Верстапен с полпозишън в първото състезание за годината

19:13
Верстапен с полпозишън в първото състезание за годината

Макс Верстапен напомни на всички, че именно той е световният шампион във Формула 1, печелейки първата квалификация за сезон 2024, което му дава правото да стартира от полпозишъна в утрешната Гран При на Бахрейн.

Трикратният световен първенец си осигури първото място на стартовата решетка с време от 1:29.179, което му позволи да победи с 0.228 секунди Шарл Леклер от Ферари. Трети на стартовата решетка в утрешния ден ще бъде Джордж Ръсел, който завърши на 0.306 зад Верстапен.

Компания на пилота на Мерцедес на втората редица ще прави съотборника на Леклер Карлос Сайнц, който бе с точно десета по-бавен от монегаска. Зад Ръсел и Сайнц на третия ред ще се наредят Серхио Перес и Фернандо Алонсо.

Разочарованието на квалификацията определено бе Люис Хамилтън, който остана едва девети и ще раздели петата редица с Нико Хюлкенберг от Хаас. Пред двамата на четвъртия ред ще се наредят съотборниците в Макларън Ландо Норис и Оскар Пиастри.

Първи извън топ 10 на стартовата решетка утре ще бъде Юки Цунода, който бе с едва 0.007 по-бавен от Пиастри в битката за последното място в решителните 12 минути на сесията за място в края на Q2. Освен японския пилот на Рейсинг Булс елиминирани в края на втория сегмент бяха още Ланс Строл, Алекс Албон, Дениъл Рикардо и Кевин Магнусен.

Напълно очаквано двамата пилоти на Алпин Естебан Окон и Пиер Гасли приключиха участието си в квалификацията още след първата ѝ фаза. Двамата ще си поделят последната редица утре, като за Гасли това ще е втора поредна година, в която той ще започне сезона от последната позиция.

Заедно с тях аут след първите 18 минути на битката за полпозишъна днес бяха съотборниците в Заубер Валтери Ботас и Гуаню Джоу, които ще стартират 16-ти и 17-ти, а непосредствено зад тях на старта ще се нареди Логан Сарджънт от Уилямс. Американецът бе в позиция да продължи към Q2, но допусна грешка на завой №10 в последния си летящ тур и остана извън първите 15.

Състезанието за Гран При на Бахрейн, първи кръг за сезон 2024 във Формула 1, е предвидено за утре в 17:00 часа българско време и ще може да бъде следено на живо на Sportal.bg.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация