсечени бекхенди и смяна с форхенд по диагонала - 4:2 с пробив за категорично по-добрия на корта от началото на мача.

Гришо заби десетия си ас и допълни с великолепен сервис (плюс форхенд) за 30-15, след което затвърди впечатлението за перфектност - ас номер 11 за 40-15. Неотразен начален удар довърши убедително затвърдения пробив - 5:2. Димитров продължаваше да тормози противника с минаващите си изпълнения и да провокира грешки на мрежата - 0-15. Комбинация сервис-форхенд тип контрапие на Тиафо доведе до 15-15, след което два поредни неловки отскока на топката допринесоха за неточност на българина. Форхенд-уинър по къс диагонал на линията донякъде с късмет позволи на американеца да дръпне с 40-15 и той си изпълни програма "минимум" с невърнат сервис - 5:3.

С нови топки Гришо заби невърнат начален удар с над 210км/ч за 15-0, а после направи подсечен бекхенд за апроуч и опонентът му прати топката в мрежата - 30-0. За първи път в мача Димитров загуби точка след излизане напред, но тя беше отново много атрактивна и българинът дори направи плонж в опит да се задържи в разиграването - 30-15. Неотразен начален удар означаваше два сетбола, а първият беше неутрализиран с двойна грешка. Ас по диагонала сложи край на сета - 6:2, 6:3 за 63 минути игра.

Трети сет

Макар и не безметежно, Тиафо все пак си взе сервис-гейма за 0:1, като Гришо направи две грешки от двете страни на ракетата. Българинът веднага се съвзе от тях с форхенд по обратния диагонал и излизане на мрежата за 15-0, плюс невърнат начален удар за 30-0. Комбинация сервис-печеливш прав удар свърши работа за 40-0, а още едно безвъзвратно подаване направи резултата 1:1.

Тиафо заби ас, но после сгреши за пореден път след бекхенд-слайс на съперника и се стигна до 15-15. Гришо само със сантиметър не можа да направи минаващ обратен удар и американецът извади късмет за 30-15, но в следващото разиграване упражнението със задната страна на ракетата по диагонала се получи - 30-30. Сервис-форхенд-уинър на Тиафо го изведе до гейм-бол, а неотразено подаване беше достатъчно за 1:2.

Григор започна с ас номер 13 за 15-0, а после с чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал стигна до 30-0. Един български фен се провикна към топ тенисиста ни "хайде, че заваля" и секунда по-късно двубоят бе прекъснат заради въпросния дъжд.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация