Ливърпул пак хвърли здрав пердах на Спарта Прага

00:44
Ливърпул пак хвърли здрав пердах на Спарта Прага

Ливърпул подходи сериозно и към реванша от осминафиналите на Лига Европа срещу Спарта Прага. Това доведе до втора разгромна победа. На "Анфийлд" отборът на Юрген Клоп спечели с 6:1 и с общ резултат 11:2 се класира за четвъртфиналите на турнира.

Мърсисайдци водеха с четири гола в 14-ата минута. Дарвин Нунес даде начало на головото шоу. Това бе последвано от попадения на Боби Кларк, Мохамед Салах и Коди Гакпо. Велко Бирманчевич отбеляза почетното попадение за чехите малко преди почивката. Доминик Собослай се разписа в началото на второто полувреме, а Гакпо добави още един гол в 55-ата минута.

Юрген Клоп заложи на силен състав, но имаше възможност рано да прави смени и да не натоварва излишно някои играчи. Салах започна като титуляр за първи път от началото на януари. Египтянинът не само отбеляза гол, но се отчете и с три асистенции.

С оглед на голямата преднина се очакваше Ливърпул да изиграе двубоя не на пълни обороти. Домакините обаче стартираха напълно концентрирани, а защитата на чехите бе разпердушинена още в първите минути. В нея имаше толкова пролуки, че "червените" с лекота я преодоляваха. В седмата минута Собослай намери Нунес, който с прецизно насочен удар откри резултата.

Играчите на Спарта още не се бяха осъзнали от получения гол, когато получиха втора. Пресата на мърсисайдци доведе до грешка в отбраната на съперника, Салах насочи топката към Кларк и 19-годишният халф отбеляза първия си гол в професионалния футбол. Нова груба грешка в защитата на гостите дойде две минути по-късно. Кларк открадна топката на границата на наказателното поле, Салах се озова сам срещу вратаря и нямаше проблем да го преодолее.

Четвъртият гол във вратата на чехите не закъсня. В 14-ата минута Гакпо получи топката след подаване на Салах и също се разписа. Чак след това попадение Ливърпул намали темпото. Въпреки това тимът на Клоп продължи да напада и търси гола. Намаляването на темпото обаче позволи на гостите да стигнат един-два пъти до наказателното поле на съперника.

Спарта дори стигна до удар от добра позиция. Изстрелът на Кутча обаче бе неточен. Отговорът на домакините бе прекрасна комбинация между Гакпо, Салах и Нунес, която изведе уругваеца на няколко метра пред вратата. Дарвин направи голям пропуск, като не уцели вратата. На фона на резултата всички на стадиона, както и Юрген Клоп, приеха случилото се с усмивка. След още няколко ситуации пред вратата на гостите те успяха да стигнат до гол. Пресиадо изведе Бирманчевич, който устоя на натиска на Ендо и успя да насочи топката покрай Келъхър.

На почивката Клоп направи тройна смяна. Гомес, Ендо и Нунес напуснаха терена, а в игра се появиха Макконъл, Елиът и Цимикас. Анди Робъртсън пък заигра в центъра на защатата до Куанса. Това не промени особено ситуацията, като Ливърпул продължи да има смазващо превъзходство и бързо стигна до нови два гола. Салах регистрира третата си асистенция за вечерта, след като изведе Собослай. Унгарецът бе подпомогнат от рикошет и резултатът стана 5:1. В 55-ата минута удар от дистанция на Елитън бе отклонен с пета от Гакпо и топката отново се озова в мрежата на гостите.

След силното начало и на втората част мърсисайдци понамалиха темпото, но продължиха да имат тотален контрол върху случващото се на терена. Клоп продължи със смените, а неговите играчи създадоха още възможности за гол. Малко преди края вратарят на гостите отрази удар на Елиът след негов пробив, а попадение на Гакпо бе отменено поради засада.

ЛИВЪРПУЛ - СПАРТА ПРАГА 6:1

1:0 - Нунес 7'
2:0 - Кларк 8'
3:0 - Салах 10'
4:0 - Гакпо 14'
4:1 - Бирманчевич 42'
5:1 - Собослай 48'
6:1 - Гакпо 55'

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация