Тони Кроос обяви, че прекратява кариерата си

17:45
Тони Кроос обяви, че прекратява кариерата си

Дългогодишният халф на Реал Мадрид Тони Кроос обяви, че през това лято ще сложи край на своята футболна кариера. Напоследък имаше информации, че 34-годишният играч ще остане на “Сантиаго Бернабеу” и през следващия сезон. Днес обаче той обяви с публикация в Инстаграм, че ще се оттегли от футбола след Евро 2024, където ще играе за домакините от Германия.

“17 юли 2014 г. - денят на представянето ми като играч на Реал Мадрид, денят, който промени живота ми като футболист, но най-вече като човек. Това беше началото на една нова глава в най-големия клуб в света. 10 години по-късно, след края на този сезон, тази глава ще приключи. Никога няма да забравя този толкова успешен период! Бих искал специално да благодаря на президента Флорентино Перес, на клуба и на всички, които ме приеха с отворено сърце и ми се довериха. Но най-вече бих искал да благодаря на вас, скъпи Мадридисти, за обичта и подкрепата ви от първия до последния ден. 

Междувременно, това решение означава, че кариерата ми като активен футболист ще приключи през това лято след Европейското първенство. Както винаги съм казвал: Реал Мадрид е и ще бъде последният ми клуб. Щастлив и горд съм, че в ума ми намерих подходящия момент за моето решение, както и че успях да го взема самостоятелно. Амбицията ми винаги е била да завърша кариерата ми на върха на моето представяне. Оттук нататък имам само една водеща мисъл: напред към 15-ата!!! АЛА МАДРИД И НИЩО ПОВЕЧЕ!”, написа Кроос в емоционално обръщение, придружено от снимки на избрани моменти от периода му в Реал Мадрид.

Германският национал ще бъде запомнен като един от най-добрите и успешни полузащитници в историята на футбола. На клубно ниво той е играл само за три отбора: Байерн (Мюнхен), Байер Леверкузен (под наем) и Реал Мадрид. Преминавайки през академията на баварците, Кроос изиграва 205 мача с 24 гола и 49 асистенции за първия им състав, спечелвайки 3 титли на Германия, 1 трофей в Шампионската лига, 1 трофей в Световното клубно първенство, 3 Купи на Германия, 1 Суперкупа на Германия и 1 Суперкупа на Европа.

След 6 сезона и половина на “Алианц Арена” и сезон и половина в Леверкузен, халфът преминава в Реал Мадрид, където прекара 10 години, записвайки досега 463 двубоя с 28 попадения и 98 асистенции. Колекцията му от трофеи в “Кралския клуб” е още по-впечатляваща: по 4 в Ла Лига, Шампионската лига, Суперкупата на Испания и Суперкупата на Европа плюс 1 Купа на краля и 5 трофея от Световното клубно първенство. На 1 юни ветеранът ще има възможността да вдигне 23-тия си трофей с “лос бланкос”, ако отборът надвие Борусия (Дортмунд) на финала в ШЛ.

На национално ниво Кроос до момента е изиграл 108 мача със 17 гола и 21 асистенции с екипа на Германия, с която триумфира със световната титла на Мондиал 2014. През това лято той ще се опита да спечели и домашното Европейско първенство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация