Григор Димитров отново е полуфиналист в Ротердам (видео)

19:02
Григор Димитров отново е полуфиналист в Ротердам (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров за втора поредна година се класира на полуфиналите на турнира от категория АТР 500 в Ротердам! Топ ракетата ни се справи с коравия руснак (състезаващ се за Казахстан) Александър Шевченко със 7:6(2), 3:6, 6:4 за 2 часа и 2 минути игра.

В първия сет всичко се реши в тайбрека, където безгрешният до този момент Шевченко сбърка три пъти и това даде шанс на солидния българин да поведе в резултата. Ранно допуснат пробив във втората част обаче коства на Гришо “чистата” победа, като той направи решаващ брейк в последния оказал се гейм на третия сет.

Така Димитров вече очаква победителя от дуела на Алекс де Минор с Андрей Рубльов на полуфиналите. Миналата година той отстъпи на тази фаза на Даниил Медведев. Топ ракетата ни събра 2925 точки за световната ранглиста и е само на 65 от деветия в света Стефанос Циципас.

От US Open 2023 насам Григор е достигал поне до полуфиналите на шест от деветте турнира, в които е участвал.

Първи сет

Гришо направи непредизвикана грешка от форхенд за 30-30, но като цяло сервисът му работеше по план и той си спечели гейма за 1:0. Шевченко също впечатли с началния си удар и дори заби два аса и беше уверен при излизане на мрежата. Негова неточност с предната страна на ракетата доведе до интрига за 40-30, но пък точно с прекрасен форхенд той направи 1:1. Димитров беше безкомпромисен на своето подаване и загуби само една точка заради пресилен подсечен бекхенд - 2:1. 

Шевченко продължи да доминира след сервиса си и форхендът му вършеше работа за приключването на точките по убедителен начин - 2:2. Той блесна и с минаващ форхенд за 15-15, но иначе Димитров не допусна отпускане с поразяващия си първи сервис (изключение бе двойна грешка) - 3:2. Българинът не можеше да влезе в разиграване от ретур и това поддържаше интригата в сета - 3:3.

Гришо пласира ас с 213км/ч, след което направи двойна грешка, но пък практически без игра спечели подаването си за 4:3. Когато Шевченко направи 4:4, в мача се бяха изиграли само три разигравания с поне 9 удара и само 6 с поне 5. Българинът направи непредизвикана грешка от бекхенд за 15-15, а после отново пресили със задната страна на ракетата в търсене на уинър - 15-30. Самият уинър дойде за следващата точка - 30-30, а ас номер 3 доведе до 40-30. Не след дълго бе сложен край на гейма - 5:4.

Димитров пласира прекрасен ретур от форхенд за 15-15, но пък Шевченко реализира четвъртия си ас. Нов хубав ретур на Григор не беше оползотворен заради нова негова грешка от бекхенд. В крайна сметка само с една загубена точка Шевченко продължи "надстрелването" - 5:5. Неуспешно воле на мрежата на бившия номер 3 в света означаваше 0-15, но пък след това той пласира ас и два невърнати сервиса за 40-15. Неточност от форхенд на Гришо доведе до 40-30, но той си гарантира тайбрек със сервис-мрежа - 6:5. Шевченко не допусна никакво отпускане на начален удар и убедително вкара мача в "дълъг гейм" - 6:6.

Казахстанецът направи непредизвикана грешка от воле край мрежата и това доведе до първия мини-пробив в полза на Гришо - 2-1. Гришо без игра и с ас номер 5 си затвърди предимството при 4-1, а Шевченко направи още една грешка - този път от форхенд, за да стане резултатът 5-2 и два предстоящи сервиса на Димитров. Той набързо стигна до четворен сетбол, а с невърнат начален удар всичко приключи успешно - 7:6(2) за 45 минути.

Втори сет

Шевченко се завърна към безгрешните си изпълнения и дори блесна с бекхенд-уинър на линията, което индикираше, че се е поддал на напрежението в тайбрека. Григор беше този, който започна с грешка след свое подаване, а впоследствие се стигна до 0-30 заради неуспешна негова къса топка. Димитров реализира форхенд-уинър и невърнат сервис за 30-30, но още една непредизвикана грешка на българина доведе до първия брейк-бол изобщо в мача. Страхотен ретур на Шевченко направи пробива факт - 0:2.

Григор спечели едно от редките по-продължителни разигравания за 15-15, но Шевченко реализира уинър за 30-15. Дойде първата двойна грешка на казахстанеца за 30-30, само че компенсира с ас за 40-30. Грешка с предната страна на 57-мия в света вкара гейма в дюс, което също не се беше случвало от началото на двубоя. Страхотен уинър на Шевченко му издейства авантаж, а с невърнат сервис той все пак затвърди пробива - 0:3.

Неотразен начален удар, ас, форхенд-уинър и още един безтоветен сервис прекратиха негативната поредица на българина - 1:3. Грешка от форхенд на Григор беше последвана от бекхенд-уинър за 15-15, но след това топ ракетата ни напарви две неточности с обратния си удар. С ас по правата Шевченко изключи завързване на гейма - 1:4. Българинът пресили бекхенд при 40-0 в своя полза, но после спечели лесна и бърза точка за 2:4.

Димитров реализира леко късметлийски ретур-уинър за 40-15, но иначе не можа да влезе в разиграване, като съперникът му вече се доближи само на гейм от сета - 2:5. Българинът трябваше да изпълни програма "минимум" и да си вземе подаването, като го направи по отличен начин само с една загубена точка - 3:5.

Сгрешен ретур и неточност от бекхенд на Григор изведоха съперника до 30-0, но пък Шевченко сбърка форхенд за 30-15. Той обаче стигна до два сетбола, като българинът отрази първия с хубав ретур и акция към мрежата. Неточност от форхенд на казахстанеца доведе до дюс, а още една грешка на 57-мия в света означаваше брейк-бол. Той го елиминира с невърнат сервис, но после Димитров направи непредизвикана грешка. Шевченко също не можеше да поддържа високо ниво и редуваше грешките, а фамозно разиграване беше спечелено от Гришо за нов шанс за пробив. Той обаче не се възползва от него заради пресилен бекхенд, а после прати и форхенд в мрежата, като се ядоса на себе си. Качествен ретур на българина прати гейма в пети дюс, а още един пресилен негов форхенд доведе до пети сетбол. Най-после Шевченко се справи и вкара мача в трети сет - 7:6(2), 3:6 за 81 минути.

Трети сет

Гришо допусна да загуби две точки на старта на третата част, но все пак започна със спечелено подаване. Българинът имаше добри шансове да завърже интригата на следващия сервис-гейм на съперника и всъщност от 40-0 стигна до 40-30. Стигна се до дълго разиграване, в което Шевченко допусна грешка от форхенд и геймът влезе в дюс. Шевченко обаче отново не допусна да се поддаде на напрежението и изравни резултата - 1:1. Българинът дръпна с 2:1 пак благодарение на солиден начален удар, а и направи атрактивен смач - 2:1.

Григор за пореден път печелеше повече от една точка при сервис на съперника, но така и не можеше да стигне до осъществяване на пробив. С ас по правата пък Шевченко не позволи интрига и за 2:2. Димитров продължи убедителната си серия от начален удар - 3:2. Казахстанецът направи две грешки от форхенд и трябваше да се справя с неудобна ситуация при 30-30, но с помощта на солиден сервис дръпна с 40-30. Контакт с филето пък помогна на Шевченко да си вземе сервис-гейма - 3:3.

Григор сгреши форхенд и воле на мрежата, при което също трябваше да преминава през 30-30 на свое подаване. Казахстанецът сбърка бекхенд за 40-30, а българинът с комбинация сервис-форхенд затвори гейма за 4:3. Този път Шевченко не допусна никаква интрига и без загубена точка - 4:4. С изключение на непредизвикана грешка от правата страна на ракетата, Димитров продължи позитивната тенденция и дори завърши с ас за 5:4.

Гришо дръпна с 0-15, а после спечели чудесно разиграване с офанзивен лоб и последващ форхенд по обратния диагонал - 0-30. Още едно отлично темпото разиграване отиде на сметката на Димитров и той стигна до троен брейк-бол/мачбол. От втората възможност българинът се справи и се класира на полуфиналите за втора поредна година - 7:6(2), 3:6, 6:4 за 2 часа и 2 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация