Макс Верстапен даде най-доброто време и във втората свободна тренировка преди Гран При на Япония

14:42
Макс Верстапен даде най-доброто време и във втората свободна тренировка преди Гран При на Япония

Макс Верстапен затвърди мнението, че представянето на Ред Бул в Сингапур преди седмица бе изключение и няма да е новата норма, след като даде най-доброто време и във втората свободна тренировка преди Гран При на Япония. По-рано световният шампион бе над всички и в първата подготвителна сесия, в която имаше аванс от малко над 0.6 секунди пред колоната.

Във втория час за подготовка Верстапен оглави класирането с време от 1:30.688, като той беше единственият пилот, който успя да слезе под 1:31 за обиколка днес. Втори се класира пилотът на Ферари Шарл Леклер, който бе с 0.320 по-бавен от Верстапен. Тройката в края на петъчния ден на „Сузука“ допълни Ландо Норис, който изостана с 0.464 от първото място.

Победителят от Гран При на Сингапур Карлос Сайнц, който бе втори по-рано днес, даде четвъртия най-добър резултат в хода на втората сесия, регистрирайки пасив от 0.549 секунди. Последен в топ 5 успя да се вмъкне Джордж Ръсел, който бе с 0.640 по-бавен от Верстапен в края на втория час за подготовка.

Фернандо Алонсо, Алекс Албон и Оскар Пиастри бяха единствените останали пилоти, които завършиха втората тренировка с пасив от под секунда спрямо Верстапен. Първи извън тази група бе съотборникът на световния шампион Серхио Перес, чието изоставане бе 1.022 секунди, като мексиканецът се класира девети.

За разлика от първата тренировка във втората имаше един тежък инцидент. Той дойде в самия край на сесията, когато Пиер Гасли загуби контрол над своя Алпин на входа в завой №9 - „Дегнер 2“, недозави и се удари наглед леко в стената, но това доведе до сериозни поражения, включително пълно счупване на предното ляво окачване. След инцидента на французина тренировката бе прекъсната и не бе възобновена, тъй като до края ѝ оставаха по-малко от две минути. 

Уикендът за Гран При на Япония, 17-ти кръг за сезон 2023 във Формула 1, продължава утре в 5:30 часа сутринта българско време с третата и последна свободна тренировка.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация