Григор Димитров стартира успешно в Марсилия (видео)

18:28
Григор Димитров стартира успешно в Марсилия (видео)

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров започна с убедителна победа участието си на турнира от категория АТР 250 в Марсилия. Той нямаше късмет при жребия и трябваше да играе с 34-тия в света Себастиан Корда още в първия си двубой в залата, но въпреки това се справи категорично с 6:1, 7:6(3) за час и 39 минути игра.

Димитров разпиля съперника си в първия сет и загуби само първото си посрещане, а започна уверено и втората част с ранен пробив. Той впоследствие загуби предимството си, но съперникът му заслужи много комплименти с обрата. В тайбрека обаче дългите разигравания бяха в полза на българина и той приключи срещата още с първата си възможност.

Димитров е четвъртфиналист в Марсилия и ще очаква някого измежду Ижи Лехечка и Артур Риндеркнеш в следващата фаза.

Първи сет 

Гришо започна позитивно с 40-15, но Корда направи два поредни качествени форхенда - единият минаващ, а другият уинър по правата със смяна на посоката от основната линия. Българинът сгреши бекхенд и трябваше да защитава шанс за пробив. След преиграване той се справи с мощен сервис по диагонала, а после стигна и до авантаж, но отново излезе неуспешно на мрежата. Мина се през ново равенство, но с две бързи точки българинът затвори най-после подаването си след около 10 минути.

Корда направи две грешки за 0-30, но след това беше достатъчно солиден, за да си вземе гейма и да изравни 1:1. Най-накрая и излизанията на мрежата на Гришо започнаха да се получават, което му помогна лесно и бързо да спечели сервиса си за 2:1. 

Корда сбърка форхенд и бекхенд за 15-30, а после Григор го задмина с бекхенд на мрежата и вкара гейма в дюс. Българинът направи качествена акция и излезе на мрежата, за да завърши с воле и да стигне до брейк-бол. Корда по същия начин с тръгване напред отрази възможността, но после сам си навлече неприятности със сгрешено воле за нов брейк-пойнт. Стигна се до тежко разиграване по бекхенди с над 20 удара, при което американецът сбърка първи и поведе с пробив - 3:1.

Топ ракетата ни отново не допусна никаква интрига в сервис-гейма си и без да загуби точка дръпна още по-убедително с 4:1. Корда съвсем се срина, а Гришо взе 12-та поредна точка със смач и осъществи нов брейк на нула за 5:1.

Американецът прекрати негативната си поредица с точка за 0-15, но Димитров беше безкомпромисен и безмилостен с началния си удар - фамозен минаващ форхенд сложи край на сета за 39 минути.

Втори сет

Два сгрешени бекхехда на Корда и два чудесни форхенда на Григор дадоха отлично начало на втория сет - пробив за българина и 1:0. Той затвърди пробива по убедителен начин и продължи по план работата със затварянето на мача - 2:0.

Корда намали на 2:1 без видими трудности, но продължаваше да не може да се надява дори на свестен ретур срещу Гришо, който беше във форма на сервис-бот. Българинът не спираше да увеличава броя на асовете си и на директните точки от начален удар, а с форхенд-уинър резултатът стана 4:2.

При 4:3 Григор беше поставен под напрежение на своя сервис-гейм и агресивната игра на Корда се отплати с аванс от 0-30. Българинът взе неправилно решение да приложи подсечен бекхенд по правата в разиграване и прати топката в аут за двоен брейк-бол на съперника. Корда пласира фантастичен уинър със задната страна на ракетата си и се добра до неочакван пробив - 4:4.

Мина се през дюс, но в ключовите моменти Корда успяваше да пласира страхотни сервиси и това му помогна да компенсира другите грешки, повеждайки с 4:5. Развитието на сета предполагаше влизане в тайбрек, който за да стане факт трябваше Димитров да си вземе подаването при 5:6. Той направи точно това по убедителен начин без да губи точка и се стигна до "дългия гейм".

Форхенд в мрежата на Корда осигури мини-пробив на Гришо за 1-0, а той след това с два прекрасни сервиса увеличи аванса си на 3-0. Двойна грешка на Димитров обаче доведе до 3-3 и загуба на предимството на българина, а в следващото разиграване той прати бекхенд в мрежата и изостана с мини-брейк при 3-4. Григор беше агресивен на ретур и последвалия форхенд, с което намали на 4-5 и взе точка от посрещане. Българинът си взе следващите две подавания и се добра до мачбол, макар и на сервис на съперника. Той се възползва от възможността, печелейки разиграване по бекхендите и приключи мача - 6:1, 7:6(3) за 1 час и 39 минути игра.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация