Австралиец спря похода на Григор Димитров към титлата в Ротердам (видео)

17:46
Австралиец спря похода на Григор Димитров към титлата в Ротердам (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров не можа да се класира на четвърти пореден финал в АТР тура, след като загуби от Алекс де Минор на полуфиналите в Ротердам - 4:6, 3:6 за 84 минути игра.

Димитров започна и двата сета с допуснат ранен пробив, след което не можа да материализира своите възможности за брейк. Три пъти той имаше шанс да заличи пасива си в пробивите, но в напрегнатите моменти Де Минор или беше безкомпромисен със сервиса си, или имаше и лека доза спортен късмет.

Все пак, австралиецът заслужено е на финал в Ротердам, след като елиминира и Димитров, и Андрей Рубльов, а очаква победителя от мача Яник Синер - Талон Грийкспор. Де Минор ще бъде новият член на топ 10 от следващата седмица.

Григор остава на прага на завръщане в топ 10, като до това го делят по-малко от 100 точки в световната ранглиста.

Първи сет

Де Минор продължи силното си представяне от вчерашния дуел с Рубльов и засипа Гришо с дълбоки форхенди с топспин на основната линия. Ретурите му бяха достатъчно качествени, за да му осигурят предимство от три брейк-бола, а с помощта на филето пробивът беше реализиран - 0:1. Българинът спечели първата си точка в мача за 15-15, а после с мощния си подобрен сервис и агресия от основната линия Де Минор увеличи предимството си - 0:2.

Димитров имаше нужда от безпроблемен сервис-гейм и постигна точно това, като вече и първият му начален удар заработи по предназначение. Ас номер 1 осигури по комфортен начин намаляване на 1:2. Опит за бекхенд-уинър по правата не се получи и Григор изостана с 30-0, но после страхотно разиграване с моментално взимане на топката от основната линия беше спечелено от българина за 30-15. С търпение и бекхенд-слайс бившия номер 3 в света дочака грешка на съперника за 30-30 и вече даваше доста позитивни знаци с поведението си на корта. Стигна се до още една размяна, а Димитров пак изтормози противника с подсечени обратни удари и получи шанс за връщане на пробива. За съжаление, този път Григор пресили форхенд при поредното разиграване с около 20 удара. Перфектен баланс от защита и контраатака на Гришо му осигури още един брейк-бол, но само сантиметри разделиха хубавия му лоб от намиране на основната линия. Де Минор пласира реално три поредни фантастични сервиса и оцеля - 1:3.

Българинът продължи с високото ниво на начален удар и спечели сервис-гейма си на нула, включително благодарение на изящно бекхенд-воле край мрежата - 2:3. Де Минор обаче пласира четири пъти първото си подаване и не позволи никаква интрига за 2:4. Австралиецът реализира ретур-уинър за 15-15, но Гришо заби втория си ас и с още два невърнати сервиса направи резултата 3:4.

Димитров спечели размяна на бекхенди по диагоналите за 15-15, но веднага след това съперникът направи третия си ас. Със супер ретур и контрол над форхендите си българинът стигна до 30-30, а сервис-мрежа послужи на австралиеца за 40-30. Фантастичен прав удар по обратния диагонал на Гришо му издейства дюс, но после дойде непредизвикана грешка от тази страна на ракетата. Де Минор реализира красив бекхенд-уинър по обратната права и отново се опази от неприятности - 3:5.

Гришо направи първата си двойна грешка за 15-15, а после прати форхенд в мрежата - 15-30. Невърнат сервис помогна за 30-30, а после атака на мрежата свърши работа за 40-30. Още един безответен начален удар на Димитров направи резултата 4:5.

Нова порция качествени подсечени бекхенди помогна на Димитров да стигне до 15-15, но Де Минор пласира ас за 30-15. Грешка от форхенд на австралиеца допълнително завърза гейма при 30-30, но мощен прав удар от негова страна му осигури сетбол. Той обаче не можа да завърши акция на мрежата и трябваше да премине през дюс, а Димитров блесна с отлична защита. За съжаление, бекхенд-слайс в мрежата на Григор доведе до нов сетбол за съперника, но пък "жестът" беше върнат - ново равенство. Поредната качествена комбинация на подсечен сервис по диагонала в полето за равенство и форхенд в опразнения корт позволи на Де Минор да сервира с трети сетбол, като той вече записа ас за 4:6.

Втори сет

Гришо поведе с 30-0, но после Де Минор внесе интрига, стигайки до 30-30. Българинът изпитваше проблеми, когато не вкарва първия си сервис, което го принуди да преминава през дюс. Дълбоките бекхенди на австралиеца по диагоналите му издействаха брейк-бол, а пореден поразяващ форхенд на Де Минор означаваше пак ранен пробив - 0:1.

Новият член на топ 10 от следващата седмица започна по подобен начин своя сервис-гейм, допускайки от 30-0 да се стигне до 30-30. Той обаче направи качествена акция към мрежата и се добра до 40-30, но веднага след това геймът влезе в дюс. Форхенд в аут на Димитров означаваше авантаж за противника, от който той се възползва впоследствие за 0:2. Гришо сякаш отново беше запазил страхотните си изпълнения за втория сервис-гейм в сета, както беше в първата част, което му позволи да намали на 1:2. Де Минор пак не беше безупречен при своето подаване, а Димитров дори имаше шанс да вкара гейма в дюс, но все пак след 20 минути игра резултатът стана 1:3.

Григор проведе втори последователен безпроблемен сервис-гейм, но проблемът му оставаше пробивът пасив - 2:3. Той направи красива акция към мрежата и с воле завърши за 15-30 в следващия сегмент от мача, а после дойде най-вълнуващото разиграване, при което Де Минор четири пъти намери линията и успя да се спаси в критичен момент - 30-30. Хубав ретур на българина провокира грешка на съперника и се стигна до брейк-бол, като австралиецът заложи на сервис-воле и сполучи - дюс. Стабилната игра на австралиеца от основната линия и някои от късметлийските му удари продължиха да му носят успех и сякаш Григор вече се изнервяше от ситуацията. Де Минор отново се измъкна и поведе с 2:4.

Димитров направи двойна грешка за 30-15, но тя не се оказа решаваща и той с ас затвори гейма си за 3:4. Де Минор показа здрави нерви този път и не позволи интрига в подаването си, което го доближи максимално до победата - 3:5. Гришо трябваше да се справя с трудно положение при 0-30, но с деликатно и сложно воле намали на 15-30. Сервис-форхенд свърши работа за 30-30, но бекхенд в мрежата означаваше брейк-бол и съответно мачбол. Форхенд в аут на българина сложи край на двубоя - 4:6, 3:6 за 84 минути.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация