Тулуза надви Ливърпул в първокачествен сблъсък от Лига Европа

21:50
Тулуза надви Ливърпул в първокачествен сблъсък от Лига Европа

Тулуза нанесе първа загуба на Ливърпул в Лига Европа, след като победи с 3:2 мърсисайдци на "Стад дьо Тулуза". Арон Дьонум (36'), Тайс Далинга (58') и Франк Магри (76') се разписаха за френския тим, който само преди две седмици бе разгромен с 1:5 на "Анфийлд". Автогол на Кристиан Касерес (74') и попадение на Диого Жота (89') дадоха надежди на Ливърпул за нещо повече въпреки слабата игра на гостите. Още два гола на Далинга бяха отменени правилно от българската съдийска бригада, водена от Георги Кабаков. Големият проблем на българския елитен рефер обаче дойде в добавеното време, когато Джаръл Куанса направи 3:3. Кабаков посочи центъра, но след намесата на своя видеоасистент отиде на монитора и реши да отмени попадението заради това, че по-рано в хода на атаката Алексис Мак Алистър игра с гърди, след което топката се приплъзна към ръката му, но в зоната на ръкава на неговата фланелка. Българинът реши да отмени гола заради това, което предизвика бурното недоволство на Юрген Клоп.

Въпреки поражението мърсисайдци остават на върха в Група "Е" с девет точки - две повече от днешния си съперник. Роял Юнион СЖ и ЛАСК са на трето и четвърто място, но все още имаш шансове да продължат напред.

Треньорът на домакините Карлес Мартинес Новел заложи на същите 11, които започнаха и на "Анфийлд". Далинга, който отбеляза единствения гол във вратата на Ливърпул, отново водеше атаката на френския тим.

Луис Диас започна като титуляр за Ливърпул, след като минути преди началото на мача бе разпространена добрата новина, че неговият баща, който бе в плен в продължение на 12 дни, най-сетне е бил освободен. Иначе Клоп очаквано направи много промени, като единствените, които запазиха местата си от мача с Лутън през уикенда, са Джо Гомес, който изведе отбора с капитанската лента, и Алексис Мак Алистър. Младият Джаръл Куанса стартира в центъра на защитата, а Ватару Ендо и Харви Елиът влязоха в халфовата линия. Бен Доук и Коди Гакпо бяха партньори на Диас в атаката на Ливърпул.

Главен съдия на двубоя ще бъде българският рефер Георги Кабаков. 

Първата чиста ситуация бе в четвърта та минута, когато Гомес засече с глава центриране на Гакпо от свободен удар, но топката се отклони от напречната греда.

В 17-ата минута Бен Доук проби добре отдясно, Диас отклони центрирането му, след което топката стигна до Мак Алистър, който стреля, но ударът му рикошира в гърба на бранител и премина над напречната греда.

В 28-ата минута Тулуза имаше първия си шанс след контраатака, която завърши с центриране на Шмид отдясно, което бе засечено от Суасо, но топката премина встрани. Малко след това Доук получи шанс да стреля от воле, но в обсега на Рестес, който изби. Така се стигна до 36-ата минута, когато Тулуза откри с първия си точен удар. Цимикас сгреши и позволи на Дьонум да му отнеме, след което норвежецът напредна и стреля. Топката рикошира в Куанса и заблуди Келъхър - 1:0.

Клоп рязко вдигна нивото на своя отбор на почивката, като включи в игра Салах, Собослай и Александър-Арнолд, които замениха съответно Доук, Ендо и Цимикас.

В 47-ата минута обаче Тулуза можеше да удвои аванса си, но удар на Суасо премина на сантиметри встрани.

Далинга все пак прати топката във вратата на Келъхър за втори път в 51-вата минута, но радостта на домакините бе кратка, защото Кабаков отмени попадението за нарушение на нападателя срещу Матип. Решението изглеждаше правилно, защото бранителят бе препънат и заедно с това побутнат в гръб. По-добрата игра през втората част обаче продължи и в 58-ата минута Далинга вече официално удвои, след като много хубаво си пое топката след центриране на Сиеро отдясно и стреля в далечния ъгъл. 

В 66-ата минута Далинга прати отново топката във вратата на Келъхър, но Диян Вълков бързо маркира засада, което също се оказа правилно решение.

В 73-тата минута Ливърпул върна едно попадение, но дори то не беше отбелязано от играч на гостите, защото Касерес по комичен начин засече с рамо в собствената си врата подаване с глава на Гомес, което бе насочено успоредно на голлинията. Само три минути след това обаче Магри върна преднината от два гола на домакините, след като довкара отблизо след лоша намеса на Келъхър след центриране на Саусо.

Тулуза: Ресте, Деслер, Николайсен, Коста, Диара, Суазо, Касерес, Сиеро, Шмид, Дьонум, Далинга;

Ливърпул: Келъхър, Гомес, Матип, Куанса, Цимикас, Едно, Мак Алистър, Елиърт, Доук, Диас, Гакпо;

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация