Ливърпул с резонна победа срещу белгийци

08:20
Ливърпул с резонна победа срещу белгийци

Ливърпул победи с 2:0 Роял Юнион в мач от втория кръг на груповата фаза на Лига Европа. Попаденията в срещата паднаха в края на всяко едно от двете полувремена, като през първата част се разписа Райън Гравенберх (44’), а в добавеното време на двубоя точен бе Диого Жота (90’). За нидерландеца това бе първи гол с екипа на мърсисайдци. Домакините не изиграха много силен мач, но за това сериозна заслуга в крайна сметка имаха и деветте промени, които Клоп бе направил, за да даде почивка на някои от своите футболисти.

Футболистите на Ливърпул можеха да вземат ранна преднина още в 5-ата минута, когато добра работа в центъра на терена доведе до бърз пас в свободна зона между двамата централни бранители, Мохамед Салах веднага пое и стреля, но отлична намеса на Антони Морис предотврати попадението. Стражът трябваше да се намесва отново няколко минути по-късно след страхотен удар на Райън Гравенберх, топката отиде в Дарвин Нунес, който се разписа в опразнената врата, но страничният флаг за засада беше вдигнат.

Домакините продължиха със сериозния си натиск и в 16-ата минута направиха нов фрапиращ пропуск. Харви Елиът пусна отлично към Салах в пеналта, египтянинът без забавяне потърси успоредно Нунес, но той от няколко метра не успя да отбележи. Гостите на свой ред имаха не лоша възможност в 26-ата минута, когато след фал Густав Нилсон стреля с глава, но кълбото премина над напречната греда.

Уругвайският нападател на домакините получи ново добро подаване зад гърба на отбраната в 35-ата минута и стреля с левия крак, но Антони Морис отново спаси. Мърсисайдци в крайна сметка стигнаха до откриващото си попадение няколко минути преди края на първата част, когато успяха много бързо да изнесат топката след корнер пред Алисон, Трент Александър-Арнолд стреля силно, този път стражът на гостите сгреши и вместо да хване топката той я изби пред себе си, а от това се възползва Гравенберх, който отблизо отбеляза първото си попадение с екипа на Ливърпул.

Гостите от Роял Юнион можеха мигновено да се върнат в двубоя, но озовалия се на отлична позиция Мохамед Амура успя да преодолее дори Алисон, но ударът му се оказа слаб и Конате изчисти пред голлинията.

На почивката Юрген Клоп направи цели три промени в своя състав, като на терена напуснаха Мохамед Салах Дарвин Нунес и Ватару Енду, а на терена се появиха Къртис Джоунс, Алексис Мак Алистър и Луис Диас. Малко след началото на втората част гостите от Белгия отново имаха не лоша възможност след грешка на Алисон, който не успя да пресече центриране след корнер, но топката все пак бе изчистена.

В 52-ата минута пък Диого Жота се възползва от добро центриране на Алексис Мак Алистър и стреля с глава, но Морис се реваншира донякъде за грешката си при попадението и направи отлично спасяване. Постепенно темпото в двубоя поспадна. Гостите се бяха прибрали добре пред своето наказателно поле, а играчите на Клоп опитваха да осъществят нещо по-интересно. Футболистите на Роял Юнион постепенно започнаха все по-често да осъществяват добри контраатаки и след 70-ата минута започнаха да стават все по-остри в действията си.

В 79-ата минута Луис Диас се измъкна зад отбраната и влезе в пеналта, но изстрелът му срещна страничната греда. Впоследствие бе вдигнат и флаг за засада в ситуацията. В последните минути гостите от Роял Юнион тръгнаха по-масирано и в търсене на изравняването. Това освободи повече пространства в тяхната половина. Именно в една такава ситуация след изритване на топката в предни позиции тя в крайна сметка стигна до Диого Жота, португалецът показа страхотната си скорост, преодоля Алесио Кастро-Монтес и реализира за 2:0. Това пък бе гол в трети пореден мач за него.

По този начин Ливърпул подпечата втория си успех в групата и с две победи е начело с пълен актив. Белгийският представител пък има само една точка и е трети в класирането.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация