Категорична победа за Григор Димитров срещу Ивашка

22:27
Категорична победа за Григор Димитров срещу Ивашка

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров преодоля втория кръг на “Уимбълдън” за първи път от шест години насам (за пети път в кариерата) и продължава успешната си кампания на тревни кортове.

Гришо се справи в три сета с един от неудобните си съперници Иля Ивашка с 6:3, 6:4, 6:4 за 2 часа и 11 минути игра, с което изравни резултата от победи помежду им на 2:2.

Димитров трябваше да преодолее трудно начало, при което допусна ранен пробив и изоставане с 0:2. но впоследствие осъществи брейк в 12-минутен сервис-гейм на противника. Той довърши първия сет в своя полза, а до края на втория поддържаше 100-процентова успеваемост на първи сервис, с което надделя.

В третата част подавачите доминираха до 3:3, когато изведнъж Гришо “подуши кръв” и се възползва с брейк на нула, само за да загуби моментално сервис-гейма си обратно. При 4:4 обаче нашият топ тенисист се постара да си върне предимството от пробиви и да затвори мача на свой начален удар, макар чак при мачбол номер седем.

Следващият противник на Григор ще е Франсис Тиафо - шампиона от Щутгарт преди три седмици.

Първи сет

За съжаление, Григор започна по най-лошия възможен начин и не само допусна пробив (с двойна грешка), но съперникът му го затвърди с подаване на нула - 0:2 за само 5 минути игра. В следващия гейм българинът също имаше трудности, а страничният шум от съседните кортове със сигурност не му помагаше. Ивашка спечели девет поредни точки за начало на мача, но Димитров спря серията му с невърнато подаване и сервис-мрежа за 30-30.

Стигна се до не просто точка за пробив, но и до пропуснат първи сервис от Гришо. Той обаче рискува максимално с втория начален удар и си издейства позиция за форхенд-уинър по обратния диагонал и дюс. Стигна се до ново равенство, като Ивашка заслужи поздравления за пореден прекрасен ретур. Григор регистрира неотразен сервис, но после загуби размяна на подсечени бекхенди и трябваше да приеме трети дюс. Тежък прав удар по правата и още един невърнат сервис все пак донесоха щастлив край на този гейм - 1:2.

Григор този път спечели разиграване с подсечен бекхенд, но Ивашка избра да разнообрази играта си с излизания на мрежата, а и направи два аса за 40-15. Мрежата помогна на българина за ретур-уинър и 40-30, но все пак беларусинът се справи - 1:3. Българинът направи три прекрасни сервиса и веднъж комбинира с форхенд-уинър, но в два случая не остана доволен от отскока на топката при видимо разорана част от корта зад основната линия - 40-30. Грешка на Ивашка обаче приключи гейма и резултатът стана 2:3.

Прекрасна серия от подсечени бекхенди и форхенди по диагоналите позволиха на топ тенисиста ни да поведе с 0-30, макар съперникът да демонстрираше прекрасна защита. Излизане напред и смач на беларусина му издейства намаляване на изоставането, но изключителен бекхенд-слайс в десния ъгъл на корта донесе двоен брейк-бол. Най-дългото разиграване досега от 13 удара от средата на корта (практически надблъскване) беше спечелено от Ивашка и той отрази един от шансовете за пробив, а вторият беше неутрализиран с късмет - неловко тупкане на топката и сгрешен ретур. Сервис-мрежа послужи на беларусина за авантаж, но в следващия момент вече Димитров го размина с марковия си бекхенд по диагонала - нов дюс. Ново дълго разиграване - 17 удара - отиде отново на сметката на Ивашка, защото този път той се справи с бекхенд-слайс по правата и изкача грешка на противника. Класическа комбинация от подсечен обратен удар с воле на Гришо му издейства още едно равенство, а с невърнат сервис и двойна грешка набързо двамата трябваше да изиграят четвърти дюс. Стигна се и до пети, а геймът навлезе в десетата си минута. Отново сервис-мрежа помогна на беларусина, но той сбърка бекхенд по обратната права, за да продължи маратона. Двойна грешка осигури трети брейк-бол за Григор, а още една направи резултата 3:3 след 12-минутен гейм.

Практически без игра само с прекрасни изпълнения на начални удари Димитров си спечели подаването и излезе напред в резултата, затвърждавайки психологическото си предимство за момента - 4:3.

Бомбастичен бекхенд-уинър по правата на Гришо вдигна на крака публиката и доведе до 0-30, а още една двойна грешка на Ивашка осигури два брейк-бола на българина при 15-40. Лесен сгрешен смач на беларусина означаваше пробив аванс - 5:3. Фамозни три поредни сервиса и елегнатна къса топка с подсечен обратен удар зад основната линия осигуриха първия сет на Димитров след 40 минути игра - 6:3.

Втори сет

Ивашка прекъсна негативната серия от загубени геймове и се добра до 0:1, макар и с лека доза късмет два пъти, но без да допуска нервни моменти. Гришо беше успешен и при третото си излизане на мрежата за воле, а после спечели за първи път разиграване от поне десет удара в мача за 30-0. Стигна се и до 40-30 след двойна грешка и пресилен бекхенд, но точно микс от различни изпълнения на обратни удари позволиха на българина да затвори гейма - 1:1.

Серията от унищожителни бекхенди продължи с нов минаващ такъв, когато съперникът беше на мрежата - 0-30. Още един убийствен минаващ обратен удар на Димитров провокира Ивашка да сгреши воле и да трябва да защитава троен брейк-бол. Ивашка се спаси с два прекрасни сервиса, но при третия случай пресили значително подсечен бекхенд и трябваше да приеме, че изостава отново с пробив - 2:1.

Гришо заби втория си ас в мача за 30-15, а веднага след това и третия - 40-15. Изумителна защита на българина с изключителни киткови удари му позволиха да отбие няколко солидни форхенда на съперника и да дочака грешка, която му заслужи затвърждаване на брейка, благодарение на отлична атлетичност - 3:1.

Димитров два пъти заслужи аплодисменти на публиката за нова порция страхотни изяви в защита, независимо че загуби точките. Ивашка обаче беше все така разклатен от класата на съперника и позволи да се стигне до дюс от 40-15. Естествено, в напрегнатите ситуации той винаги излизаше на мрежата и това му носеше позитив, а нов ас направи резултата 3:2 след 22 минути.

Гришо демонстрира отново, че се е разиграл и е в настроение да радва публиката с изпълненията си, като стигна лесно и атрактивно до 40-0, когато направи двойна грешка. Бекхенд в мрежата обаче го постави под известно напрежение за 40-30, но два перфектни обратни удара и печелившо контрапие сложиха край на гейма - 4:2.

Два прекрасни форхенда на Гришо му помогнаха да стигне до 30-30 от 30-0 изоставане, но мрежата се намеси решително в полза на Ивашка за негов гейм-бол. Изключителен ретур на българина обаче доведе до дюс, след което дойде неочаквана непредизвикана грешка от бекхенд. Ивашка се възползва и с невърнат сервис намали на 4:3.

Димитров увеличи броя на асовете си до пет, а с още три неотразени начални удара направи резултата 5:3 за нула време. Изключителният бекхенд-слайс на българина му помогна да стигне до 30-30 в следващия гейм, но опит за ефектен уинър с форхенд по правата излезе на сантиметър в аут и Ивашка полчуи предимство. То моментално беше загубено след негов пресилен форхенд-слайс, но невърнат сервис му осигури авантаж. Разиграване зад основната линия беше решено с бомбен печеливш прав удар на Григор за втори дюс и в крайна сметка беларусинът си взе гейма за 5:4.

Страхотен форхенд по обратния диагонал и ас номер 6 изведоха Григор до 30-15, а процентът на спечелени точки зад първи сервис в сета беше 100. Нова брилянтна акция на висша атлетичност от българина му позволи да стигне до къса топка и да завърши със смач за два сетбола. Още първият беше материализиран и Димитрво поведе с 6:3, 6:4 за 85 минути.

Трети сет

Двамата започнаха с по една непредизвикана грешка от форхенд, преди Ивашка да провокира сбъркан прав удар от съперника за 30-15. Добро разпределение на форхендите от средата на корта на беларусина преодоля пъргавината на Гришо и се стигна до 40-15. Без да иска, Димитров уцели противника си, спечелвайки точка за 40-30, след което веднага му се извини и се увери, че всичко е наред. Все пак, беларусинът взе подаването си за 0:1.

Цели три аса заби Димитров в следващия гейм и набързо изравни на 1:1. Ивашка се постара да "върне жеста" и регистрира две директни точки от сервис, плюс невърнат такъв, за да направи резултата 1:2. Бомардировката на българина продължи и той спечели на нула за 2:2, включително ас и начален удар със скорост 222км/ч - един от най-бързите в турнира изобщо.

Ивашка изглеждаше напът да продължи доминацията на сервиращите, но направи две непредизвикани грешки за 30-30. Неотразен сервис му послужи за 40-30, а лесно сбъркан форхенд на българина означаваше 2:3.

За първи път от сет и половина насам Гришо загуби точка зад първи сервис, а после направи още една непредизвикана от форхенд, за да изостане с 0-30. Ас номер 10 помогна за 15-30, а после издържа надблъскване от основната линия и изчака съперника да сбърка - 30-30. 11-тият ас доведе до 40-30, но непредизвикано пресилен прав удар на българина вкара гейма в дюс. Два изключителни сервиса помогнаха на Димитров да направи резултата 3:3.

Два поредни добри ретура на Гришо допринесоха за две грешки от форхенд на Ивашка - 0-30. Стигна се до троен брейк-бол след нов пресилен прав удар на беларусина, а още първият шанс беше материализиран с фамозна проява на атлетичност и защитни изпълнения, за да се отвори възможност за минаващ бекхенд по диагонала, който Димитров завърши за 4:3.

Непредизвикана грешка от форхенд на Гришо за 0-15 и страхотен прав удар по правата на Ивашка доведоха до 0-30. Двойна грешка изведнъж съвсем преобърна инерцията на сета и на мача, а първата възможност беше изпусната с грешка на беларусина - 15-40. Неотразен сервис означаваше втори спасен шанс за пробив, но оставаше още един. За съжаление, Ивашка се възползва от него с излизане на мрежата и заличи изоставането си - 4:4.

Гришо стигна до брейк-бол, благодарение на форхенд-уинър и бекхенд-слайс по правата, но съперникът му отново заложи на излизане на мрежата и отрази възможността, вкарвайки гейма в дюс. Непредизвикано сбъркан форхенд по обратния диагонал на беларусина означаваше нов брейк-бол за Димитров, който се възползва от него с техничен ретур и минаващ форхенд по диагонала за 5:4.

С три невърнати сервиса Гришо стигна до три мачбола, но загуби изненадващо следващите три точки и трябваше да премине през дюс. Хубав форхенд от дъното на корта му осигури четвърти шанс за край на мача, но Ивашка пласира страхотен бекхенд по правата и продължи да оцелява. Стигна се до мачбол номер 5, след което българинът заложи на сервис-мрежа, но не можа да завърши волето си, независимо че плонжира. Контакт с филето помогна на Ивашка да се добере до брейк-бол, но отново тактиката сервис-мрежа беше използвана от Димитров и този път той се справи за нов дюс. Следващото разиграване отиде на сметката на българина за мачбол номер шест, но изключителен ретур на съперника го неуртрализира. След 9 минути от началото на гейма Гришо стигна до девети шанс за победата и най-после се възползва от него - 6:3, 6:4, 6:4 за 2 часа и 11 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация