Бостън Селтикс е новият световен шампион по баскетбол

07:40
Бостън Селтикс е новият световен шампион по баскетбол

Отборът на Бостън Селтикс е шампионът в Националната баскетболна асоциациа на САЩ и Канада за сезон 2023/2024. "Келтите" спечелиха петия мач от финалната серия срещу тима на Далас Маверикс със 106:88 (28:18 39:28 19:21 20:21) и триумфираха с крайното 4-1.

Тази победа доказа психологическата устойчивост на състава на Бостън, който спечели първите три мача (107:89; 105:98; 106:99), но се срина в четвъртия и загуби с почти 40 точки (84:122).

Сега обаче бостънци се вдгинаха и на свой ред смачкаха съперника, като още през първото полувреме натрупаха аванс от над 20 пункта.

Въобще Бостън с поведението си през цялата кампания доказа, че заслужава напълно да бъде безспорния шампион. Първо, отборът, воден от Джо Мазула спечели без никаква конкуренция редовния сезон в Източната конференция, където завърши с баланс от 64-18, като вторият Ню Йорк Никс остана далеч назад с 50-32.

В плейофите положението не бе по-различно и там "келтите" прегазиха всички свои съперници. Още в първия кръг не дадоха шанс на Маями Хийт и победиха с 4-1.

След това на полуфиналите в Източната конференция глава преклони Кливланд Кавалиърс, който също бе разгромен с 4-1.

Във финалната източна схватка Джейсън Тейтъм и компания вдигнаха нивото и не загубиха нито мач срещу Индиана Пейсърс, стигайки до разгромного 4-0. Там обаче за първи път възпитаниците на Джо Мазула изпитаха затруднения и всеки двубой бе оспорван до края, а само един от тях бе спечелен с преднина от двуцифрен резултат.

Така се стигна до финалните схватки с Далас Маверикс. Западняците имаха далеч по-тежка конкуренция в своята конференция и финишираха пети с баланс от 50-32, като останаха само на 7 победи зад шампиона от редовния сезон Оклахома Сити Тъндър. Това им отреди битки в първия кръг на плейофите с ЛА Клипърс, които бяха спечелени с 4-2. Съперникът от Лос Анджелис тогава взе първия мач, след което Маверикс обърнаха нещата в своя полза, но успех за Клипърс два дни преди края на април изравни общия резултат. В петия и шестия мач от серията обаче Далас беше безкомпромисен и продължи към западните полуфинали.

Нататък Далас трябваше да играе именно с шампиона от редовния сезон - Оклахома, където отново серията бе спечелена с 4-2. Този двубой се разви по абсолютно идентичен начин с предходния, като Дончич и компания загубиха първия мач, после осъществиха обрат, последва изравняване и накрая триумфираха в последните две срещи.

Финалната серия в Западната конференция макар да бе спечелена убедително с 4-1, тя предложи не по-малко инфарктни моменти. Там Далас се изправи срещу Минесота Тимбъруулвс и спечели първия мач само с три точки разлика, а втория с една. Третата победа бе малко по-убедителна с пет пункта, а четвъртият мач бе загубен с девет. Отстъплението в позициите дойде като приятна почивка, след която Маверикс се върнаха с пълна сила и смазаха "вълците" с повече от 20 точки.

Нещата обаче се преобърнаха в заключителната серия и там Далас бе просто добър конкурент, който следваше темпото на бъдещия шампион Бостън.

Освен с отборния триумф за Бостън, също така "келтите" могат да се похвалят и с индивидулна награда в лицето на Джейлън Браун, който бе отличен за МВП във финалната серия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация