Григор започна тазгодишното си участие на "Уимбълдън" с убедителна победа

18:00
Григор започна тазгодишното си участие на "Уимбълдън" с убедителна победа

Григор Димитров започна по фантастичен начин кампанията си на “Уимбълдън” с разгромна победа 6:1, 6:2, 6:1 за 89 минути игра срещу японеца Шо Шимабукуро.

Мачът беше белязан от две спирания за дъжд, както и забавено с около два часа начало заради валежите в Лондон. При 6:1 и 1:0 с пробив в полза на Гришо срещата бе прекъсната за втори път заради дъжд, а около пет минути преди това пък протестант нахлу на корта и разсипа парчета от пъзели, след което седна на мрежата и провокира прекъсване от съвсем друг тип. От "Уимбълдън" обясниха, че двама души са арестувани във връзка с въпросния инцидент.

С изключение на бъркотиите в програмата и странните протестни изяви, Димитров нямаше никакви проблеми да преодолее първото си препятствие и да сложи край на една негативна поредица от изяви на “свещената трева” в “Ол Ингланд клъб”.

От 2017-а досега той беше записал само една победа на “Уимбълдън”, но вече уверено може да гледа към втория кръг, където го очаква Федерико Кория или Иля Ивашка.

Димитров вече има 37 победи (14 загуби) в първи кръгове на “Големия шлем”, а в последно време, като изключим именно гореспоменатите трудности на “Уимбълдън”, е изключително надежден. Той е спечелил вече 14 от последните си 16 откриващи мача в “Шлема”.

Първи сет

Григор започна с пресилен форхенд и двойна грешка за 0-30, но после регистрира неотразен втори сервис - 15-30. За съжаление, той трябваше рано-рано да защитава две точки за пробив, като с първата се справи чрез класическа комбинация начален удар - форхенд. Вторият се изпари след невърнато подаване, а второ поредно такова осигури авантаж на българина, а третото последователно означаваше вече 1:0.

Григор отново пресили форхенд, а два пъти не можа да направи успешен ретур, за да се стигне набързо до 40-15. Шимабукуро заложи на сервис-мрежа и си спечели гейма за 1:1. Първото по-дълго разиграване беше спечелено от японеца с помощта на филето, а иначе той направи три поредни дълбоки форхенда и миксира с къса топка - 30-15. В крайна сметка, макар и без да е много ефективен на първи сервис, българинът си взе подаването за 2:1.

Шимабукуро отново имаше късмет при контакт с филето, но после прати форхенд в мрежата за 15-15. Григор го матира с минаващ бекхенд за 15-30, а после реализира печеливш прав удар от средата на корта за двоен брейк-бол. Японецът направи непредизвикана грешка и стана жертва на първия пробив за мача - 3:1.

С много по-високо ниво на първо подаване Димитров затвърди бързо и безпроблемно брейка си и се оттегли на пауза с комфортен аванс от 4:1. Българинът поведе с 0-30 чрез форхенд-уинър, а после с марков печеливш бекхенд по правата отби атаката на мрежата на съперника и реализира нов шанс за пробив за 5:1.

При 15-15 мачът беше прекъснат заради нова порция дъжд. След около 1 час играта беше подновена, а Гришо набързо стигна до двоен мачбол, реализирайки нов минаващ удар. С ас той затвори първия сет за общо 23 минути - 6:1.

Втори сет

Японецът поведе сравнително лесно с 40-0, но Гришо намали на 40-30 чрез изключителен форхенд-уинър по правата, докато тича. Стигна се до дюс след разиграване от основната линия, което завърши с прав удар в мрежата на Шимабукуро. Димитров блесна с още един чудесен печеливш форхенд и си заслужи брейк-бол, но 162-рият в света се справи след сервис-мрежа. Пресилен форхенд на японеца доведе до нов шанс за пробив, който вече беше реализиран след невероятна защита на Григор и максимално протягане при две изпълнения - 1:0.

В началото на втория гейм протестант нахлу на корта и разпръсна оранжеви парчета от няколко пъзела по корта, след което седна до мрежата. Естествено, това наложи ново прекъсване, което със сигурност е подразнило и играчите, и зрителите, и организаторите.

Още преди да бъде изчистена цялата бъркотия пък заваля отново. От "Уимбълдън" обясниха, че двама души са арестувани във връзка с въпросния инцидент.

След ново половинчасово прекъсване играта беше подновена, а с перфектна серия от сервиси Димитров затвърди бързо пробива си за 2:0. Японецът също се понрави с изпълнения на началните удари и намали на 2:1, а в следващия гейм практически без игра Григор стигна до 40-0. След това той пресили форхенд по правата, а и двойна грешка направи съотношението 40-30. Все пак следващата точка отиде на неговата сметка и се стигна до 3:1.

Точно когато трябваше да завърши с форхенд на мрежата за двоен брейк-бол, българинът се подхлъзна и резултатът стана 30-30. В следващото разиграване японецът реши да излиза на мрежата за пореден път и този път Гришо не можа да го задмине. Пресилен прав удар на Димитров доведе до 3:2.

Изключително елегантно воле на мрежата на българина му донесе успех в следващия гейм, като той спази тенденцията поне три от точките да са спечелени набързо зад началния му удар. Шимабукуро пак се измъкна от неудобна ситуация при 15-30, но този път се получи след класическа комбинация сервис-форхенд-уинър. Той обаче сбърка лесно воле на мрежата и трябваше да защитава шанс за пробив. Този път Димитров се справи със задачата да размине излезлия напред противник и си осигури право да сервира за сета.

Независимо от два пресилени форхенда, неотразените първи сервиси на Гришо му свършиха работата да затвори сета - 6:1, 6:2 за 57 минути.

Трети сет

Григор започна и третия сет по прекрасен начин и само за осем минути вече беше осъществил и затвърдил пробив за 2:0. Той записа и един ас, а едната му двойна грешка дойде в началото на подаването и не доведе до сериозно напрежение.

Японецът си взе сервис-гейма за 2:1, а после за първи път стигна до 0-30 на посрещане, но Гришо стигна до 15-30 с форхенд-уинър от средата на корта. Пресилен прав удар на българина обаче го застави да защитава две точки за пробив, като с първата се справи чрез невърнат втори сервис. Комбинация от подаване и форхенд-уинър беше достатъчна, за да вкара гейма в дюс. Неуспешно излизане на Шимабукуро и втори ас за третия сет на Димитров направиха 3:1.

Гришо стигна до 30-30, а японецът направи двойна грешка и му подари брейк-бола. За съжаление, българинът пресили форхенд зад основната линия, а след това и направи неуспешен ретур. Фантастично деми-воле по диагонала на Григор, изпълнено от около два метра зад дъното на корта, вкара гейма в нов дюс. Стигна се и до още една точка за пробив на Димитров, но той изненадващо загуби размяна на подсечени бекхенди по диагоналите. Шимабукуро с още една двойна допринесе за трети брейк-бол, а после пресили форхенд и резултатът стана 4:1.

За разлика от предишния си сервис-гейм, този път Гришо за по-малко от две минути си взе подаването и преднината му набъбна още повече - 5:1. Въпреки че Шимабукуро поведе с 40-15, последваха два изключителни форхенд-уинъри от българина и геймът влезе в дюс. Фантастична къса топка от зад основната линия осигури мачбол, който беше материализиран моментално - 6:1, 6:2, 6:1 за 89 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация