Още една голяма излагация за Байерн! Титлата вече е мираж

21:00
Още една голяма излагация за Байерн! Титлата вече е мираж

Кошмарът за Байерн Мюнхен продължи и днес, след като баварците загубиха с 2:3 при гостуването си на Бохум в изключително интересен мач от 22-рия кръг от Бундеслигата, като това бе трето поредно поражение за тима на Томас Тухел след двете загуби от Байер (Леверкузен) с 0:3 в миналия кръг и от Лацио с 0:1 в Шампионската лига. Джамал Мусиала откри за шампионите в 14-ата минута, но Такума Асано изравни в 38-ата минута, а Кевен Шлотербек даде аванс на домакините в 44-ата минута. Кевин Щьогер пък реализира третия гол за Бохум от дузпа в 78-ата минута. Тя, също както и срещу Лацио, бе предизвикана от Дайо Упамекано, който на всичко отгоре отново бе изгонен, също както в Рим. Хари Кейн все пак успя да върне едно попадение за Байерн в 87-ата минута, но това се оказа крайно недостатъчно. 

Така баварците вече са на цели 8 точки зад лидера Байер (Леверкузен) и по всичко изглежда, че ще загубят титлата за пръв път от 2012 г. Трите поредни загуби ще засилят още повече спекулациите за уволнение на наставника на Байерн Томас Тухел. Лошите новини за баварците с контузии продължиха, след като единственият здрав десен бек Нусаир Мазрауи се контузи по време на мача и бе принудително заменен - именно от "грешника" Упамекано. Бохум с победата си пък се изкачи с цели 4 места и вече е на 11-а позиция с 25 точки. Важно е да се отбележи също, че срещата на два пъти бе прекъсвана за дълго заради протестите на феновете на стадиона.

Байерн бе разгромил Бохум със 7:0 в предишния мач между двата отбора, а в последните три мача головата разлика бе впечатляваща - 17:0 в полза на баварците. За немските шампиони това бе и един от най-удобните съперници, като има 10 победи над тях в последните 11 мача, а в последните 5 срещи в цели три пъти те побеждават със седем гола разлика. През 2022 г. обаче Бохум бе спечелил с 4:2 вкъщи, което трябваше да даде едно наум на играчите на Тухел. Тимът от Северен Рейн-Вестфалия затвърди реномето си на силен домакин, като има само една загуба в 11-те си мача в първенството на собствения си стадион, а освен това продължи традицията да се разписва и във всяка домакинска среща.

Наставникът на Бохум Томас Леч нямаше да може да използва контузените Моритц Рьомлинг, Михаел Есер и Мохамед Толба , а Матуш Беро е наказан, като той бе и най-важният отсъстващ за тима. Атаката на тима водеха триото Кристофър Антуи-Аджей, Моритц Брошински и Такума Асано.

Томас Тухел отново имаше куп проблеми с контузени в състава си, като аут за мача бяха Саша Боей, Алфонсо Дейвис, Кингсли Коман, Серж Гнабри, Конрад Лаймер, Даниел Перец и Буна Сар. Непосредствено преди мача се разбра, че Александър Павлович има проблеми в бедрото и също е извън групата за срещата.

Наставникът на Байерн бе направил две промени в състава си в сравнение със загубата с 0:1 от Лацио в Рим. На пейката бе оставен Льорой Сане, който в навечерито на мача бе имал болки в коляното, а на негово място стартира Ерик Максим Чупо-Мотинг. Резерва бе и Дайо Упамекано, който бе заменен от Матайс де Лихт.  В средата на терена отново действаха Йошуа Кимих и Леон Горетцка, а атаката на баварците водеше Хари Кейн, подпомаган в задни позиции от Томас Мюлер и Джамал Мусиала.

Първият шанс в срещата бе за домакините. В 6-ата минута Кевин Щьогер центрира опасно, а Антони Лосила стреля с глава, но над вратата на Мануел Нойер. Няколко минути по-късно Джамал Мусиала не успя да се възползва от добрата си позиция и стреля в ръцете на стража на Бохум Мануел Риман. В 14-ата минута Байерн изпълни два опасни ъглови удара, при първият от които удар на Хари Кейн бе блокиран. При втория корнер Матайс де Лихт стреля опасно с глава, но ударът му бе избит. Защитата на Бохум обаче не успя да се ориентира добре, от което се възползва Джамал Мусиала. Младият немски национал стреля опасно, Риман успя да избие, но след това топката попадна отново в Мусиала, който финтира защитник на домакините и с топовен изстрел с десния крак откри резултата - 0:1 за Байерн.

Пет минути по-късно Байерн можеше рано-рано да реши всичко в мача, когато голмайсторът Мусиала изведе отлично Хари Кейн, но англичанинът, останал очи в очи с вратаря на Бохум, стреля над вратата. Малко след това феновете на стадиона започнаха да хвърлят тенис топки и предмети на стадиона, заради което и тук, както в повечето мачове в Германия, мачът бе прекъснат за петнадесетина минути. При паузата пък в Байерн последва поредната контузия, като Нусаир Мазрауи очевидно бе получил травма и бе принудително заменен от Дайо Упамекано след подновяването на играта.

Смяната сякаш веднага оказа негативно влияние на защитата на баварците и така се стигна до 38-ата минута. Тогава Бохум направи добра контраатака, при която Антони Лосила изведе Такума Асано, който бе изпуснат от Де Лихт и простреля Нойер за 1:1. Изравнителният гол вдъхнови още повече домакините, които продължиха да нападат настървено. Така се стигна до 44-тата минута, когато Кевин Щьогер центрира от корнер, а Кевен Шлотербек засече с глава и направи пълен обрат - 2:1 за Бохум. Баварците опитаха да реагират бързо, но удар на Томас Мюлер бе блокиран, а Леон Горетцка не намери целта na два пъти - първо с далечен шут, а после и с глава.

Втората част започна равностойно, като постепенно Байерн натисна съперника си. В 54-тата минута Рафа Герейро центрира опасно, но Мануел Риман успя да избие с крак, а шутът на Мусиала бе блокиран. Веднага след това последва ново прекъсване на мача заради протести на феновете, а главният съдия Даниел Шлагер този път прибра двата отбора в съблекалнята. След нова пауза, този път от около десет минути, играта отново бе подновена. В 62-рата минута Тухел видя достатъчно и пусна в игра Льорой Сане и Браян Сарагоса, който записа дебюта си за Байерн. Те се появиха на местата на Ерик-Максим Чупо-Мотинг и Йошуа Кимих, а Сане още с първото си докосване отправи опасен шут, блокиран от защитник на Бохум. Сарагоса пък веднага пробва далечен изстрел, който бе уловен от Риман. В 72-рата минута Бохум бе близо до трети гол, като се наложи Ким да изчиства непосредствено пред голлинията, а Нойер трябваше да спасява шут на Антуи-Аджей.

В 76-ата минута за Дайо Упамекано имаше кошмарно дежавю от мача с Лацио в Рим. Французинът игра опасно в наказателното си поле срещу Кевен Шлотербек и реферът отсъди дузпа, като на всичко отгоре показа втори жълт картон на защитника на Байерн, който пак бе изгонен. Зад бялата точка застана Кевин Щьогер, който реализира за 3:1 за Бохум в 78-ата минута. До края на срещата Мусиала опита да върне поне един удар, но ударът му бе спасен от Мануел Риман. В следващата атака вратарят на домакините отново се прояви феноменално, след като спаси удар на Льорой Сане, останал очи в очи с крилото на баварците.

Все пак натискът на Байерн даде резултат. В 87-ата минута резервата Матис Тел успя да чукне топката към Хари Кейн, който от непосредствена близост реализира и намали резултата на 2:3. Баварците продължиха отчаяния си натиск, но нов удар на Хари Кейн бе спасен от Риман. Бохум пък можеше да реши всичко, но рикоширал удар на резервата Квартенг бе избит с мъка от Нойер в корнер. В последните секунди на мача Сане се озова на добра позиция и пробва нов удар, но за кой ли път бе спрян от стража на Бохум. В крайна сметка повече голове нямаше и последният съдийски сигнал подпечата края на ужасната седмица за Байерн.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация