Дарвин Нунес показа най-доброто, на което е способен срещу Спарта Прага

00:07
Дарвин Нунес показа най-доброто, на което е способен срещу Спарта Прага

Ливърпул постигна убедителна победа с 5:1 при гостуването си на Спарта Прага в първи мач от осминафиналите на Лига Европа. Алексис Мак Алистър откри резултата в шестата минута от дузпа, която той спечели. Последваха две фантастични попадения на Дарвин Нунес, който се разписа в 25-ата минута и в самия край на първата част. След почивката автогол на резервата Конър Брадли даде някакви надежди на домакините, но те много бързо получиха нов гол, дело на Луис Диас. В добавеното време на втората част Доминик Собослай също се разписа.

Юрген Клоп успя да направи ротации и да запази някои играчи за предстоящото дерби с Манчестър Сити в неделя. Най-лошата новина за него дойде в началото на второто полувреме, когато Ибрахима Конате получи контузия и трябваше да бъде заменен от Вирджил Ван Дайк. Мохамед Салах се завърна след близо двумесечно отсъствие. Египтянинът игра около 15 минути и отбеляза гол, който бе отменен поради засада.

Мърсисайдци стартираха агресивно, а високата им преса създаваше проблеми на съперника от самото начало. Първата грешка в защитата на чехите не бе наказана от Нунес. При втората обаче се стигна до гол. Мак Алистър стигна по-бързо от Сьоренсен до една топка в наказателното поле. Бранителят не прецени ситуацията и събори аржентинеца. Това означаваше дузпа, която Мак Алистър реализира.

Спарта бързо се съвзе от ранния гол и малко предпазливия старт. Домакините започнаха да организират атаки, които показаха, че в защитата на англичаните има пролуки. В 15-ата минута те стигнаха до прекрасна възможност за изравняване. Хараслин бе изведен зад защитата и напредна сам срещу вратаря. Келъхър направи отлично спасяване, а след това Джо Гомес трябваше да спре топката на голлинията, за да стигне тя до ръцете на стража.

Отборът на Брайън Приске взе инициативата и дори подложи на натиск съперника - нещо, което малцина са правили този сезон. Удар на Пресиадо бе блокиран след решителна намеса на Конате. При последвалия ъглов удар Келъхър не излезе добре, стигна се до удар с глава на Витик, при който вратарят се реваншира с много добра намеса. Следващият ъглов удар доведе до разбъркване в наказателното поле на гостите, но не се стигна до изстрел.

Разочарованието за Спарта бе голямо, тъй като добрият период за тях завърши с гол в тяхната врата. В 25-ата минута мърсисайдци организираха бърза атака. Топката стигна до Нунес, който бе на сериозна дистанция от вратата, но отправи фантастичен удар и кълбото се оказа в мрежата.

Попадението охлади ентусиазма на домакините за известен период, но след това те подновиха с опитите си да стигнат до вратата на Келъхър. След пробив на Пресиадо отдясно центрирането стигна до Кучта, но топката не му дойде удобна и той я прати над вратата. В 37-ата минута се стигна до нов прекрасен шанс за чехите. Удар на Кучта бе отразен от Келехър, но топката отиде при Бирманчевич пред опразнената врата. Той обаче не успя да реагира добре и прати кълбото покрай вратата.

Малко преди почивката вратарят на домакините Виндал трябваше да се намесва след нисък удар на Гакпо. Той се справи и със следващия опит на нидерландеца, а в края на първата част Диас стреля неточно. В добавеното време Ливърпул нанесе още един удар. Мак Алистър насочи топката към Нунес, а той с великолепен удар от въздуха отбеляза втория си гол в мача.

Играчите на Спарта Прага не успяха да преодолеят Келъхър, за това им помогна играч на съперника. Конър Брадли, който влезе на почивката на мястото на Джо Гомес, си отбеляза автогол в самото начало на втората част. Той не разчете остро центриране на Бирманчевич и заби топката в собствената си мрежа. Секунди по-късно чехите имаха възможност за нов гол, но Хараслин за пореден път от началото на мача не успя да преодолее вратаря.

Малко след това дойде най-лошата новина за Ливърпул за тази вечер. Ибрахима Конате получи контузия и принудително бе заменен от Ван Дайк. В същия момент Клоп извади и Нунес, като пусна на негово място Собослай. Срещата продължи да е много отворена, но мърсисайдци бяха далеч по-ефективни. Луис Диас получи топката от Елиът в наказателното поле, стреля и след рикошет тя се озова в мрежата за 1:4.

Последваха няколко ситуации пред вратата на гостите. Келъхър направи две спасявания на Келъхър, като при второто Пресиадо се опита да го прехвърли почти от центъра. Гакпо пък имаше възможност пред другата врата, но бе спрян от Виндал. В средата на второто полувреме темпото спадна и отборът на Клоп започна по-успешно да органичава опитите за атати на съперника. В 74-ата минута на терена се завърна Мохамед Салах, който замени Диас. Египтянинът се появи в официален мач за Ливърпул след близо двумесечно отсъствие.

До края Собослай можеше да се разпише, но стреля право във вратаря. Салах успя да прати топката в мрежата след подаване на унгареца, но попадението не бе зачетено поради засада. В добавеното време все пак се стигна до пети гол. Собослай напредна през рехавата защита на домакините и успя да се разпише.


СПАРТА ПРАГА - ЛИВЪРПУЛ 1:5

0:1 - Мак Алистър 6'-д.
0:2 - Нунес 25'
0:3 - Нунес 45'+3
1:3 - Брадли 46'-а.
1:4 - Диас 53'
1:5 - Собослай 90'+4

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация