С успеха над Байерн Леверкузен прати Неверкузен в историята

22:06
С успеха над Байерн Леверкузен прати Неверкузен в историята

Очакваният с огромен интерес директен сблъсък между Байер Леверкузен и Байерн Мюнхен в Бундеслигата беше спечелен по категоричен начин от домакините с 3:0, с което те увеличиха на 5 точки аванса си на върха пред шампионите. Така вече е голяма вероятността продължаващата над десет години доминация на баварците да приключи този сезон.

Тимът на Чаби Алонсо неутрализира този на Томас Тухел и стигна до своето след голове на преотстъпения точно от Байерн Йосип Станишич (18’), на Алехандро Грималдо (49’) и на Джереми Фримпонг (90+5'). Гостите завършиха само с един точен удар и без почти никакви чисти положения, докато “аспирините” удариха две греди и още на няколко пъти бяха близо до увеличаване на аванса си.

Освен това Байер продължава да няма загуба през кампанията, като вече e с 27 победи и 4 равенства във всички турнири. На отбора му предстоят три мача в Бундeслигата срещу сравнително лесни съперници в лицето на Хайденхайм, Майнц 05 и Кьолн, което е предпоставка за натрупване на още точки. В същото време Байерн трябва да мисли и за Шампионската лига, където се завръща през идната седмица.

С провал завърши опитът на Тухел да изненада колегата си, копирайки постройката му на игра с такава с трима защитници. За домакините се оказа лесна задача да се справят с футболистите на Байерн, които изпитваха огромни трудности да организират атаки. Чак след час игра “червените” от Мюнхен се върнаха към титулярната си схема, но и това не даде резултат. На първо гледане странен беше съставът и на Леверкузен, тъй като Чаби Алонсо излезе без типичен централен нападател, но пък неговият ход се оказа успешен.

В унисон със случващото се и на други стадиони началото на двубоя закъсня, след като феновете започнаха да хвърлят предмети по терена в знак на протест срещу инициативата за привличане на инвеститор в Германската футболна лига.

Първата опасност в двубоя дойде след 11 минути игра, когато Адли шутира по земя, но Нойер улови. 

Седем минути след това се стигна до нова опасност пред вратата на шампионите, която Упамекано ликвидира с изчистване. При последвалото разиграване обаче топката беше центрирана точно през краката на французина и непокритият Станишич с лекота вкара за 1:0. 

Вторият гол за Леверкузен беше на косъм в 23-тата, когато Нейтън Тела засече от въздуха, но Нойер отрази. От последвалия корнер капитанът на Байерн пак се отличи с намеса след удар с глава на Йонатан Та. 

Байерн нанесе първия си точен удар в 27-ата чрез Мазарауи, който обаче не беше труден за спасяване. 

Байер обаче продължи да играе по-силно и в 42-рата беше на крачка от попадение за 2:0, след като Адли се откъсна сам срещу вратата на Нойер, но Упамекано успя да го доближи и да му избие топката. 

Началото на второто полувреме се оказа кошмарно за шампиона, защото само четири минути след подновяването на играта резултатът стана 2:0. Този път Грималдо се разписа след асистенция на Нейтън Тела. 

Треньорът на Байерн Томас Тухел прибегна до смените след час игра, вкарвайки Мюлер и Кимих. Това доведе до промяна и в постройката на игра към титулярната за тима с четирима защитници.

В 63-тата Грималдо така центрира от корнер, че топката "кацна" върху напречната греда, изненадвайки всички. 

Байерн създаде реална опасност в 65-ата, когато Тапсоба успя в последния момент да избие топката преди удар на Сане. 

С наближаването на края мюнхенци натиснаха и принудиха "аспирините" да се приберат дълбоко в защита. При една контраатака обаче левият страничен стълб спаси Мануел Нойер от трето попадение след изстрел на Фримпонг. 

Юношата на Манчестър Сити обаче все пак стигна до гол, след като дълбоко в добавеното време се възползва от решението на Нойер да се включи в атака - 3:0.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация