Верстапен с четвърта победа за сезона

18:34
Верстапен с четвърта победа за сезона

Макс Верстапен постигна своята четвърта победа в първите пет старта за сезон 2024 във Формула 1, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Китай, която направи своето дългоочаквано завръщане в шампионата след 5-годишно отсъствие.

Надпреварата в Шанхай бе доста динамична и включваше две излизания на колата на сигурността. Те дойдоха в средната фаза на дистанцията, което малко обърка сметките на стратезите.

Първата неутрализация дойде в 23-я тур, след като маршалите на успяха да отстранят повредения болид на Валтери Ботас от зоната за сигурност на завой №11. При рестарта в началото на 27-та обиколка имаше няколко контакта в средата на колоната, които наложиха повторната поява на колата на сигурността.

Тя остана на пистата до края на 31-я тур, след което надпреварата бе подновена с Верстапен начело пред Ландо Норис и Шарл Леклер. Двамата успяха да стигнат до местата в тройката благодарение на колата на сигурността, която им позволи да направят безплатни спирания в бокса и да прескочат Серхио Перес.

Перес обаче успя да се върне на подиума, след като изпревари Леклер, но темпото му не стигна да се пребори с Норис, който предотврати двойната победа на Ред Бул. Така за първи път през 2024 година състезание във Формула 1 завършва без двойна победа за един отбор. В Бахрейн, Саудитска Арабия и Япония двойните успехи бяха за Ред Бул, а в Австралия за Ферари, но днес Норис раздели Верстапен и Перес на почетната стълбичка.

А за първи път през сезона на нея не се качи нито един от пилотите на Ферари, след като Леклер и Карлос Сайнц финишираха четвърти и пети. Джордж Ръсел се класира на шестото място, а точки взеха още Фернандо Алонсо, Оскар Пиастри, Люис Хамилтън и Нико Хюлкенберг.

Алонсо направи цели три спирания в бокса и бе много бърз в края, след като от Астън Мартин заложиха на агресивна стратегия зад колата на сигурността. Тогава испанецът премина към меките гуми, с които нямаше как да изкара до финала и направи трета визита при механиците си 13 тура преди финала. В последвалите обиколки двукратният световен шампион направи общо пет изпреварвания и записа и най-бързата обиколка, но реално тази стратегия му коства две позиции от Сайнц и Ръсел.

В генералното класиране във Формула 1 с победата си днес Верстапен увеличи своя аванс пред съотборника си Перес на 25 точки. Трикратният световен шампион е първият пилот, който преминава границата на 100 пункта за сезона и вече е със 110. Перес е втори с 85, а тройката със 76 допълва Леклер.

Сезонът във Формула 1 продължава след две седмици с Гран При на Маями, която отново ще включва спринтовия формат, който бе използван и в Шанхай.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация